HBO opleidingen samengevat

HBO opleidingen samengevat Uit welke HBO opleidingen kun je kiezen? Met een HBO opleiding leer je beroepsgericht en haal je het maximale uit jezelf. Maar door zoveel interessante vakgebieden, studies en mogelijkheden is het moeilijk om de passende opleiding te vinden. Onderstaand staan HBO opleidingen overzichtelijk op een rij. Van sport en voeding, economie en management, gezondheid, maatschappij en recht, media en informatie, onderwijs en opvoeding tot techniek. Waar liggen jouw interesses, talenten en toekomstplannen?

HBO opleidingen: Bewegen, sport en voeding

  • Academie voor Lichamelijke opvoeding. Op de ALO (is afkorting) leer je alles wat nodig is om leraar lichamelijke opvoeding te worden. Niet enkel op een school, maar ook bijv. op een fitnesscentrum of sportvereniging, in de recreatie of gezondheidszorg. Wat je krijgt is een uitgebreid bewegingsprogramma, maar ook training in onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden. Wat je mee moet brengen is enthousiasme, een goede conditie, contactuele eigenschappen en de wil om actief bezig te zijn!
  • Food Innovation & Quality. Wil je kwaliteitsmanager, productontwikkelaar of marktonderzoeker worden? Met deze opleiding word je specialist op het gebied van duurzame productie, fair food, bereidingsgemak, verantwoorde voeding, allen met als hoofdthema: voedselkwaliteit. Benodigde eigenschappen zijn scherpte, een ontdekkersgeest (we kijken verder dan prijs en smaak) en een goed oog voor trends in de maatschappij.
  • Sport, management en ondernemen. Voor wie sportmanager wil worden of een andere zakelijke of organisatorische baan in de sportwereld, zit bij deze opleiding goed. Sport moet je grote passie zijn, maar ook moet je talent hebben voor communicatie, commercie en contacten. Want sport is niet alleen een balletje trappen, maar ook bestuur, journalistiek, beveiliging, financieel management en publiek!
  • Voeding en diëtiek. Zie je jezelf voedingsadviezen geven, wil je graag voedingsdeskundige worden of culinair redactrice? Hier leer je nieuwe gezondheidsproducten in de markt te zetten, alles over voedingsleer, eetgedrag, fysiologie, onderzoek, maar ook psychologie en (marketing)communicatie. Eenmaal afgestudeerd kun je zelfstandig gezondheidsadviezen geven.

HBO opleidingen: Economie en management

  • Accountancy. Heb jij echt iets met cijfers, ben je analytisch, kritisch, ambitieus en werk je graag samen? Met deze pittige opleiding word je klaargestoomd om assistent-accountant, bedrijfsadministrateur of financieel manager te worden. Je leert alles over de financiële situatie van een bedrijf, processen in een onderneming en de markt, controlewerkzaamheden, fiscaal recht, statistiek en administraties.
  • Bedrijfseconomie. Zie jij wel wat in beroepen als beleggings- of kredietadviseur, accountmanager of assistent-controleur? Bedrijfseconomie is een brede opleiding die je alle facetten van de financieel-economische kant van een bedrijf leert. Zo gaat het om investeringsplannen, jaarrekeningen, belastingaangiftes, kosten en opbrengsten, enz. Natuurlijk ben je zakelijk ingesteld, en houd je ervan je financiën goed te organiseren. Liever over de grens? Denk dan aan International Financial Management, startpunt voor een internationale loopbaan in de financiële wereld.
  • Bedrijfskundige informatica. Internet en ICT zijn onmisbare begrippen in het bedrijfsleven. Hoe laat je een organisatie beter functioneren en verbeter je bedrijfsprocessen? Ben je communicatief vaardig, en geïnteresseerd in bedrijfskunde, ontwerpen van bedrijfsapplicaties en ICT service management? Behalve dat leer je ook rapporteren en presenteren. Afgestudeerd ben je informatieanalist, organisatieadviseur, ICT consultant of projectmanager.
  • Commerciële economie. Geïnteresseerd in de wensen van klanten, nieuwe producten of merken? Ben je dynamisch, creatief, vindingrijk en heb je een handelsgeest? Met deze studie kun je marketingmanager worden, of exportmanager, marktonderzoeker, bedrijfsleider of hoofd van de in- of verkoop. Vakken zijn o.a. marketing, salesmanagement, logistiek en communicatie. Wil je dit in het buitenland, volg dan de Engelstalige opleiding International Management.

