Werken op het juiste niveau

Wanneer je op zoek gaat naar een baan, dan kun je ervoor kiezen om voor een "gemakkelijk" baantje of voor een verantwoordelijkere functie te gaan, wat is beter voor je?

Waar solliciteer je op?

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, dan zul je van te voren de afweging maken op wat voor functies je gaat solliciteren. Ga je voor een functie met veel verantwoordelijkheid of kies je voor een baan de gemakkelijk uit te voeren is? Wanneer je uit een stressvolle baan komt, waarin je leiding moest geven aan een gedemotiveerde groep mensen, dan zal de verleiding groot zijn om een stapje terug te doen en voor een uitvoerende functie te gaan. Op zich is dit heel goed, zeker wanneer je na een periode vol stress, wilt kiezen voor meer rust. Andersom moet je beseffen dat wanneer je solliciteert op een baan met meer verantwoordelijkheid dan dat je tot nu toe had, je goed beslagen ten ijs zult moeten komen.

Een baan boven je niveau

De functie waar je op solliciteert zal, wanneer je wordt aangenomen veel meer van je gaan eisen. Je zult b.v. veel vaker verantwoording af moeten leggen van de resultaten van het team wat je onder je hebt. Belangrijk is dan dat je kunt omgaan met kritiek en vooral dat je goed met mensen om kunt gaan. Meestal zal er sprake zijn van "goals" die gehaald moeten worden. Een dergelijke functie kan heel stressvol zijn, maar wanneer je leidinggevende talenten hebt kan het ook zo zijn dat je je als een vis in het water voelt. Je werk kan dan een stimulerende omgeving voor je zijn waarbinnen je jezelf kunt ontwikkelen tot boven een niveau waarvan je had gedacht dat je dat nooit zou halen. Natuurlijk zijn er diverse factoren die een dergelijke functie tot een succes of tot een teleurstelling kunnen maken. Vaak hangt succes af van de vrijheid die je zelf krijgt in het uitvoeren van je functie. Belangrijk is om in je sollicitatiegesprek te bespreken hoeveel vrijheid je hebt hoe je je functie kunt invullen.

De negatieve effecten van veel te hoog niveau op jezelf:
  • geen uitdaging meer
  • stressklachten
  • gevoelens van onzekerheid
  • boosheid
  • niet meer goed kunnen functioneren
  • met tegenzin naar je werk gaan

Wanneer je een team onder je hebt zijn er ook negatieve effecten op je team:
  • ongeordendheid
  • onzekerheid
  • verlies van eenheid in de groep
  • onvrede
  • hoger ziekteverzuim
  • het niet halen van targets

Natuurlijk is het gevolg hiervan een negatief effect op het bedrijf waar je werkt, en een directie die niet blij met je is, en die liever van je af wil. Maak, voordat je solliciteert op een functie boven je niveau, eerst een goede afweging of je de functie denkt aan te kunnen. Kijk goed of je past in het omschreven functieprofiel en bepaal of je een toegevoegde waarde voor het bedrijf zal kunnen zijn. Overtuig je ervan dat je de perfecte match kan zijn voor de functie waar je op solliciteert. Wanneer je binnen het bedrijf waar je al werkt kunt doorstromen naar een verantwoordelijkere functie, dan zal de uitvoering van je functie meestal gemakkelijker zijn, omdat je het bedrijf en de bedrijfscultuur al door en door kent.

Een baan onder je niveau

Wanneer je toe bent aan een wat gemakkelijkere baan met minder stress, of wanneer je geen baan kunt krijgen in het werkgebied waarvoor je bent opgeleid, kun je solliciteren op een functie onder je niveau. Wanneer je bijvoorbeeld directiesecretaresse bent en ervoor kiest om bij een supermarkt achter de kassa gaat werken. Of wanneer je tuinarchitect bent, maar gaat werken voor een tuinonderhoudsbedrijf als tuinman. Het werk wat je dan uitvoert is relatief gemakkelijk en vereist weinig mentale inspanning. Zulk werk kan voor een periode heel prettig zijn en goed om voor een poosje uit te voeren.

Kanttekeningen hierbij zijn:

  • Wanneer je al een carrierre hebt opgebouwd en een indrukwekkende cv, dan zal het een negatieve indruk maken, wanneer je na dit werk weer verantwoordelijker werk wilt gaan doen. Minder verantwoordelijk werk wordt meestal slechter betaald, je gaat in salaris achteruit. Wanneer je dan later weer verantwoordelijker werk wilt gaan doen, dan heb je een lastigere onderhandelingspositie over je salaris. Onlangs heeft onderzoek uitgewezen, dat je wanneer je onder je niveau werkt je hersenfuncties harder achteruit gaan, dan wanneer je wel een uitdagende baan hebt. Bij het ouder worden gaan onze hersenfuncties achteruit, worden we echter niet voldoende gestimuleerd, dan zal dit proces sneller verlopen dan wanneer we wel voldoende gestimuleerd worden (b.v. door uitdagend werk).

Een baan op je niveau

Een baan op je niveau kan heel prettig zijn. Het werk wat je doet is veilig en vertrouwd, je weet van de hoed en de rand. Je bent zelfverzekerd over je kunnen en voert je werk met zelfvertrouwen uit. Waar je voor moet oppassen: Na verloop van tijd kan je werk saai worden, je hebt geen uitdaging meer in wat je doet. Je ontwikkeling staat stil, je leert niet meer bij. Ook qua salaris zul je niet of niet veel omhoog gaan. Veel mensen zullen op hun niveau blijven werken, men is gehecht aan het vertrouwde, en zeker wanneer je goede arbeidsvoorwaarden hebt en een leuk team van collega's om je heen voelt het heel prettig om hetzelfde te blijven doen. Wil je echter wel bijleren en stappen in je carriere maken, dan kun je er beter voor kiezen om uit te zien naar een functie die iets boven je niveau ligt. Het komt voor dat mensen op die manier stapje voor stapje opklimmen en hun werk met veel plezier en vertrouwen uitvoeren.

Tot slot

Kies vooral een baan waarvan het werk je aanspreekt. Maak een afweging welk niveau je denkt aan te kunnen. Laat je niet verleiden door een hoog salaris, als je er niet zeker van bent dat je de functie aankan. Je baan kan dan uitlopen op een teleurstelling en kan als gevolg hebben dat je bij het CWI en UWV moet aankloppen.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
H&M vacatures: werken bij H&MDe Zweedse modegigant H&M heeft duizenden werknemers in Nederland en is continu op zoek naar nieuwe enthousiaste werknem…
Albert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn, ook wel bekend onder de afkorting AH, is de grootste supermarktketen van Nederland met bijna duizend winke…

Digitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDigitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDe digitalisering van de maatschappij neemt nog steeds toe. Ook opleidingen maken veelvuldig gebruik van internet en e-m…
Docent in Zuidoost-Azië: Wat moet de baan bieden?Docent in Zuidoost-Azië: Wat moet de baan bieden?Er zijn honderden websites waarop vacatures gepost worden voor docenten in Zuidoost-Azië, Eslcafe.com is een van de beke…
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 22-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.