Digitale leerkrachtopleiding: DigiPabo

Digitale leerkrachtopleiding: DigiPabo De digitalisering van de maatschappij neemt nog steeds toe. Ook opleidingen maken veelvuldig gebruik van internet en e-mail. De gebruikte computerprogramma's, zoals Blackboard, worden steeds verder geprofessionaliseerd. Combineer dit met het tekort aan leerkrachten, de verdere internationalisering en de fileproblemen en voilà: een digitale leerkrachtopleiding is geboren. Geen lange reistijden, geen colleges meer volgen en zelfs studeren het buitenland. Maar wat houdt de DigiPabo eigenlijk in?

Wat is de DigiPabo?

De DigiPabo is een digitale vorm van een Pabo. De Pabo is een hbo-opleiding om leerkracht in het basisonderwijs te worden. In dit geval is de studie grotendeels digitaal, via internet, te volgen. Oorspronkelijk is het opgezet voor Nederlandse studenten die in het buitenland wonen en een Nederlands Pabo-diploma willen halen, maar tegenwoordig is het ook toegankelijk voor studenten die niet in het buitenland wonen. Studenten volgen geen colleges en zullen de meeste docenten dus ook nooit in het echt ontmoeten. De studie is alleen deeltijd te volgen en is gesplitst in een vierjarige- en tweejarige variant. Studenten die al minimaal een hbo-diploma op zak hebben, mogen de tweejarige variant volgen. Voorheen was het mogelijk om toegelaten te worden tot die verkorte variant door een toelatingsexamen af te leggen, maar dit is inmiddels afgeschaft.

Omdat het een deeltijd studie is, kan het gecombineerd worden met een baan mits er minimaal een doordeweekse dag vrijgehouden kan worden voor de stage. Het is mogelijk te starten in september en in februari.

Hoe kan dat dan digitaal?

De studenten worden ingedeeld in studiegroepen en krijgen een tutor, een mentor, toegewezen. De communicatie vindt plaats via e-mail en via Blackboard (letterlijke vertaling: schoolbord). Blackboard wordt al bij vele opleidingen gebruikt om te communiceren op fora, documenten uit te wisselen, nieuwtjes te plaatsen etcetera.

Tentamens worden vier keer per jaar afgenomen op de hogeschool in Den Haag. Studenten die in Nederland wonen, komen dan wel naar de hogeschool. Studenten in het buitenland mogen de tentamens, onder toezicht, in hun land afleggen.
Verder is het vooral gebaseerd op zelfstudie. De te bestuderen literatuur wordt ruim van tevoren bekend gemaakt en studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze dat bestuderen. Er is wel digitaal contact met docenten mogelijk.

Werkstukken en portfolio's worden allemaal digitaal ingeleverd, via de post of via de mail. (Groeps)presentaties worden ook op Internet, Blackboard, geplaatst en becommentarieerd.

Stage

Een aankomende leerkracht moet natuurlijk wel ervaring opdoen in lesgeven. Daarom moeten alle studenten een stage lopen. Gemiddeld komt het neer op 1 a 2 dagen stagelopen per week. Dit verschilt echter per studiejaar en per variant. Studenten in het buitenland lopen vaak stage op een internationale- of Nederlandse school. Bij studenten die in de regio Den Haag wonen, komt af en toe iemand langs om een deel van een stagedag te bekijken. De overige studenten maken zelf af en toe video-opnames van hun stage en sturen die vervolgens op.

En dan?

Na de opleiding krijgen de studenten de graad van Bachelor of Education. Dat diploma geeft recht op het geven van les op een basisschool en, in sommige gevallen, de eerste jaren van het vmbo. Het is mogelijk om daarna nog een master te volgen of om (via een schakelprogramma) een universitaire opleiding te volgen.
© 2008 - 2024 Francien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blackboard: Digitale leeromgeving voor cursus of opleidingWat is Blackboard? Blackboard is een digitale of elektronische leeromgeving, die sterk in opmars is voor zowel opleiding…
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
WISCAT rekentoets PABOWISCAT rekentoets PABOIeder jaar beginnen duizende studenten een opleiding aan de PABO. Als eerstejaars student wacht hen dan de gevreesde taa…
Oefenen voor de rekentoets PaboOefenen voor de rekentoets PaboDe Pabo is een van de populairste HBO-opleidingen in Nederland. Toch heeft de Pabo ook ieder jaar te maken met een hoog…

Beroemd worden, dat doe je zoBeroemd worden, dat doe je zoBeroemd worden, hoe doe je dat? Droom jij er ook van om beroemd te worden? Wat moet je wel doen, en wat moet je juist ni…
Werken op het juiste niveauWanneer je op zoek gaat naar een baan, dan kun je ervoor kiezen om voor een "gemakkelijk" baantje of voor een verantwoor…
Francien (28 artikelen)
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.