Voordelen huwelijkse voorwaarden

Voordelen huwelijkse voorwaarden De meeste Nederlanders zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Door voorafgaand aan het huwelijk samen naar de notaris te gaan kunnen er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld. Een reden voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan zijn dat één van de partners grote zakelijke risico’s loopt waar de andere partner beter buiten gehouden kan worden. Een andere reden is dat één van de partners een groot vermogen heeft die hij of zij niet wil gaan delen bij een eventuele echtscheiding. De reden kan natuurlijk ook gewoon zijn dat iedere partner financieel zelfstandig wil blijven. Voor aanstaande huwelijkspartners kan het lastig zijn om dit ter sprake te brengen, maar het is vaak belangrijk om toch huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Iedereen die gaat trouwen zonder bij de notaris iets vast te leggen, trouwt in gemeenschap van goederen. In dat geval zijn alle bezitting na het voltrekken van het huwelijk gemeenschappelijk bezit. Bij huwelijkse voorwaarden hebben de echtgenoten een overeenkomst gesloten waarin vastligt wat de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk zijn. Bij de notaris zorgen de partners voor het opstellen en notarieel vastleggen van deze voorwaarden. De partners mogen zelf zorgen voor de inhoud van de overeenkomst. De bepalingen mogen uiteraard niet in strijd zijn met wettelijke bepalingen. De voorwaarden moeten worden opgenomen in het openbare huwelijksregister.

Soorten huwelijkse voorwaarden

De partners kunnen zelf bepalen hoe de voorwaarden eruit gaan zien, maar ze zijn te verdelen in drie hoofdvormen, namelijk: koude uitsluiting, beperkte gemeenschap en het verrekeningsbeding. Welke soort gekozen moet worden is afhankelijk van het doel waar ze voor opgesteld worden.

Koude uitsluiting

Bij deze vorm is er in het geheel geen gemeenschappelijk vermogen of inkomen. Ze bouwen geen gemeenschappelijk bezit op en hoeven ook niets met elkaar te verrekenen bij een echtscheiding.

Beperkte gemeenschap

Hierbij is sprake van een gemeenschappelijk en een privé bezit. De verdeling naar privé en gemeenschappelijk is weer afhankelijk van de wensen. Er kan gekozen worden om bepaalde zaken gemeenschappelijk bezit te maken. Het kan echter ook andersom. In principe is alles gemeenschappelijk bezit, behalve in het contract genoemde zaken. Het kan hierbij gaan om vermogensbestanddelen met een hoge waarde.

Verrekeningsbeding

Bij het verrekeningsbeding hebben de beide partners een eigen privé-vermogen. Bij het periodieke verrekeningsbeding wordt gedurende het huwelijk het overgebleven vermogen of inkomen onderling verrekend (geldt niet voor schulden). In het finale verrekeningsbeding worden de vergaarde eigendommen bij scheiding verdeeld.

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden worden opgesteld vanuit het oogpunt van de voordelen. Naast de voordelen afhankelijk van de soort huwelijkse voorwaarden zijn er ook algemene voordelen te noemen, namelijk :
  • De vermogende partner loopt niet het risico de helft van het vermogen te verliezen bij een echtscheiding
  • Overlijdensrisicoverzekeringen kunnen door splitsing fiscaal gunstig uitpakken
  • Schuldeisers van de ene partner kunnen de schuld niet verhalen bij de andere partner. Het betreft namelijk een ander vermogen is veel gevallen
  • Bij een eventuele scheiding ontstaan er minder problemen wat betreft de verdeling van het vermogen, de vermogens zijn bij huwelijkse voorwaarden vaak al gescheiden.
  • Via huwelijkse voorwaarden is het mogelijk om heffing van successierechten te verlagen of voorkomen
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Gemeenschap van goederen omzettenGemeenschap van goederen omzettenIn bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om een gesloten huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar ee…
Huwelijkse voorwaarden bespreekbaar makenVoordat u gaat trouwen, moet u goed nadenken over de consequenties. Een huwelijk wordt aangegaan in gemeenschap van goed…

Tongzoenen, hoe doe je dat?Tongzoenen, hoe doe je dat?Tongzoenen is een hele leuke bezigheid, vooral als je verliefd bent op elkaar. Als je nog nooit getongzoend hebt ben je…
Als je relatie uit is: Zo ga je verder met je levenSommige mensen storten zich op alcohol, eten of medicijnen; alles om de pijn en het verdriet maar te kunnen wegdrukken.…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.