Financiele gevolgen van scheiden

Scheiden kost naast veel leed ook veel geld. De bezittingen die gedurende de huwelijksperiode zijn opgebouwd, of vóór de huwelijksperiode, moeten verdeeld worden in het geval van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Daarnaast kunnen er ook nog alimentatieverplichtingen volgen. Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven is een scheiding. Na een huwelijksperiode gaan de wegen van de partners scheiden en moet er ontzettend veel geregeld worden. Een scheiding gaat vrijwel altijd gepaard met onenigheden, vooral in het geval er kinderen in het spel zijn. Naast de emotionele schade heeft een scheiding ook een grote impact op de financiën van de partners. Het gezamenlijke inkomen wordt één inkomen en de lasten gaan omhoog. Van hetzelfde voormalige maandelijkse gezinsinkomen moet namelijk in de toekomst twee huishoudens van draaiende worden gehouden.

Hoeveel alimentatie moet ik gaan betalen?

De ex-partners kunnen hier onderling afspraken over maken. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In dat geval maken de voormalige partners vaak gebruik van ieder een advocaat en moet de rechter een uitspraak doen. Dit is een dure aangelegenheid, want de advocaten moet er veel uren in steken en zij hanteren een uurtarief die kan oplopen tot een paar honderd euro per uur. Vooraf is het niet mogelijk om duidelijk te krijgen hoe hoog de alimentatie zal gaan worden. Hierover moet de rechter namelijk een oordeel vormen. Onder andere via het NIBUD is het mogelijk om een indicatie te krijgen. De ex-partners kunnen veel geld besparen door een mediator in te schakelen in plaats van twee advocaten. Het uurtarief ligt veel lager en deze mediator is een onafhankelijke derde die er in redelijkheid probeert uit te komen met de betrokkenen.

Bezittingen verdelen

In het geval de partners gehuwd waren in gemeenschap van goederen, hebben beide recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Dit geldt ook voor een reguliere geregistreerd partnerschap. Alle bezittingen zijn gemeenschappelijk bezit. Op een peildatum wordt vastgesteld wat de bezittingen zijn. Vervolgens moeten de betrokkenen proberen om een eerlijke verdeling af te spreken. Het gaat er hierbij niet om dat ieder exact de helft ontvangt, maar beide partners moeten het zo afspreken dat ze beide tevreden zijn.

Kinderalimentatie

De partner die niet de dagelijkse verzorging van de kinderen voor zijn of haar rekening neemt moet financieel toch bij gaan dragen. Dit geldt in ieder geval tot een leeftijd van 18 jaar, maar indien het kind gaat studeren gaan de verplichtingen door tot een leeftijd van 21 jaar.

Wie krijgt het huis?

Het huis is een gemeenschappelijk bezit, maar dit geldt ook voor de resterende hypotheek. De overwaarde in het huis moet weer meegenomen worden in de verdeling. Dit geldt ook voor de opgebouwde waarde in spaarpolissen en depotrekeningen en dergelijke. Vaak is het voor één van de partners niet mogelijk om het huis aan te houden. Huizen die gekocht zijn op twee inkomens kunnen na de scheiding vaak niet meer opgebracht worden. Dit komt doordat er een inkomen wegvalt en daarnaast komt er vaak een alimentatieverplichting voor terug. De partner die het huis blijft bewonen moet de vertrekkende partner compenseren.

Scheiding en pensioen

Ook de tot de scheiding opgebouwde pensioenrechten worden in de verdeling opgenomen. De helft van de pensioenrechten zullen ten goede komen aan de ex-partner. Hierdoor kan er een niet te overbruggen pensioentekort ontstaan.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiden, wie krijgt wat?Een verdeling van de bezittingen en de schulden veroorzaakt vaak onenigheden bij een echtscheiding. Goede afspraken make…
Scheiden, waar moet je beginnen?Scheiden, waar moet je beginnen?Een echtscheiding is een lastig en langlopend traject. Scheiden gebeurt niet in een impuls maar behoeft de nodige voorbe…
Vijf financiële redenen om niet te gaan scheidenEmotioneel is een scheiding zwaar, maar de financiële schade moet u ook niet onderschatten. U blijft mogelijk nog jaren…
In voor- en tegenspoed en om het geldEen huwelijk verbreken heeft grote financiële gevolgen. Tot aan de dood is een echtscheiding in de portemonnee te merken…

Trouwkaarten BruiloftEindelijk is het dan zover, je hebt je partner ten huwelijk gevraagd en hij of zij heeft ja gezegd! Of die ander is voor…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.