  • Commerciële economie voor toekomstige ondernemers. Een eigen bedrijf? Met deze opleiding leer je alles over het opzetten van een eigen onderneming, personeelsbeleid, administratie, marketing en logistiek. Dit moet natuurlijk wel in je zitten, daarom is ambitie vereist! De opleiding heeft ook een internationaal programma. Uiteindelijk word je zelfstandig ondernemer, managing director, bedrijfsadviseur of consultant. Liever in het buitenland? International Business and Management Studies leert je alles over internationale handel en de start van je bedrijf over de grens.
  • Communicatie. Belangstelling voor media, PR, reclame en marketing? Je doelgroep bereiken (met mensen en middelen) leer je binnen deze opleiding. Wat je in huis moet hebben is de gave om goed met mensen om te kunnen gaan, strategisch inzicht en een analytische manier van denken. Na afstuderen kun je communicatiemedewerker, pr-manager, webredacteur, mediaplanner of eventmanager worden.
  • Financial services management. Rekenkundig inzicht, gevoel voor commercie, en houd je ervan om mensen financieel advies te geven? Onderwerpen die in deze studie aan de orde komen zijn financiële producten zoals hypotheken en verzekeringen, netwerken, klantenrisicoanalyse, bankmanagement, recht, jaarrekening-analyse, administratie en financiële planning. Beroepsmogelijkheden zijn hypotheekadviseur, beleggingsadviseur, financieel medewerker, schadecorrespondent of treasurer.
  • Fiscale economie. Ben je precies, taalvaardig en rust je niet voordat iets tot de bodem is uitgezocht? Met deze studie word je belastingdeskundige, een beroep waar grote behoefte aan is. Wat je leert is onder meer belastingrecht, estate planning, loonbelasting, inkomstenbelasting en de advisering en informering van cliënten. De mogelijke beroepen zijn aangiftemedewerker, medewerker belastingdienst of fiscaal specialist bij overheid of bedrijf.

  • Human resource management. HRM is de samenvoeging van psychologie en organisatiekunde. Je hebt interesse in wat mensen beweegt, en in organisatie en management. Je luistert goed, bent sociaal vaardig en in staat om problemen gedegen op te lossen. De opleiding biedt inzicht in werving en selectie, doorstroom (competentiemanagement en ziekteverzuim) en uitstroom. Klaar met studeren? Dan word je wellicht HRM-adviseur, personeelsfunctionaris, loopbaanadviseur, trainer bedrijfsopleidingen of consultant werkvoorziening.
  • International business and languages. Een internationale carrière in het bedrijfsleven ligt in het verschiet bij deze Engelstalige opleiding. Nodig zijn een talent voor talen, belangstelling voor sales en marketing, en interesse in andere culturen. Internationaal zakendoen en communiceren in diverse talen zijn hoofdthema's. Eenmaal afgerond ben je misschien internationaal productmanager, relatiebeheerder buitenland, exportdirecteur of medewerker sales.
  • Johan Cruijff University. Actief topsporter in de hoogste klasse, en belangstelling voor de commerciële kant van sport? Je kunt beide combineren met de opleiding Sportmarketing, af te stemmen op je oefen- en wedstrijdschema. Studeren kan via internet, praktisch als je in het buitenland bent. Nodig zijn zakelijk talent, doorzettingsvermogen en discipline. Mogelijke beroepen: sponsoring manager, sportmarketeer of sportproductmanager.
  • Logistiek en economie. Logistiek is niet enkel vervoer, maar ook voorraadbeheer, vraag & aanbod, inkoop, distributie en planning. Houd je van organiseren en werk je graag in een team? Met deze opleiding word je logistiek manager, quality control manager, productieplanner of divisiemanager.

