Jong, gehandicapt en vol ambitie

De problemen waar jongeren met een functiebeperking tegenaan lopen lijken eindeloos. Van een gebrek aan sociale contacten tot moeilijkheden met financiën, huisvesting en werk. Juist deze jongeren zitten vaak vol met ambities, beschikken over een gezonde dosis leergierigheid en ontzettend veel doorzettingsvermogen. Iets dat ze juist bijzonder geschikt maakt om een volwaardige plek in de arbeidsmarkt te vervullen.

Emma at Work

Voor jongeren met een chronische ziekte of handicap is de weg naar een baan is vaak veel lastiger dan voor iemand zonder handicap. Ze hebben niet altijd een afgeronde opleiding of voldoende werkervaring en werkgevers zitten vaak niet op ze te wachten. Een handje hulp kan geen kwaad, zo dacht het Emma Kinderziekenhuis AMC in 2005. Het ziekenhuis won dat jaar de Zorgvernieuwingsprijs voor het idee om een uitzendbureau voor jongeren met een chronische ziekte op te richten. Een jaar later was Emma at Work een feit.

Emma at work heeft als doel voor elke jongere een passende baan te vinden, afgestemd op hun ziekte en rekening houdend met eventuele behandelingen. Emma at Work biedt de nodige begeleiding en zorgt ervoor dat de werkgever weet wat hij van de uitzendkracht kan verwachten. Inmiddels heeft Emma at Work meer dan 100 jongeren aan een passende (bij)baan geholpen.

Afstandsonderwijs

Ook als je verder wilt leren bestaan er voldoende mogelijkheden. Zo verzorgt de Open Universiteit afstandsonderwijs voor zeven universitaire studies, namelijk: cultuurwetenschappen, informatica, managementwetenschappen, natuurwetenschappen, onderwijswetenschappen, psychologie en rechtswetenschappen. Een vooropleiding is niet nodig; de enige eis die de OU aan haar studenten stelt is dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Wel is het goed om stil te staan bij het niveau van de opleiding. Het mag dan afstandsonderwijs zijn, het blijft onderwijs op universitair niveau. Je kunt het jezelf echter iets gemakkelijker maken door zelf het tempo van je studie te bepalen. Heb je je studie aan de OU afgerond? Dan ontvang je dezelfde titel als bij een reguliere universiteit.

Voor afstandsonderwijs op MBO- of HBO-niveau bieden de Leidse Onderwijs Instellingen een ruim aanbod aan opleidingen aan. Een diploma van deze onderwijsinstelling verschilt niet van dat van een reguliere hogeschool. LOI Hogeschool is door de minister van OCW aangewezen en erkend op grond van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW). Een getuigschrift van LOI Hogeschool heeft dus net zo veel waarde op de arbeidsmarkt als ieder ander HBO-bachelorgetuigschrift. Dit geldt ook voor een MBO-diploma van de LOI.

Regulier onderwijs

Denk nu niet dat er geen mogelijkheden meer bestaan in het reguliere onderwijs. Zo hebben de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam een speciale pagina geopend voor studenten met een functiebeperking. Op de website staat informatie over de toegankelijkheid van de gebouwen en de mogelijkheden die er bestaan om een student met een functiebeperking zo soepel mogelijk door de opleiding te laten lopen. Te denken valt bijvoorbeeld aan verlenging van de tentamenduur. Ook bestaan er speciale rustruimtes in de gebouwen, zodat mensen met energieproblemen tussen de colleges door hun nodige rust kunnen nemen. Opvallend is dat steeds meer onderwijsinstellingen bereid zijn aanpassingen te maken voor studenten met een functiebeperking.

Zou je graag onderwijs willen volgen aan een reguliere hogeschool of universiteit, maar ben je niet in het bezit van een verplichte vooropleiding? Een 21+ toelatingsexamen behoort dan tot de mogelijkheden. Aan de hand van dit examen wordt beoordeeld of iemand voldoende kennis en inzicht in huis heeft om deel te kunnen nemen aan een opleiding. Vaak bestaan er voorbereidende cursussen en lesmateriaal, zodat je kans van slagen optimaal is.

Hulpmiddelen op de werkvloer

Mogelijkheden te over. Op de website www.handicapenwerk.nl wordt een systematisch overzicht geboden van de technische oplossingen die ingezet kunnen worden bij de arbeids(re)integratie van mensen met handicaps. Hierbij kan gedacht worden aan werkoplossingen omtrent auditieve, visuele, motorische, verstandelijke of talige knelpunten.

Begeleiding van een professional

Het kan ook zijn dat je al weet wat de mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn, maar dat je twijfelt over je wat je aan kunt, of dat je niet goed weet wat bij jou past. In dat geval kan een arbeidsdeskundige van het UWV je helpen. Een arbeidsdeskundige houdt zich dagelijks bezig met mensen terugbrengen op de arbeidsmarkt. Samen met het UWV breng je je beperkingen én mogelijkheden in kaart en kom je tot een passende oplossing. Dit hoeft niet altijd meteen je droombaan te zijn, maar kan heel goed een opstapje naar meer zijn.

Laat je beperking je niet langer in de weg staan en maak gebruik van de vele mogelijkheden die Nederland te bieden heeft.
© 2011 - 2024 Jacksparrow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren met een handicapMensen met een handicap kunnen het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. In het geval de beperking ook een beperking in he…
Het verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapHet verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapIn de maatschappij wordt veel gesproken over mensen met stoornissen, beperkingen en handicaps. Vaak wordt de definitie v…
Bezwaren bij het solliciterenDe werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen…
Aan het werk of verder studerenAan het werk of verder studerenJongeren staan na een opleiding vaak voor een dilemma, doorleren om toch een baan gaan zoeken. Op het moment dat ze gaan…

Carrières en banen in de financiële sectorCarrières en banen in de financiële sectorVoor mensen die in de financiële wereld willen werken hebben veel verschillende banen om uit te kiezen. De carrière die…
Opleiding tot huisartsDe huisarts is toegankelijk voor iedereen. Deze is het eerste aanspreekpunt van de patiënt en dus de voorpost van de gez…
Bronnen en referenties
  • www.emma-at-work.nl
  • www.handicapenwerk.nl
  • www.ou.nl
  • www.loi.nl
  • www.studerenmeteenfunctiebeperking.nl
Jacksparrow (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.