Huisartsopleiding Nederland: zo werkt de selectieprocedure

Huisartsopleiding Nederland: zo werkt de selectieprocedure Na een zesjarige studie geneeskunde ben je opgeleid tot basisarts. Als je huisarts wilt worden, volg je daarna een driejarige opleiding in het medisch specialisme huisartsgeneeskunde. Voor deze opleiding moet je solliciteren. Sinds 2015 is er voor de acht opleidingsinstituten voor huisartsgeneeskunde een landelijke sollicitatie- en plaatsingsprocedure ingevoerd. Wat betekent dit voor nieuwe kandidaten? En hoe werkt de nieuwe selectieprocedure precies?

Huisartsopleiding: landelijke selectieprocedure

Tot 2015 konden kandidaten die een zesjarige studie geneeskunde hadden afgerond rechtstreeks solliciteren bij hun opleidingsinstituut naar keuze. Dat zorgde voor een ongelijke verdeling van vraag en aanbod. Er waren te veel kandidaten in de Randstad en te weinig in andere delen van Nederland. Daar bleven opleidingsplaatsen open, wat tot gevolg had dat er te weinig huisartsen werden opgeleid. Sinds 2015 is er een landelijke sollicitatie- en plaatsingsprocedure, waarbij kandidaten een voorkeur kunnen aangeven voor de gewenste opleidingsplaats.

Waar kun je een opleiding tot huisarts volgen?

Alle academische ziekenhuizen / UMC's bieden een driejarige opleiding tot huisarts aan: het AMC en het VUmc in Amsterdam, het Radboud umc in Nijmegen, het Leids UMC, het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Utrecht, Maastricht University en het UMC Groningen. Daarnaast zijn er anno 2016 nog vier dependances waar je de opleiding tot huisarts kunt volgen: Twente (dependance van VUmc), Zwolle (UMC Groningen), Eindhoven (Radboud umc) en Eindhoven (Maastricht University).

De selectieprocedure voor de opleiding tot huisarts

De huisartsopleiding start twee keer per jaar, in maart en in september. Je solliciteert ongeveer negen maanden voordat je opleiding start:
  • Online solliciteren in juni/juli, opleiding start in maart van het jaar daarna
  • Online solliciteren in december/januari, opleiding start in september

Briefselectie

Je kunt online solliciteren. Je brief en cv worden getoetst op: motivatie voor het huisartsenvak en de opleiding, een cv dat passend is bij de huisartsopleiding en je beheersing van de Nederlandse taal. Als je eerder hebt gesolliciteerd, wordt je brief ook beoordeeld op je reflectie op de eerdere afwijzing. Ongeveer een maand na de sluitingsdatum hoor je of je door de briefselectie bent.

LHK-toets en STARR-interviews

De volgende stap is een uitnodiging voor de LHK-toets en de STARR interviews. De LHK-toets staat voor Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets en meet huisartsgeneeskundige kennis aan de hand van 120 meerkeuzevragen. Deze toets moet op een vooraf vastgestelde dag gemaakt worden. In dezelfde periode vinden de twee STARR-interviews plaats van ieder 40 minuten. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Hiermee worden competenties getoetst. Kandidaten moeten (praktijk)voorbeelden noemen die inzicht geven in hoe zij hierop gehandeld hebben en hierop terugkijken.

Selectie succesvol doorlopen?

Ruim drie maanden na de sluitingsdatum van de online sollicitatieprocedure (begin mei en begin november) horen kandidaten of ze de selectie succesvol hebben doorlopen.

Plaatsingsprocedure voor de huisartsopleiding

Over het algemeen worden er meer kandidaten geselecteerd dan dat er opleidingsplaatsen zijn. Ben je geselecteerd, dan doe je automatisch mee aan de plaatsingsprocedure. Bij je online sollicitatie kon je voorkeuren voor opleidingsinstituten opgeven.