  • Management, economie & recht. Wil je graag managementvraagstukken oplossen? Denk aan de opleiding Management, economie en recht, die zowel de management- als de juridische en economische aspecten van een organisatie belicht. Met deze studie ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld als intermediair, projectleider of organisatieadviseur.
  • Small business & Retail management. Op deze opleiding leer je alle managementvaardigheden die nodig zijn voor een loopbaan in het midden- en kleinbedrijf en de retailbranche. Het comakership staat centraal. Je gaat dus al snel in het bedrijfsleven aan de slag. Wat je kunt worden is zelfstandig ondernemer, franchiser of adviseur in de (internationale) retail. Een ondernemersgeest komt van pas!
  • Trade management Asia. Vind je Aziatische culturen interessant, ben je commercieel ingesteld en zie je jezelf in een managementfunctie? Met deze praktijkgerichte studie leer je zakendoen in het Verre Oosten, zoals Japan, India en China. Onderwerpen zijn o.a. import- en exportbeleid, handelscontracten, relaties in een Aziatisch taalgebied en Aziatische handel. En later kun je aan de slag als business development manager of agent, business unit manager of area manager.

HBO opleidingen: Gezondheid

  • Ergotherapie. Mensen nieuwe kracht geven, ze in de juiste richting sturen en hen helpen met herstel van ziekte? Met deze opleiding word je expert op het gebied van 'doen'. Medische vakken als neurologie, orthopedie, gedragswetenschappen en psychiatrie komen voorbij, maar natuurlijk ook ergotherapeutische theorie. Met diploma kun je aan de slag als ergotherapeut in het bedrijfsleven, revalidatiecentra, verpleeghuizen, thuiszorg, psychiatrische instellingen, gezondheidscentra, onderwijs of zelfstandig!
  • Fysiotherapie. Mensen helpen met bewegingsbeperkingen door stoornissen aan spieren, banden en gewrichten... dat is wat de fysiotherapeut doet. Behalve dat is er ook een adviserende rol, en doet men in de fysiotherapie ook veel aan preventie. In de opleiding werk je met simulatiepatiënten en ga je direct aan de slag. Later kun je werken in revalidatiecentrum, sportschool of -vereniging, gezondheidscentrum, ziekenhuis, bedrijf of in een eigen praktijk.
  • Oefentherapie. Hoe help je mensen met lichamelijke klachten weer zelfstandig te zijn, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen? In de opleiding tot oefentherapeut-Mensendieck leer je veel over het menselijk lichaam, hoe het functioneert bij gezondheid en ziekte. Veel theorie en methodische kennis staat op het programma. De beroepen na je studie: gezondheidscoach, bewegingsdeskundige bij bedrijven of instellingen, of zelfstandig ondernemer.
  • Verpleegkunde. Kun je je goed inleven in mensen en ben je fysiek en emotioneel sterk? Patiënten moeten de zorg krijgen die bij ze past. Jij kunt die misschien wel geven! Je leert over de functie van lichaam en geest, maar ook wetenschappelijk onderzoek en klinisch redeneren. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende culturele en sociale achtergronden van mensen. Werken kun je in een ziekenhuis, thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuis, gehandicaptenzorg of kraamzorg.

