Waar moet u op letten bij een echtscheiding?

Naast emotionele schade zal een echtscheiding ook een grote financiële kunnen aanrichten. De gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden en er moeten afspraken worden gemaakt over alimentatie voor de kinderen en eventueel de ex-partner. Bij het sluiten van een huwelijk en in de periode dat de relatie goed is, wordt niet stil gestaan bij de mogelijkheid dat de relatie stuk kan lopen. In bepaalde gevallen is het verstandig om huwelijke voorwaarden vast te leggen om te voorkomen dat bezittingen van de partners, gezamenlijke bezittingen worden. Nadat er een relatiebreuk is ontstaan, zijn de partners meestal niet meer zo redelijk en ontstaat er vaak een geschil over de verdeling van de bezittingen.

Verkopen van een huis

Bij het kopen van een huis, moet u eigenlijk al nadenken over de gevolgen van een echtscheiding. Kan één partner het huis blijven betalen? Indien dit niet het geval is, moet het huis dus verkocht worden bij een echtscheiding. Voordat het huis wordt gekocht moeten de partners ook duidelijk naar elkaar uitspreken wat hun toekomstverwachtingen zijn. Bij twijfel over de relatie moet er zeker geen huis worden gekocht.

Beide partners zijn eigenaar van het huis, en zijn dus ook beide verantwoordelijk voor het opbrengen van de maandelijkse lasten. Een eventuele restschuld na het verkopen van het huis, moet gedragen worden door beide ex-partners.

Geen advocaten inschakelen maar mediators

Beide ex-partners kunnen een advocaat inschakelen die het vervolgens onderling gaan uitvechten, maar het is verstandiger om een bemiddelaar (mediator) in te schakelen als onafhankelijke tussenpersoon. Hierdoor kunnen beide ex-partners veel geld en tijd besparen. Zelfs partners die niet meer met elkaar willen spreken, kunnen beter een mediator inschakelen. Deze zal sneller afspraken kunnen maken waar beide ex-partners mee akkoord gaan.

Bezittingen verdelen

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, heeft iedere ex-partner recht op de helft van de bezittingen, maar ook de schulden. Voordat de echtscheiding definitief is, moeten er eerst goede afspraken worden gemaakt. De ene ex-partner houdt bijvoorbeeld het spaargeld en de andere het huisraad. Na verkopen van de eigen woning moet de overwaarde ook onderling verdeeld worden. Een verdeling moet ook plaatsvinden bij een restschuld na het verkopen van het huis. Dit geldt weer niet als het huis al is toebedeeld aan één van de twee, voor de verkoop.

Wie het huis verlaat, heeft geen recht meer op het huis

Ten onrechte denken mensen wel eens dat de partner die vertrokken is, minder recht heeft op het huis dan de partner die in het huis is blijven zitten. Zowel voor een koophuis als een huurhuis klopt dit niet. Beide hebben het contract (koopovereenkomst of huurovereenkomst) ondertekend, dus beide hebben ook rechten.

Schulden gemaakt door één van de ex-partners

Een schuld die is gemaakt gedurende de huwelijksperiode, moet door beide ex-partners gedragen worden. Ten tijde van het sluiten van de overeenkomst was er nog sprake van een gezamenlijk vermogen, dus op beide personen kan de schuld verhaald worden. In de praktijk zal de schuldeiser aankloppen bij diegene waar de grootste kans bestaat dat de schuldeiser zijn geld terug krijgt.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiden onmogelijk door eigen woningScheiden onmogelijk door eigen woningBij een scheiding vormt de eigen woning vaak het grootste financiële obstakel. De bezittingen en de schulden moeten verd…
Scheiden - alles delen klinkt eenvoudigScheiden - alles delen klinkt eenvoudigPartners die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn moeten bij een scheiding alle bezittingen verdelen. Iedere krijgt…
U moet een echtscheiding wel kunnen betalenU moet een echtscheiding wel kunnen betalenOp het moment dat een huwelijk geen toekomst meer heeft, moet er besloten worden om deze te beëindigen. Na huwelijksther…
Echtscheiding is onbetaalbaarEchtscheiding is onbetaalbaarHuwelijkspartners beseffen zich vooraf vaak niet dat een echtscheiding ook financieel zeer grote gevolgen heeft. Het is…

Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Allereerst gefeliciteerd, u organiseert immers geen vrijgezellenfeest als niemand van uw vrienden of familieleden gaat t…
RelatiefraudeursRelatiefraudeursWe willen het lang niet altijd weten, maar het gebeurt steeds vaker ... relatiefraude. De man of vrouw (meestal man) die…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.