Toewijzing opleidingsplaatsen

Dit proces gebeurt onder toezicht van een notaris. Een computerprogramma bepaalt een willekeurige volgorde van alle geschikte kandidaten, waarbij iedereen evenveel kans maakt om bovenaan geplaatst te worden. De eerste kandidaat van die lijst wordt geplaatst bij het opleidingsinstituut dat bovenaan zijn of haar voorkeurslijst staat. Dit gebeurt daarna met de tweede kandidaat, en zo verder. Als er geen plek meer is bij het instituut dat op de eerste plek van de voorkeurslijst staat, wordt gekeken of er plek is bij het instituut dat als tweede voorkeur is opgegeven. Als dat niet lukt wordt gekeken naar de derde voorkeur, en zo verder. Als alle opleidingsinstituten op de voorkeurslijst van de kandidaat vol zijn, wordt hij of zij niet geplaatst. Vervolgens wordt verder gegaan met de volgende kandidaat op de lijst. Dit proces gaat net zo lang door totdat het einde van de lijst met kandidaten is bereikt of alle opleidingsplekken vol zijn.

Hoe meer voorkeuren, hoe meer kans

Dit systeem zit zo in elkaar dat hoe meer voorkeuren je opgeeft, hoe meer kans je heb dat je ergens geplaatst wordt. Tegelijkertijd hou je ook bij veel voorkeuren evenveel kans op je eerste voorkeur als iemand die misschien maar twee voorkeuren opgeeft.

Niet door de selectie gekomen of niet geplaatst?

Als je niet door de selectie bent gekomen, kun je bij de volgende ronde opnieuw solliciteren. Het is dan wel belangrijk dat je laat zien wat je van je eerdere afwijzing hebt geleerd. Ben je wel door de selectie heen gekomen, maar heb je geen opleidingsplaats toegewezen gekregen? Dan mag je de volgende ronde nog een keer meedoen aan de plaatsing. Je kunt hiervoor opnieuw je voorkeuren voor instituten opgeven en je voorkeurslijst eventueel uitbreiden om meer kans te maken.

Start opleiding

Heb je het selectieproces en het plaatsingsproces succesvol afgerond? Gefeliciteerd, je kunt ongeveer vier maanden later met de opleiding tot huisarts starten. Let op: mocht je je dan nog bedenken, dan geldt dat als een weigering en word je permanent uitgesloten van deelname aan toekomstige plaatsingsprocedures.
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opleiding tot verkeersvliegerDe opleiding tot verkeersvliegerVeel jongens en meisjes dromen ervan om piloot te worden. Om piloot te worden moet je een opleiding verkeersvlieger volg…
Werken bij de politieVelen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…

Efficiëntie met de 5S-methodiek volgens het Japanse KaizenEfficiëntie met de 5S-methodiek volgens het Japanse Kaizen5S is een in Japan ontwikkelde methodiek die onder meer voorschrijft hoe een werkplek zo efficiënt mogelijk kan worden i…
Hoe ziet de selectie voor verkeersvlieger eruit?Waar moet je allemaal aan voldoen als je piloot wilt worden van een groot passagiersvliegtuig? Dat is een vraag die veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Esculaap2.png: Original Uploader Was Evanherk At Nl.wikipedia Later Versions Were Uploaded By Bemoeial At Nl.wikipedia., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisartsgeneeskunde (bezocht op 08/09/2016)
  • https://www.medischcontact.nl/arts-in-spe/nieuws/ais-artikel/landelijke-sollicitatie-en-plaatsingsprocedure-huisartsenopleiding.htm (bezocht op 08/09/2016)
  • http://uitdepraktijk.huisartsopleiding.nl/interviews/572-interview-met-margit-vermeulen (bezocht op 08/09/2016)
  • http://uitdepraktijk.huisartsopleiding.nl/solliciteren/planning (bezocht op 08/09/2016)
  • http://uitdepraktijk.huisartsopleiding.nl/solliciteren/sollicitatieproces/169-solliciteren/559-sollicitatieproces-selectie (bezocht op 08/09/2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Situatie,_Taak,_Actie,_Resultaat (bezocht op 08/09/2016)
  • http://uitdepraktijk.huisartsopleiding.nl/solliciteren/faq (bezocht op 08/09/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 14-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.