HBO opleidingen: Maatschappij en recht

  • Culturele en maatschappelijke vorming. Festivals, manifestaties, sociaal en cultureel beleid... ben je graag bezig met kunst en cultuur om mensen samen te brengen, dan is deze studie iets voor jou. Je leert activiteiten te organiseren, maar ook mensen te ondersteunen bij verbetering van hun eigen leefomgeving. Beroepen zijn buurtwerker, educatief en recreatief werker, trainer sociale vaardigheden, jongerenmedewerker, producer van evenementen of beleidsmedewerker.
  • HBO Rechten. De Nederlandse wet- en regelgeving is waar het om draait bij deze opleiding. Je leert allerlei situaties vanuit juridisch oogpunt te bekijken, wordt bekend met juridisch informatie- en documentatiemanagement en maakt kennis met de belangrijkste rechtsgebieden. Beroepen naderhand? Juridisch medewerker bij diverse instanties of bedrijven, bijv. een geschillenorganisatie, belangenvereniging of rechtsbijstandverzekeraar.
  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Wil je graag mensen in probleemsituaties van dienst zijn? Maak mensen sociaal sterker, ook als er sprake is van verslaving, schulden, huiselijk geweld of problemen met jongeren. Vakken als psychologie en sociologie komen aan de orde, evenals vakgericht handelen. Geschikte beroepen zijn (algemeen) maatschappelijk werker in bijv. de jeugdzorg, reclassering, ziekenhuis, psychiatrie of in het bedrijfsleven.
  • Sociaal juridische dienstverlening. Kind en rechten, schuldhulpverlening, sociaal zekerheidsrecht, privaatrecht, huurrecht, consumentenrecht of arbeidsrecht... Kansarme jongeren aan werk helpen, een stadswijk veiliger maken... Deze veelzijdige studie bereid je voor op een beroep als jeugdreclasseringsmedewerker, sociaal raadsman, raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming of manager Dienst Werk en Inkomen.

  • Sociaal pedagogische hulpverlening. Mensen uit diverse culturen met allerhande problemen helpen? In deze gevarieerde opleiding leer je hoe. Binnen een instelling of in de thuissituatie bied je voor korte of lange tijd hulp. Mogelijke beroepen zijn bijvoorbeeld teambegeleider, activiteitenbegeleider, groepsleider, pedagogisch medewerker of voorlichtingsfunctionaris.
  • Toegepaste psychologie. Menselijk gedrag heeft jouw belangstelling? Kennis inzetten voor maatschappelijke kwesties en probleemsituaties leer je met deze opleiding. Vakken als psychologie, consumentengedrag en gespreksvaardigheid staan in het licht van onderwerpen als criminaliteit, multiculturaliteit, veiligheid, agressie, participatie en werken met diversiteit. Wat je kunt worden is o.a. assistent psycholoog, voorlichter, trainer, adviseur, leerlingbegeleider, loopbaanbegeleider, arbeidspsycholoog, mediator of jongerenhulpverlener.

HBO opleidingen: Media, creatie en informatie

  • Fashion. Technische commerciële confectiekunde leidt je op tot zelfstandig ontwerper, designer bij een groot modemerk, trendsetter of stylist. Je leert van een 'naam' een succes te maken, een publiciteitscampagne opzetten en ontwikkelt je creatieve talenten en stijl door o.a. het maken van nieuwe producten, styling- en kledingconcepten. Vorm, kleur, materiaal en techniek... en wat jij inbrengt is passie voor mode!
  • Informatica. Het ontwikkelen van computertoepassingen, perfect afgestemd op de gebruikers. Dat leer je met deze brede ICT opleiding met diverse richtingen: Technical computing, Software engineering, System & Network engineering, IT management en Human Centered design. Beroepen voor later zijn software engineer, IT-manager, programmeur, gamedesigner, systeem- of netwerkbeheerder.
  • Information engineering. Houd je van onderzoeken en ontwikkelen? In 'comakerships' word je opgeleid door het bedrijfsleven, daar waar ICT, communicatie en bedrijfskunde samenkomen. Onderwerpen die aan bod komen zijn bedrijfskunde, communicatie, e-commerce, kennismanagement en interactieve media. ICT vraagstukken zijn je grootste uitdaging. Beroepen? ICT consultant, information engineer of projectmanager.
  • Interactieve media. Communication and multimedia design is de officiële naam voor deze brede opleiding. Je kiest zelf voor welke richting je kiest: Business & Organisatie, Content & Communicatie of Technologie, Design & Interactie. Met B&O leer je hoe je met interactieve media producten of diensten kunt verbeteren. C&C is creatief, je bedenkt campagnes en zet media voor bijv. reclamedoeleinden. Bij TDI tenslotte word je je eigen architect. Beroepen variëren van media-adviseur, webredacteur tot information architect.

