Relatietherapie: Hulp bij relatie- en seksuele problemen

Wanneer twee mensen een relatie met elkaar aangaan, zijn dat altijd twee verschillende mensen met verschillende achtergronden, verwachtingen, angsten en persoonlijkheden. Het is bijna een wonder dat mensen erin slagen om een goede relatie met iemand op te bouwen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er ook wel eens iets mis gaat in de relatie. In die gevallen is relatietherapie helemaal geen gek idee. Een relatietherapeut kan namelijk helpen door er voor te zorgen dat jullie elkaar weer begrijpen.

Waarom zou je kiezen voor relatietherapie?

Een therapeut is een onafhankelijke en onpartijdige derde, die niet oordeelt en respect toont voor de zienswijze van beide partijen. Hij of zij is in staat om te zorgen dat jullie elkaar beter begrijpen en meer inzicht krijgen in waarom je zelf op een bepaalde manier handelt en waarom de ander dat doet. Mensen zijn meestal doodsbang om zich te hechten aan een ander mens en nemen veel bagage mee vanuit hun verleden. Dat leidt tot een complex patroon van verwachtingen, angsten, achtergronden en karakters die met elkaar in botsing komen. Een relatietherapeut heeft de ervaring om te helpen bij de seksuele of algemene problemen die als gevolg hiervan ontstaan.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor het slagen van relatietherapie?

Beide partners moeten in ieder geval openstaan voor therapie en allebei nog de wens hebben om aan de relatie te werken. Ook moeten de partners bereid zijn om open te zijn en hun diepste gedachten, ook de negatieve, en angsten te delen. Je moet bereid zijn om te leren over jezelf en om je gedrag aan te passen als gevolg daarvan. Je moet ook bereid zijn om te leren kijken naar hoe de ander denkt en waardoor die is gevormd in het verleden. Relatietherapie is geen kant en klare oplossing voor problemen maar een diepgaand proces dat veel los kan maken bij beide partners.

Voor wie is relatietherapie geschikt?

Relatietherapie is geschikt voor alle soorten stellen en blijkt effectief bij zowel heteroseksuele als homo stellen. Ook bij andere dan liefdesrelaties zoals bijvoorbeeld vrienden of directe familieleden kan therapie heel erg goed helpen om bestaande verschillen en geschillen te overbruggen. Sommige problemen zijn echter specifiek geënt op de man-vrouw relatie. Omdat mannen en vrouwen toch wel heel erg verschillen in hoe ze worden opgevoed en in elkaar zitten, en daarmee ook in hun seksuele en emotionele verwachtingen ten aanzien van de relatie en van de ander.

Is ruzie normaal in een relatie?

Een relatie kan niet bestaan zonder dat je ruzie met elkaar maakt. Wanneer er helemaal geen sprake is van strijd in de relatie is dat zelfs een teken dat er ernstige verstoringen zijn in de communicatie en spontaniteit in de relatie. Toch zijn ruzie en conflicten de belangrijkste redenen dat mensen in koppeltherapie gaan. Omdat teveel conflicten iets is wat schadelijk is voor de relatie en bovendien pijnlijk. Teveel ruzie is niet goed en fysiek en/of emotioneel geweld natuurlijk al helemaal niet. Het is belangrijk dat je leert openstaan voor elkaars standpunten zonder dat excessen nodig zijn.

Hoe belangrijk is emotionele betrokkenheid bij elkaar en de relatie?

Heel vaak is er sprake van een partner die meer in de ander investeert dan omgekeerd. Vaak blijkt het echter zo te zijn dat de partner die minder investeert heel erg bang is om zich te binden, te hechten, gecontroleerd of afgewezen te worden. Het onderzoeken van de patronen in de relatie kan de balans echt herstellen. Dat is belangrijk want emotionele betrokkenheid aan twee kanten is essentieel voor het opbouwen van een succesvolle en liefdevolle relatie. Dat en oprechte interesse in de ander en alles wat voor hem of haar belangrijk is.

Waarom is communicatie de sleutel naar een gezonde relatie?

Heel veel problemen tussen mannen en vrouwen maar ook tussen mensen van hetzelfde geslacht komen voort uit onvermogen om goed te communiceren, te luisteren en elkaar goed te begrijpen. We zeggen vaak iets anders dan we bedoelen, vragen niet door naar wat de ander beweegt en vullen in ons hoofd in waarom de ander zich zo gedraagt als hij of zij doet. En slaan hiermee volledig de plank mis. Realiseer je dat jouw partner nooit weet wat je denkt en voelt als je dat niet zegt. En besef ook dat je niet weet wat de ander beweegt als je er niet eerst naar vraagt.

Praten over gevoelens is essentieel voor goede communicatie en dat is iets wat veel mannen niet hebben geleerd te doen. Dat is een enorm obstakel dat overwonnen moet worden, omdat je elkaar als liefdespartners niet op een andere manier kunt bereiken dan door eerlijk en oprecht over je gevoelens te praten en die te delen en samen te doorleven op de momenten dat dat voor beiden noodzakelijk is.

Relatietherapie en een goede relatie: Vertrouwen

Leren vertrouwen in de ander en in de therapeut is essentieel voor het slagen van relatietherapie. Je moet je kunnen en willen overgeven aan een diepgaand proces dat veel zal losmaken. Gun jezelf een goede relatie en bekijk eens of relatietherapie niet ook iets voor jullie is. En ga als je denkt dat dat zou kunnen helpen op zoek naar een ervaren therapeut, waarmee je beiden een klik voelt. Een relatie tussen twee mensen is het mooiste wat er bestaat en wanneer je bereid bent om te vertrouwen op wat jullie samen kunnen bereiken is de eerste stap naar een gelukkige toekomst al gezet.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Relatietherapie, helpt het?Als je in je relatie tegen problemen aan loopt waar jullie beide niet meer uit kunnen komen is relatietherapie een mogel…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Mogelijke behandeling voor psychische stoornissenPsychiatrie is een aftakking van de geneeskunde die zich richt op de behandeling van psychische, emotionele en gedragsst…

De impulsieve en emotionele vreemdgangerDe impulsieve en emotionele vreemdgangerDe mannelijke vreemdganger die impulsief en emotioneel is, heeft een gebrek aan controle. Deze vreemdganger heeft nooit…
Aantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vindenAantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vindenEen onbekende zielsverwant op straat tegen komen waarmee je tijdens lange gesprekken elkaar gedachteloos aanvult, terwij…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.