Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee De Koninklijke Marechaussee (Kmar) is een van de vier krijgsmachtdelen van de Nederlandse Krijgsmacht. Het is een politie organisatie met een militaire status. De Kmar kom je tegen in verschillende rollen en op verschillende plaatsen.

Geschiedenis

Het Corps de Maréchaussée werd in 1814 opgericht en had als opdracht: "er zal worden opgericht een Korps Maréchaussée, bestemd om de orde te handhaven, de uitvoering der wetten te verzekeren en te waken voor de veiligheid der grenzen en grote wegen". Tijdens de periode 1914-1918 bestond de taak van de Marechaussee uit politietoezicht over het gemobiliseerde Nederlandse leger. In de tweede wereldoorlog verdween de militaire status en ging het op bevel van de Duitse bezetter op in de burgerpolitie. Na de bevrijding werd de Kmar weer 'Koninklijk' en kreeg het zijn militaire status terug. In 1956 werd prinses Beatrix benoemd tot 'Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee'. In 1998 werd de Kmar een zelfstandig Krijgsmachtonderdeel.

Huidige Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee is een organisatie met een gevarieerd takenpakket in zowel de burger als militaire dienstverlening. Het is het visitekaartje van Nederland. Bij officiële bezoeken door buitenlandse staatshoofden, staat de Koninklijke Marechaussee in een erehaag klaar om de gasten welkom te heten.

De Koninklijke Marechaussee is één van de vier krijgsmachtonderdelen. Naast de Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine valt zij onder het Ministerie van Defensie. Voor het uitvoeren van 80% van de taken valt de Kmar echter onder het gezag van andere ministeries, vooral het ministerie van Justitie.

Taken

De Koninklijke Marechaussee houdt zich conform artikel 6 van de Politiewet 1993, versie 2007 bezig met de volgende taken:
  • het waken over de veiligheid van de leden van het Koninklijk huis
  • uitvoering van de politietaak ten behoeve van de Nederlandse en andere strijdkrachten, alsmede internationale militaire hoofdkwartieren, en ten aanzien van tot die strijdkrachten en hoofdkwartieren behorende personen.
  • de uitvoering van de politietaak op de luchthaven Schiphol en op de andere door Onze Ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie aangewezen luchtvaartterreinen, alsmede de beveiliging van de burgerluchtvaart
  • de verlening van bijstand
  • de uitvoering van de politietaak op plaatsen onder beheer van Onze Minister van Defensie, op verboden plaatsen die krachtens de Wet bescherming staatsgeheimen ten behoeve van de landsverdediging zijn aangewezen, alsmede op het terrein van de ambtswoning van Onze Minister-President
  • uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000 opgedragen taken
  • de bestrijding van mensensmokkel en van fraude met reis- en identiteitsdocumenten
  • beveiliging ten behoeve van De Nederlandsche Bank N.V.

Indeling

De Koninklijke Marechaussee is onderverdeeld in vijf districten:
  • District West (Brigade Den Haag Beveiliging, Brigade Noord-Holland, Brigade Zuid-Holland, Brigade Utrecht, Brigade Recherche en Informatie)
  • District Noord-Oost (Brigade Waddengebied, Brigade Oostgrens-Noord, Brigade Oostgrens-Midden, Brigade Veluw, Brigade Drenthe-IJsselstreek, Brigade Recherche en Informatie)
  • District Zuid (Brigade Scheldestromen, Brigade Brabant Zuid, Brigade Brabant Noord / Limburg Noord, Brigade Limburg Zuid, Brigade Recherche en Informatie, Brigade Ondersteuning)
  • District Schiphol (Brigade Grensbewaking, Brigade Politie & Beveiliging, Brigade Vreemdelingenzaken, Brigade Operationele Ondersteuning District, Brigade Recherche en Informatie)
  • District Landelijke en Buitenlandse eenheden (Brigade Buitenland Missies, Brigade Caribisch gebied, Brigade Centrale Recherche en Informatie, Brigade Krijgsmacht en Operationele Ondersteuning, Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten)

Waar kan je de Koninklijke Marechaussee tegen komen?

De Kmar kom je tegen bij paspoortcontroles op bijvoorbeeld Schiphol, Rotterdam Airport of Eindhoven Airport. Ook zie je Kmar weleens bij grensovergangen met België en Duitsland of bij natuurlijke grenzen zoals de Rotterdamse haven.

Materieel

De Koninklijke Marechaussee maakt gebruik van (gepantserde) voertuigen, motoren en surveillancewagens. Verder beschikken zij over een aantal schepen om te surveilleren langs de Nederlandse kust. De Kmar maakt gebruik van de volgende wapens: glock 17 en de HK416. De Kmar werkt net als de politie, brandweer en ambulances met het C2000 systeem, zodat in het geval van calamiteiten goed samengewerkt kan worden.

Opleiding

Het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee is gevestigd in Apeldoorn en Eefde. Afhankelijk van je vooropleiding en voorkeur kun je werken als:
  • Marechaussee (beveiliger), opleiding duurt ongeveer 32 weken.
  • Wachtmeester (onderofficier), opleiding duurt ongeveer 84 weken.
  • Officier, opleiding duurt ongeveer ongeveer 4 jaar.
© 2011 - 2024 Joro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Speciale eenheid: Brigade Speciale Beveiliging (BSB)Speciale eenheid: Brigade Speciale Beveiliging (BSB)Iedereen heeft het vast wel eens gezien: voorbijrazende onopvallende auto's met een blauw zwaailicht op het dak. Vaak ge…
Speurhonden en zoekhondenSpeurhonden en zoekhondenSpeurhonden zijn drugshonden of politiehonden. Een speurhond verricht speurwerk met zijn begeleider en spoort vermiste p…

Recessieproof beroepen: overheid, ambacht en zakenRecessieproof beroepen: overheid, ambacht en zakenAan het werk blijven tijdens de recessie. Of aan een baan komen. Welk werk biedt nog de meeste zekerheid? Wordt het de z…
De RUMBA en de SMART methodeDe RUMBA en de SMART methodeHet bereiken van een doel gaat altijd sneller en makkelijker wanneer het goed omschreven wordt. Wat wil je bereiken, hoe…
Bronnen en referenties
Joro (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.