  • Media, informatie en communicatie. Met deze opleiding verken je de mediabranche met colleges als marketing, bedrijfseconomie, mediakunde, websitebouw, vormgeving, communicatiemanagement en internetmarketing. Vijf richtingen maken je keus nog moeilijk, maar beroepsmogelijkheden zijn legio: communicatieadviseur, redacteur, royaltywatcher, producer, internetresearcher, contentmanager, webmaster, (muziek)uitgever, verslaggever, bladmanager, reclamestrateeg of directeur van je eigen reclamebureau.
  • Technische informatica. Hard- en software kennen voor jou straks geen geheimen meer. Je leert met deze opleiding de belangrijkste ICT-richtingen kennen, daarna verdiep je je in game design & technology, forensic intelligence & security en embedded systems. Ben je afgestudeerd dan kun je o.a. kiezen uit systems & network engineer, specialist technische informatica, programmeur, developer of gamedesigner.

HBO opleidingen: Onderwijs en opvoeding

  • Leraar Aardrijkskunde. Met deze opleiding leer je kinderen op een andere manier naar de wereld te kijken en deze beter te begrijpen. Aardrijkskunde is breed en omvat onder meer geologie, fysische geografie, toerisme, milieu en weer & klimaat.
  • Leraar Algemene economie of Bedrijfseconomie. De economie boeiend en spannend maken? Dat kan met deze opleiding. Thema's zijn overheid en milieu, consumeren en geld, arbeid en productie en ondernemingen en bedrijfsvoering. Bijkomende vakken zijn wiskunde, financiële rekenkunde en bedrijfsadministratie.
  • Leraar Biologie. De biologie zoekt naar verklaringen en verbanden in alles wat 'leven' heet. Maar het zoekt ook naar oplossingen voor universele bedreigingen. Aan de orde komt: dier- en plantensystematiek, celbiologie, voeding, genetica, sociobiologie en biotechnologie.
  • Leraar Bouwkunde of Bouwtechniek. Veel vraag naar leraren bouwkunde! Achter indrukwekkende bouwprojecten zit een scala aan vakkennis van bouwkundigen en technici. Behalve vakken als constructieleer krijg je ook natuurkunde, bouwgeschiedenis, metselen, houtbewerking en CAD tekenen.

  • Leraar Consumptieve techniek. Nieuwe bereidingstechnieken, servicegerichtheid, veiligheid en bedrijfsvaardigheden, voedingsleer en levensmiddelentechnologie... met daarna uitbreiding naar horecatechniek, bakkerijtechniek of toerisme. Deze kennis overbrengen is nu veelgevraagd!
  • Leraar Elektrotechniek. Elektronica is overal. Ben je graag met je handen bezig en geïnteresseerd in de nieuwste technische snufjes? Vakken als energietechniek, automatiseringstechniek en analoge & digitale techniek komen uitgebreid aan bod in deze opleiding.
  • Leraar Engels of International degree English & education. Houd je van de Engelse taal en literatuur? Maak ook anderen enthousiast. Grammatica, didactische vaardigheden en literature staan op het programma. Ook kun je deels aan een Engelse universiteit studeren, want waar leer je Engels beter dan in Engeland?
  • Leraar Frans. Frans is niet zo moeilijk als je denkt, en bovendien prachtig. Vakken als taalvaardigheid, extensief lezen, Franse literatuur en een séjour in een Franssprekend land! Uiteindelijk ben je leraar Frans nieuwe stijl.

