Verschil HBO en WO

Verschil HBO en WO Met een HBO-propedeuse of HBO bachelor is het mogelijk om naar de universiteit te gaan. Wat is het verschil tussen HBO en WO? Hoe is de overstap van HBO naar universiteit? Aan welke eisen moet je voldoen om van het HBO naar het WO te gaan?

Verschil HBO en WO

  • Het HBO (Hoger Beroepsonderwijs) is over het algemeen praktijkgerichter dan het WO (Wetenschappelijk Onderwijs). Het WO is, zoals de naam al zegt, wetenschappelijk van aard. De vakkennis en theoretischer en abstracter van aard.
  • Bij de meeste HBO opleidingen krijg je een duidelijk beroepsbeeld. Een universitaire opleiding is breder van opzet: je wordt academisch gevormd.
  • Universitaire studenten leren om zelf theorieën te ontwikkelen
  • Op het HBO zijn er meer college-uren dan op het WO
  • Het WO is meer zelfstudie, je eigen tijd indelen. Er wordt een groot beroep gedaan op je zelfstandigheid.
  • Als je en HBO-opleiding volgt, is samenwerken een belangrijk onderdeel. Er zijn regelmatig groepsopdrachten. Bij het WO is dit in mindere mate aan de orde.
  • Vrijwel alle HBO-opleidingen hebben één of meerdere verplichte stages in het studieprogramma opgenomen. Bij de universiteit is een stage optioneel.

Samenwerken op het HBO

In het HBO wordt er veel op basis van projecten gewerkt. De studenten krijgen theorie aangeboden, die ze direct in de praktijk brengen door middel van het project. Zij worden begeleid door een docent van de opleiding. Een project wordt meestal afgerond met een rapport en /of eindpresentatie.

Contacturen HBO en WO

Het aantal contacturen is gering, op zowel het HBO als het WO. Het gemiddelde aantal contacturen bedraagt 14 tot 20. Op het WO is de verhouding zelfstudie – college-uren anders dan op het HBO.

Competenties HBO

Als je aan het HBO gaat studeren, kom je niet om het begrip “competentie” heen. Een competentie is de verzamelnaam van houding, kennis en vaardigheden. Op het WO is dit competentiegericht leren niet van toepassing.

Van HBO naar WO met HBO propedeuse

Het is in principe mogelijk om met een HBO propedeuse diploma door te stromen naar het eerste jaar van een universitaire opleiding. Het maakt niet uit of de WO-opleiding gerelateerd is aan de HBO-opleiding. De student moet dan wel voldoen aan eventuele aanvullende eisen van de opleiding naar keuze.

Naar universiteit met HBO diploma

Een afgerond HBO-diploma geeft toegang tot de universiteit. In sommige gevallen kunnen er vrijstellingen worden verkregen. Bij steeds meer HBO opleidingen is het mogelijk om een zogenaamde “premaster” te volgen, ter voorbereiding op de universitaire studie. Een HBO bachelor geeft namelijk niet automatisch toegang tot de universiteit. Met een premaster kun je in 2 of 3 jaar je mastertitel verwerven.

De overstap van HBO naar WO

Uit de praktijk blijkt dat de doorstroom van het HBO naar het WO behoorlijk pittig is voor HBO-studenten die in het bezit zijn van een HBO-propedeuse. Ze moeten wennen aan de hoeveelheid lesstof en de grote mate van zelfstandigheid en discipline die vereist is voor een universitaire studie.

Intakegesprek opleiding

Om uitval te voorkomen, kiezen veel faculteiten voor een verplichte intake met HBO-studenten die willen doorstromen naar de universiteit. Aan de hand van het gesprek geeft de studieadviseur een advies of de universitaire opleiding geschikt is.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
De drie Nederlandse Technische UniversiteitenDe drie Nederlandse Technische UniversiteitenJe bent klaar voor je volgende studie en je vindt de techniek interessant, dan is het goed om te weten dat je in Nederla…

2,5 jaar oud: kinderopvang of kleuterschool?Uw kind is 2,5 jaar oud, blijft uw kind nog even naar de kinderopvang gaan of mag uw kind al naar het zomerklasje / inst…
Hoogte alimenatie (partneralimentatie)De verplichting om voor elkaar te zorgen loopt door naar de echtscheiding. Dan moet er partneralimentatie worden betaald…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 13-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.