Trouwen en wat eraan vooraf gaat

Trouwen en wat eraan vooraf gaat Trouwen is een belangrijke gebeurtenis in het leven en gaat niet zomaar. Er gaan voor de huwelijksvoltrekking nog de nodige formaliteiten aan vooraf. Zo dient men alvorens in het huwelijksbootje te stappen eerst in ondertrouw te gaan bij de gemeente.

Ondertrouw

De ondertrouw is een verplichting. Ben je niet in ondertrouw gegaan dan kan er ook geen huwelijk plaatsvinden.
Indien er plannen zijn om te gaan trouwen dan moet je hier eerst aangifte voor doen. De ondertrouw is dus een voornemen om in het huwelijk te treden. De ondertrouw moet minimaal 2 weken voor het huwelijk plaatsvinden en maximaal 1 jaar voor het huwelijk.
De ondertrouw moet plaatsvinden in de woonplaats van één van de partners. Het huwelijk mag in een gemeente naar keuze voltrokken worden.

Bij de ondertrouw moeten de volgende documenten getoont worden:

  • Een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie met vermelding van burgerlijke staat en nationaliteit
  • Een uittreksel uit het geboorteregister (te verkijgen in de geboortegemeente)
  • Indien geboren in het buitenland wordt aanbevolen de buitenlandse geboorteakte vooraf te laten beoordelen door een ambtenaar van de burgerlijke staat omdat voor veel buitenlandse akten legalisatiestempels vereist zijn
  • Indien eerder gehuwd geweest, een uittreksel uit het huwelijks- en echtscheidingsregister van het laatste huwelijk (te verkrijgen in de huwelijksgemeente)
  • Indien eerder gehuwd geweest en het huwelijk door overlijden is ontbonden, een uittreksel uit het overlijdensregister (te verkrijgen in de overlijdensgemeente)
  • Kopie legitimatiebewijs beide partners
  • Kopie legitimatiebewijs getuigen

Bij de ondertrouw moet opgave van de getuigen gedaan worden (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen)

Vreemdelingen

Vreemdelingen moeten een M46 verklaring van de vreemdelingenpolitie overleggen. Dit is nodig om schijnhuwelijken te voorkomen.
Een M46 verklaring is niet nodig indien men asiel voor onbepaalde tijd heeft of EU/EER onderdaan is

Kosten

De kosten voor de uittreksels zoals hierboven omschreven zijn niet gratis. De kosten voor uittreksels uit de burgerlijke stand zijn bij iedere gemeente gelijk. Uittreksels uit het geboorteregister,overlijdensregister of huwelijk- en echtscheidingsregister bedragen
€ 11,10. De kosten voor de huwelijksvoltrekking verschilt per gemeente. Ik raad aan hiervoor informatie in te winnen bij de gemeente waar het huwelijk plaats gaat vinden. Overigens is het bijna in elke gemeente mogelijk om gratis te trouwen, vaak gebeurd dit op de maandagmorgen.

Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Nadat aan bovenstaande is voldaan kan het huwelijk voltrokken worden. Bij de ondertrouw wordt een huwelijksdatum vastgelegd en een afspraak gemaakt met de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die het huwelijk gaat voltrekken. Men bespreekt met deze persoon de wensen voor de huwelijksvoltrekking, zo kan men kiezen uit een korte toespraak of een uitgebreide toespraak. Wel of geen ringen enz.

Bij veel gemeenten is het nodig een afspraak te maken voor de ondertrouw. Maar er zijn ook gemeenten waar dat zonder afspraak gedaan kan worden. Informeer hiernaar bij de ondertrouwgemeente.
© 2009 - 2024 Becyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw, ook wel huwelijksaangifte genoemd, was tot september 2015 in Nederland verplicht als je wilde gaan trouwen.…
Trouwen in het buitenland, hoe regel je dat?Trouwen in het buitenland, hoe regel je dat?Wanneer je wilt trouwen en geen zin hebt in een groot familiefeest, maar liever kiest voor iets romantisch met zijn twee…
De functies bij een bruiloftDe functies bij een bruiloftEen trouwdag is een dag die u in principe maar een keer zal meemaken in uw leven. U wilt dan ook dat alles goed geregeld…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…

Versieren: geen casanova tips maar realistische aanwijzingenOm een vrouw of man te versieren hoef je geen casanova te zijn. Een gelikte aanpak zoals casanova’s die kennen, kan juis…
Verliefd of liefdesverdriet, hoe voelt het?Verliefd of liefdesverdriet, hoe voelt het?Verliefd, de meeste mensen worden wel eens verliefd op iemand. Als je verliefd bent is die ander ongelooflijk verleideli…
Bronnen en referenties
  • Vakkennis (werkzaam bij gemeente)
Becyn (11 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.