  • Leraar Geschiedenis. Kennis van geschiedenis komt steeds van pas. Je maakt met deze opleiding flinke stappen in het verleden, van de Middeleeuwen tot de moderne geschiedenis. Verdieping krijg je met thema's als niet-westerse geschiedenis en historisch onderzoek.
  • Leraar Gezondheidszorg & welzijn. Gezondheid als levensstijl is van deze tijd. Bewust bezig zijn met je gezondheid leer je met vakken als jongeren & risicogedrag, seks & genotmiddelen, natuurwetenschappen, hygiëne en ziekte. Daarna: toegepaste voeding, budgettering en consumentenkunde.
  • Leraar Maatschappijleer. Maatschappelijk inzicht overbrengen leer je met deze studie. Politicologie, criminaliteit, beeldvorming & stereotypering, sociologie en sociale verschillen... het komt allemaal aan bod. Later leer je over wereldreligies, samenleving en techniek en Europa.
  • Leraar Mechanische techniek. Met gereedschap aan de slag? De nieuwste elektronische productiemethoden? Een enorme behoefte aan technische docenten heb je al mee. Vakken zijn o.a. lastechniek, montage en onderhoud, elektrotechniek, hydrauliek, meettechniek en sterkteleer.

  • Leraar Motorvoertuigentechniek. Hebben auto's en motoren jouw passie? Leer alles over werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bedrijfswagens en motoren, voertuigkunde en materiaalkunde en breng het meteen in de praktijk. Veel vraag naar dit beroep!
  • Leraar Natuurkunde of Scheikunde. Natuur- en scheikunde is overal om ons heen. Licht, geluid en beeld, elektriciteit en elektronica, stoffen en scheikundige reacties, wiskundige technieken, atomen en moleculen, sterrenkunde... aan alles is gedacht bij deze belangrijke opleidingen.
  • Leraar Nederlands. Leraren Nederlands staan voor een enorme uitdaging. Met deze opleiding leer je jongeren hun eigen taal, zonder stapels boeken en rijtjes stampen. Aan bod: schrijf- en leesvaardigheid, grammatica, kunst & cultuur, jeugdliteratuur, poëzie, vertellen en journalistiek.
  • Pedagogiek of Leraar Pedagogiek. Praktijk staat centraal in deze opleiding. Opvoedingsinzichten veranderen steeds, maar met deze studie leer je kinderen een plaats in de maatschappij verwerven. Aan de orde: Psychologie, filosofie, onderzoeksmethoden, ontwikkeling en gesprekstraining.

  • Leraar Techniek. Hoe zitten machines in elkaar? Alle aspecten van de techniek komen in deze studie aan de beurt. Je bereidt leerlingen voor de juiste technische keuzes te maken en zelfredzaam te zijn in een technische wereld. Twee rechterhanden zijn handig! ;)
  • Leraar Werktuigbouwkunde. Zonder werktuig geen bouwwerk. Word specialist op het gebied van machines, werktuigen, installaties en instrumenten. Laat de leerlingen zien hoe fascinerend werktuigbouwkunde is. Vakken zijn o.a. besturingstechniek, procestechnologie en ontwerpen.
  • Leraar Wiskunde. Ben je een logisch denker? Wiskundige wetten regeren overal, maar zien je leerlingen dit ook? Leer het ze bij met vakken als analyse, kansrekening en prognoses, vlakke meetkunde en dynamische modellen.
  • PABO of leraar Basisonderwijs. Een opleiding gericht op vakken die op de basisschool worden gegeven. Nederlands, pedagogiek, wiskunde, ICT, geschiedenis, aardrijkskunde, techniek en kunst vormen het eerste jaar. Daarna komen soorten onderwijs aan bod (Dalton, Montessori).

