Beginnen aan een open relatie en zorgen dat het werkt

Beginnen aan een open relatie en zorgen dat het werkt In onze samenleving komen andere relatievormen dan de geijkte man vrouw relatie steeds vaker voor. Monogamie is lang niet meer voor iedereen de standaard. Meer en meer mensen willen wel genieten van de vrijheid die het brengt om contact te onderhouden met anderen, terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid en vastigheid van hun vaste relatie niet kwijt willen. Zij kiezen voor een open relatie. Wanneer je een open relatie hebt, houdt dit in dat jij en je partner met elkaars toestemming er iemand ‘naast’ mogen hebben waar je een bepaalde mate van contact mee onderhoudt. De stap om aan een open relatie te beginnen kan in sommige gevallen een hele grote zijn. De angst om bijvoorbeeld je vaste partner te verliezen aan zijn of haar minnaar of minnares kan bijzonder aanwezig zijn en is ook niet geheel onterecht. In andere gevallen kan de transitie naar een open relatie een heel natuurlijke zijn. Maar hoe begin je aan een open relatie? En werkt dat wel, zo´n open relatie?

Waarom een open relatie?

Er zijn verschillende redenen waarom je kiest voor een open relatie. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Maar de meest voorkomende redenen zijn:
  1. Op zoek naar (meer) spanning
  2. Uitproberen van nieuwe dingen
  3. Moeite hebben met monogamie
  4. Meer lichamelijk contact met/meer aandacht van anderen
  5. Een lapmiddel voor de huidige relatie

Het kan ook een combinatie van factoren zijn of misschien heb jij een reden om voor een open relatie te kiezen die hier helemaal niet bij staat. Het kan zelfs zo zijn dat jij een hele andere reden hebt om voor deze relatievorm te kiezen dan je partner. Misschien heb jij meer behoefte aan het uitproberen van nieuwe dingen terwijl je partner juist hunkert naar aandacht van anderen. Hoe dan ook, wat de reden ook moge zijn, het belangrijkste is dat jij en je partner er beiden achter staan. Ook al hebben jullie allebei je eigen reden om voor een open relatie te kiezen. De enige kanttekening die er is, is dat wanneer je kiest voor een open relatie omdat je denkt daarmee je huidige relatie te kunnen redden, je van een kale kermis thuis zult komen. Een open relatie kan alleen werken als de basis goed is. Als er problemen zijn in je vaste relatie zal het opengooien hiervan alleen maar werken als een vergrootglas en jullie problemen meer naar de oppervlakte doen stuwen.

Geheimhouding

Veel mensen kiezen ervoor om het feit dat zij een open relatie hebben, geheim te houden. Hoe ruimdenkend onze samenleving ook is, de angst blijft bestaan dat er over het hebben van een open relatie geoordeeld wordt en geroddeld. Hoe begin je dan aan een open relatie zonder het openlijk kunnen zoeken naar een bepaald voorbeeld? En hoe ontmoet je anderen om ervaringen te kunnen delen? Wanneer jij en je partner hebben besloten jullie relatie te openen, zal hoogstwaarschijnlijk de eerste stap zijn dat jullie op zoek gaan naar een minnaar en/of minnares. Via internet hoeft deze zoektocht niet ingewikkeld te zijn. Er zijn genoeg datingsites voor gelijkgestemden waar je mensen kunt ontmoeten die ook op zoek zijn naar een minnaar of minnares. Je kunt je hier volledig anoniem inschrijven en op zoek gaan. Ook kun je via internet andere stellen ontmoeten met een open relatie om ervaringen uit te wisselen. Tot slot bestaat er ook nog een vorm van relatietherapie voor koppels met een open relatie waarbij ook bijeenkomsten worden georganiseerd met als doel informatie uitwisselen. Wanneer je besluit je open relatie niet geheim te houden, kan het makkelijker zijn een minnaar of minnares aan de haak te slaan simpelweg omdat je openlijker op zoek kunt gaan. Immers, je komt ervoor uit dat je een open relatie hebt, dus mocht je tijdens een versierpoging een bekende tegenkomen kan hij of zij je in ieder geval niet beschuldigen van vreemdgaan.

Het slagen van je open relatie

Jullie hebben besloten dat jullie een open relatie willen. Misschien zijn jij en je partner al aan de zoektocht naar een minnaar of minnares begonnen. Het is nog maar het begin. Hoe zorg je ervoor dat het werkt en dat het blijft werken? Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden. Het kan ervoor zorgen dat je bepaalde problemen of teleurstellingen kunt voorkomen.

Duidelijke afspraken

Wanneer je besluit je vast relatie om te zetten naar een open relatie is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je partner. Zonder duidelijke afspraken red je het niet. Het zorgt voor veiligheid in je open relatie en zonder dit veilige gevoel als basis, kun je je onzeker gaan voelen. Als jullie enige afspraak is dat je naast jullie relatie ook ‘iets’ met anderen mogen doen, kan dit voor onduidelijkheid zorgen. Wat is dit ‘iets’ dan? En wanneer doe je dat dan? En hou je dan nog wel tijd over voor elkaar? Wat spookt je partner eigenlijk allemaal uit als hij ‘een avondje weg’ is en met wie? Het kan zijn dat jij je er prettig bij voelt om bepaalde dingen te weten. Spreek dan duidelijk af wat je wel en niet hoeft te weten. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt of jaloers wordt over dit soort zaken. En wanneer jullie goede afspraken hebben gemaakt en na verloop van tijd blijkt dat iets niet goed voelt, aarzel dan niet om afspraken aan te passen.

