Rangen van de Nederlandse politie

Rangen van de Nederlandse politie De Nederlandse politie kent verschillende rangen. Aspirant, Surveillant, Agent, Brigadier, allemaal rangen binnen de politie organisatie. De rangen zijn af te lezen op de schouder van de agent. De inhoud , de duur van de opleiding en de bevoegdheden per rang zijn hier allemaal terug te vinden. De rang onderscheidingstekens zijn zichtbaar op de schouder van de agent. De zogenaamde schuifpassanten worden over de blouse of jas geschoven. Verder hebben de rang van Inspecteur en hoger ook een kenmerk aan de pet.

AspirantAspirant

Aspirant

De Aspirant is een agent in opleiding. Iedereen die begint aan een opleiding bij de politie krijgt de rang van Aspirant. Duurt de opleiding vier jaar, dan is de student vier jaar Aspirant. Aan het eind van de opleiding, bij het behalen van het diploma, wordt de student 'gepromoveerd' naar de rang waarvoor hij in opleiding is geweest.
SurveillantSurveillant

Surveillant

Als Surveillant ben je de ogen en oren op straat. De Surveillant staat het dichts bij de burger, aangezien hij vaak op straat is. Hij treedt op tegen kleine overtredingen en incidenten. Ook het werk op bureau en arrestantenzorg is een van de taken van een Surveillant. Een Surveillant is niet vuurwapendragend. Wel heeft hij pepperspray, handboeien en een wapenstok. De opleiding tot Surveillant duurt 1,5 jaar (Niv. 2). Overigens worden Politievrijwilligers ook Surveillant na het afronden van de opleiding. Deze opleiding wordt gevolgd in de avonduren en duurt 3 jaar.
AgentAgent

Agent

Als Agent handel je zelfstandig delicten af en leid je controles. Een agent kan opgeroepen worden voor 112 meldingen, assisteren bij zware ongevallen, inbraken, mishandeling, noem het maar op. Omdat een Agent vuurwapendragend is, is hij ook bevoegd om naar de meldingen met risico te gaan, zoals overvallen of andere situaties waarbij wapens in het spel zijn. De opleiding tot Agent duur 3 jaar (Niv. 3). Vaak stromen Agenten, na goed functioneren, na een aantal jaar vanzelf door naar de functie van Hoofdagent.
HoofdagentHoofdagent

Hoofdagent

Het rijden naar meldingen en assisteren bij ongevallen is één ding. Maar als Hoofdagent ga je net een stap je verder. Als Hoofdagent rijdt je naar een melding, maar schat je ondertussen al de risico's in. Verder stel je plannen op, om bepaalde overtredingen of overlast effectief aan te pakken. Wel ben je als Hoofdagent nog praktisch bezig. Je constateert iets op straat, bedenkt een plan, bespreekt dit met je leidinggevende en kunt meteen aan de slag om het plan uit te voeren. De opleiding tot hoofdagent duurt drie jaar. (Niv. 4)
BrigadierBrigadier

Brigadier

Een Brigadier heeft dezelfde bevoegdheden als een (hoofd)agent. Daarnaast heeft een Brigadier een coördinerende functie. Vaak heeft een Brigadier een eigen gebied waar hij of zij de coördinatie over heeft. Hij bedenkt plannen en voert deze, in samenwerking met collega's, zelf uit. Een brigadier is vaak terug te vinden in de functie van wijkagent.
InspecteurInspecteur

Inspecteur

Als inspecteur heb je een een leidinggevende functie. Vaak ben je coördinator over een groot project. De inspecteur heeft vaak de leiding over de werkzaamheden van de collega's op straat. Verder werk je aan projecten, zoals bijvoorbeeld de aanpak van overvallen in de regio. Daarnaast kan een Inspecteur Hulp Officier van Justitie zijn. Hij heeft hiermee meer bevoegdheden dan de collega's met een lagere rang. Na afronding van de opleiding politiekunde (Niv. 5) van vier jaar, kun je aangesteld worden als inspecteur.
HoofdinspecteurHoofdinspecteur

Hoofdinspecteur

Ook de Hoofdinspecteur heeft een leidinggevende functie. Vaak is dit een beleidsfunctie, maar een hoofdinspecteur kan ook leiding hebben over een bureau. Ook kan een Hoofdinspecteur de functie van beleid functionaris hebben. Hij werkt hierbij aan het beleid dat in een district uitgevoerd wordt. Ook een hoofdinspecteur kan dienst doen als Hulp Officier van Justitie.
CommissarisCommissaris

Commissaris

Als Commissaris heb je een leidinggevende functie. Vaak is een Commissaris districtchef. Dit betekend dat hij leiding geeft over een district. Een district is een gebied met meerdere bureaus. Hij geeft dus leiding over de inspecteurs die leiding geven over de verschillende bureaus.
HoofdcommissarisHoofdcommissaris

Hoofdcommissaris

Hoofdcommissaris is de hoogste rang bij de Nederlandse politie. De korpschef van de 25 politieregio's, de korpschef van het KLPD en de voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie hebben de rang van Hoofdcommissaris. De Hoofdcommissarissen samen vormen de Raad van Hoofdcommissarissen en overleggen onder andere met de Minister van Binnenlandse zaken inzake het landelijk politiebeleid.
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken bij de politieVelen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je…
Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieSpreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieWanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een l…
Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Pieter-Jaap Aalbersberg leidde de repatriëringsmissie in de Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen…
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…

Krantenwijk: salaris, minimum leeftijd & bezorgtijdenEen krantenwijk is een populair bijbaantje onder jongeren, dat een aardig salaris oplevert. Hoeveel verdient een kranten…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…
Bronnen en referenties
  • www.kombijdepolitie.nl
  • Wikipedia
Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.