HBO opleidingen: Techniek

  • Aviation studies. De fascinerende wereld van het vliegverkeer aan je voeten. Dit kan met de opleiding Aviation, die thema's behandeld zoals internationale samenwerking, commercie, logistiek, flight safety, luchtvaartengineering, aerodynamica, vliegtuiginstrumenten, mechanica, navigatie en motoren. Met deze opleiding is de praktijk steeds uitgangspunt. De mogelijke beroepen zijn luchtverkeersleider, flight inspector, airport consultant, verkeersvlieger en (maintenance) engineer.
  • Bedrijfswiskunde. Bedrijfswiskunde is de sleutel van management. Managers hebben behoefte aan heldere en juiste informatie om besluiten te kunnen nemen. Hier ligt voor jou als bv. beleggingsadviseur of analist-marktonderzoeker de taak om dit met wiskundige methoden boven water te krijgen en te bewerken. Alles draait om de oplossing van complexe vraagstukken m.b.v. modellen. Thema's zijn onder meer financiële wiskunde, lineaire algebra, probleemoplossing, statistiek en operations research. Steeds toekomstgericht.
  • Bouwkunde. Belangstelling voor ontwerp, uitvoering, onderhoud en beheer van bouwwerken? Als je ook nog goed bent in technische vakken kun je bouwkunde studeren. Architectuur en stedenbouw, constructie, bouwmanagement, restauratie... alles dat met bouwtechniek te maken heeft komt aan bod. Beroepsmogelijkheden zijn projectleider, bouwtechnisch ontwerper, bouwplaatsmanager of een adviserende functie. Zie ook: leraar bouwkunde.
  • Bouwtechnische bedrijfskunde. Ben je graag thuis in de wereld van economie, financiën, juridische zaken en handel? Met deze opleiding krijg je een brede kennis op het gebied van ontwikkeling en beheer van vastgoed. Concrete projectopdrachten, gerichte trainingen en tekenen op de computer zijn belangrijke thema's. Daarnaast leer je projectmatig werken, communiceren en managen. De latere beroepen zijn onder andere projectontwikkelaar, portefeuillebeheerder, vastgoedmanager of adviseur en projectmanager.

  • Business logistics of Logistiek en technische vervoerskunde. Als logistiek ingenieur zoek je uit hoe organisaties nog efficiënter en goedkoper kunnen inkopen, produceren en distribueren. Besparen op verpakkingen en grondstoffen, met het milieu in het achterhoofd. Zo bereik je klanttevredenheid, winst, marktaandeel, flexibiliteit, veiligheid en een snelle levertijd. Vakken: Fysieke distributie en transport, inkooplogistiek, ICT, wiskunde, technische logistiek e.d. Wat je kunt worden is logistiek manager of advisor, inkoopmanager, manager cliëntenservice of transportmanager.
  • Civiele techniek. Het ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren van infrastructurele bouwwerken zoals auto-, spoor- en waterwegen, tunnels, bruggen en vliegvelden zijn het hoofdthema bij deze opleiding. Er zijn drie afstudeerrichtingen: Watermanagement, Verkeer en mobiliteit en Constructie. Na de studie heb je grenzeloze mogelijkheden, bijv. als projectleider waterbeheer, adviseur bodemsanering, verkeerskundig adviseur, beleidsmedewerker infrastructuur of constructeur.
  • Engineering, design and innovation. Altijd gedroomd om uitvinder te zijn? Het kan met vakken als methodisch ontwerpen, bedrijfskennis en wis- en natuurkunde. Met jouw uitvinding wordt het leven misschien veiliger, gemakkelijker, spannender of logischer. Veel practica en werken met computerprogramma's, maar dan ben je straks vast project-, mechanical- of operations engineer. Of technisch specialist en projectmanager, afhankelijk van de afstudeerrichtingen Design & Engineering, Operations & Onderhoud en Business management.
  • E-technology of Elektrotechniek. Vooruitstrevende ideeën en creatieve oplossingen veranderen en verbeteren ons leven voortdurend. En elektrotechniek is overal aan de orde. Of het nu gaat om computers, mobieltjes, stoplichten, alarmsystemen of auto's. Richtingen die je kunt kiezen zijn: Multimedia, robotica of domotica. Geïnteresseerd? Misschien word jij later wel energietechnoloog, specialist automation, projectleider, designer of ontwikkelaar dankzij deze opleiding.

