Werken als griffier bij een rechtbank

Werken als griffier bij een rechtbank Werken als griffier bij een rechtbank is een aantrekkelijke mogelijkheid voor wie rechten heeft gestudeerd. Het verdient goed en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook zeer aantrekkelijk. Je moet wel over een aantal vaardigheden en competenties beschikken. Zo moet je zeer betrouwbaar zijn en dat ook uitstralen. Verder moet je goed kunnen luisteren, oog hebben voor detail en over organisatievermogen beschikken. In de rechtbank worden de beraadslagingen altijd opgetekend door een griffier. De rol van een rechtsgriffier is vergelijkbaar met de rol van een secretaris of secretaresse. De functie staat wel beter aangeschreven omdat het gepaard gaat met een grotere verantwoordelijkheid. Als griffier ben je vooral bezig met het papierwerk in en rondom de rechtszaak. Zo neem je alle stukken van advocaten in ontvangst. Tijdens de rechtszaak maak je aantekeningen en later een verslag van de zitting. Ook bij de beraadslagingen tussen rechters maak je aantekeningen. Een laatste taak kan zijn dat je als griffier de rechter-commissaris moet ondersteunen tijdens strafzaken. Zo maak je proces-verbaal op bij doorzoekingen van huizen en neem je bijvoorbeeld verklaringen op van verdachten.

Salaris van een griffier

Het salaris van een griffier bij een rechtbank is doorgaans goed te noemen. Dat komt omdat het bijna altijd gaat om universitair opgeleide mensen. De hoogte van het loon is wel afhankelijk van de instantie waar je werkt. Wanneer je actief bent bij bijvoorbeeld de Hoge Raad, dan verdien je meer dan bij een regionale rechtbank. In de hoogste functies komt het salaris uit op ongeveer zesduizend euro. Het startsalaris ligt rond de drieduizend euro. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans ook goed te noemen omdat je actief bent bij een overheidsinstelling. Dat betekent in de praktijk dat je meestal recht hebt om meer dan dertig vrije dagen. Verder val je onder het ambtenarenrecht en daardoor heb je een goede bescherming tegen ontslag. Dit gaan in de toekomst mogelijk veranderen, maar zover is het nog niet. Ook heb je recht op een prima pensioen via het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.

Opleiding tot griffier bij de rechtbank

Er zijn twee manieren om griffier te worden. De eerste manier is binnen de rechtbank zelf opgeleid worden. In dat geval begin je met eenvoudige rechtszaken en werk je jezelf door middel van cursussen verder op binnen het bedrijf. De andere mogelijkheid is door een WO-opleiding Rechtsgeleerdheid te volgen en vervolgens verder opgeleid te worden tot griffier. Mensen die deze weg bewandelen zijn vaak afgewezen voor de functie van rechter en zien dit vervolgens als beste mogelijkheid. Weinig van hen maken vervolgens echt de overstap naar het beroep van rechter. Het is wel mogelijk om daarna als juridisch medewerker ergens aan de slag te gaan of juridisch adviseur.

Competenties en vaardigheden

Als griffier bij een rechtbank moet je over verschillende vaardigheden beschikken. Zo is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en ook de terminologie die gebezigd wordt in een rechtszaak begrijpt. Dit luistert heel nauw. Nog belangrijker is dat je betrouwbaar bent en dat ook uitstraalt. Je krijgt te maken met zeer gevoelige dossiers en de mensen die het betreft moeten ook het gevoel hebben dat hun gegevens zorgvuldig behandeld worden. Een laatste vaardigheid waar je zeker over moet beschikken is dat je zorgvuldig bent en kunt organiseren. Het is heel belangrijk dat alle details van de uitspraak zorgvuldig worden opgeschreven. Als dat niet goed gaat kan dat zeer nadelige gevolgen hebben voor het justitiële apparaat.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechtspraak: Welke mogelijkheden zijn er?Er zijn in Nederland drie soorten gerechten die tot de rechterlijke macht behoren. Dat zijn de rechtbanken, de gerechtsh…
De best betaalde banen bij de overheidDe best betaalde banen bij de overheidHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen bij de overheid? H…
Niet getrouwd maar wel een kindNiet getrouwd maar wel een kindBij ongehuwd samenwonen is het ouderlijk gezag voor de vader niet automatisch geregeld, ook niet als de vader het kind h…

Studiekeus en kans op een goede baanStudiekeus en kans op een goede baanWat zijn belangrijke overwegingen bij het maken van een studiekeuze voor HBO of universiteit? Wegen de kosten van een HB…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.