  • Forensisch onderzoek. Houd je ervan je te verdiepen in een spannende crime scene? Dit kan waarheid worden met deze opleiding. Technisch sporenonderzoek, DNA, opsporingstechnieken, natuur- en scheikunde, biologie, maar dan heel geconcentreerd en tot in detail! Zodat jij straks die misdaad kunt oplossen. Welke beroepen er zijn? Forensisch rechercheur of analist, proces- of kwaliteitsmanager, of adviseur van het forensisch onderzoek.
  • Human logistics of Logistiek en technische vervoerskunde. Ben je creatief, heb je organisatietalent en lijkt kennis van logistieke processen je zeer interessant? Kies dan voor Human logistics. Je zorgt ervoor dat mensen en goederen op tijd op de juiste plaats zijn. Zodat operaties kunnen doorgaan, dat een hulpactie goed op gang komt, of om wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Vele organisaties hebben een logistiek professional nodig. Leer plannen met een scala aan vakken en word manager zorgafdeling, OK-planner, locatiemanager of beleidsmedewerker.
  • Maritiem officier. Nederland staat als zeevarend land op de kaart. Jij als specialist van zeeschepen komt tijd tekort met deze opleiding. Je leert alles over de inrichting van schepen, ladingsmogelijkheden, voortstuwing, dieselmotortechniek en elektrische installaties. En ook nog navigatie en maritieme bedrijfsvoering. Hebben schepen geen geheimen meer voor jou, dan ben je straks maritiem officier, scheepvaartinspecteur, hoofd technische dienst of de kapitein zelf!
  • Ondernemen, innovatie en techniek of Engineering, design and innovation. Door middel van je creativiteit en ondernemersgeest een big hit scoren? Technische en commerciële basiskennis, kennis van science, technologie maar ook economie zul je nodig hebben om je praktische kant optimaal in te zetten. Zodat je straks die bestseller hebt. Een innovatief technisch idee commercieel realiseren, dat is dus je uitdaging! Later ben je bijv. innovator, innovatiemanager of adviseur, of technisch ondernemer.

  • Product design. Met deze opleiding geef je letterlijk vorm. Daarom leer je alles over merk en marketing, en bedenkt voortdurend creaties. Je ontwikkelt je passie, eigen stijl en kijkt goed naar wat mensen willen. Met je uitgebreide portfolio zul je opvallen en anderen verleiden. Bijvoorbeeld omdat de producten zo gemakkelijk in het gebruik zijn, of gewoon erg mooi. Of allebei. Beroepskeuze: Industrial designer, product engineer, brand advisor of vormgevingsadviseur.
  • Technische bedrijfskunde. Wil je een organisatie succesvol maken? Dan ben je vast geïnteresseerd in kwaliteit, lage productiekosten, korte doorlooptijd en de wensen van de klant. Straks ben jij de prof op het gebied van productie en productieprocessen, naast de basiskennis die je opdoet op het vlak can commercie en financiën. Beroepen die je aanspreken zijn: organisatieadviseur, operations- of sales manager, manager customerservice of informatie, kwaliteits- en innovatiemanager en process engineer.

"Education is not preparation for life; education is life itself." ~ John Dewey
© 2012 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Soorten onderwijs in NederlandSoorten onderwijs in NederlandNederland kent talloze scholen, van basisscholen tot universiteiten. Ieder kind dat leerplichtig is, wordt ingeschreven…
Opleiding fiscalist: fiscale economieOpleiding fiscalist: fiscale economieIedereen heeft vroeg of laat met de belastingdienst te maken. Met de opleiding fiscale economie kan je zowel terecht kom…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
De organisatie van de brandweerHoe is de brandweer eigenlijk georganiseerd? Welke soorten korpsen zijn er? Wat zijn de taken van de brandweer?
Bronnen en referenties
  • HvA Amsterdam
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.