Focus op elkaar

Probeer zoveel mogelijk de focus op elkaar te houden. Dit kan nog weleens op de achtergrond raken als je je eerste ervaring met een minnaar of minnares opdoet. Bepaalde gevoelens die hierbij kunnen komen kijken, kunnen nog weleens overdonderend werken waardoor je minder gefocust bent op je omgeving en dus je huidige partner. Waak ertegen dat dit gebeurt. Plan tijd, als dat moet en voor zover dat nog niet gebeurt, tijd in met je huidige partner om de volledige aandacht op elkaar te richten.

Elkaar iets gunnen

Je houdt van je partner en je gunt hem of haar de wereld. Toch? Maar wat als je partner jullie zuur verdiende centjes uitgeeft aan hotelkamers, etentjes, afspraakjes en meer aan zijn of haar minnaar of minnares? Gun je het hem of haar dan nog steeds zo erg? Of wat als jouw partner iedere zaterdag weg is om tijd door te brengen met zijn minnaar of minnares. Iedere zaterdag! Het is belangrijk om elkaar een minnaar of minnares te gunnen, anders hoef je niet aan een open relatie te beginnen. De balans mag echter niet zoekraken. Dit kan leiden tot jaloezie en boosheid. Als je van jezelf weet dat je er moeite mee hebt je partner iets te gunnen of meer los te laten, praat hier dan over. Zorg ervoor dat het in balans blijft.

Vrijheid

Een open relatie betekent niet automatisch dat je meer vrijheid hebt. In sommige opzichten natuurlijk wel. Je bent vrij om met anderen een (intieme) relatie te onderhouden naast je huidige relatie wat voor een gevoel van vrijheid kan zorgen. Tegelijkertijd kan het ook een schijnvrijheid zijn. Je bent in veel gevallen nog altijd gebonden aan de regels, of liever gezegd afspraken, die jij en je partner met elkaar hebben gemaakt. Het kan dus zijn dat je niet vrij bent om iedere zaterdag er maar op uit te trekken met je minnaar of minnares en je kunt (meestal) niet zo maar even een hotelkamer boeken telkens als je je minnaar of minnares wilt zien. Een nacht met je minnaar of minnares doorbrengen is misschien ook een probleem. De vrijheid die je hebt is volledig afhankelijk van de situatie en de afspraken die je met je partner hebt gemaakt. Als je juist het gevoel van vrijheid wilt ervaren, kunnen de gemaakte afspraken juist weer beperkend werken. Probeer hier een beetje bij ‘om te denken’. Geniet van de vrijheden die je wél hebt. Het zijn er waarschijnlijk meer dan de gemiddelde man of vrouw die geen open relatie heeft.

NB: Je moet je ook afvragen hoeveel vrijheid je eigenlijk wilt. Als je liever iedere zaterdag doorbrengt met je minnaar of minnares dan met je eigen partner is dat misschien een teken aan de wand dat je beter niet kunt negeren wil je je vaste relatie gezond en goed houden.

Communicatie

Als je wilt dat je open relatie blijft werken, hou dan in ieder geval de communicatie tussen jou en je partner op peil. Zorg ervoor dat jullie met elkaar blijven praten (en wees eerlijk). Niet alleen over jullie open relatie, maar over alles wat je maar wilt delen. Heb je twijfels over bepaalde afspraken? Deel het met je partner. Zit je met een probleem die betrekking heeft op je minnaar of minnares? Deel het met je partner. Goede communicatie tussen jou en je partner zorgt voor helderheid en transparantie. Het zorgt ervoor dat als er problemen spelen deze snel aan het licht komen zodat jullie er een oplossing voor kunnen zoeken.

Een duurzame open relatie?

Of een open relatie op de lange termijn kans van slagen heeft, is volledig afhankelijk van jouzelf en je partner. Hou in je achterhoofd dat de kans bestaat dat het jou of je partner niet bevalt, ondanks alle goede afspraken die jullie hebben gemaakt. Vraag jezelf af of je bereid zou zijn terug te gaan naar monogamie of niet. Wanneer het antwoord daarop te allen tijde ‘ja’ is, hoef je je geen zorgen te maken. Je hebt dan niets te verliezen. Immers, als blijkt dat een open relatie voor jou en je partner om wat voor reden dan ook niet meer haalbaar is, kun je altijd terug naar monogamie. Je hebt de garantie dat de veilige basis die je partner is, blijft bestaan of het open relatie gedeelte nu wel of niet werkt. Juist dát zorgt voor een stabiele basis in een open relatie en geeft veel kans van slagen voor de duurzaamheid ervan.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?In onze samenleving komen relaties die anders zijn vormgegeven dan de standaard norm, man en vrouw, steeds meer aan het…
Een open relatieEen open relatieSteeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hun…
De gouden regels voor een open relatieDe gouden regels voor een open relatieOpen relaties komen in het algemeen steeds vaker voor als een paar jaar geleden. Mensen kiezen hier bewust voor of het s…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

Hoe kom je los van je minnaar of minnares?Hoe kom je los van je minnaar of minnares?Er ligt nogal een taboe op het hebben van een minnaar of minnares in onze samenleving. Want, wanneer heb je meestal een…
Hoe breng je romantiek terug in je relatie na de bevalling?Hoe breng je romantiek terug in je relatie na de bevalling?Een kindje krijgen is, meestal, een van de mooiste dingen die je als vrouw kan overkomen. De hele zwangerschap heb je ui…
Bronnen en referenties
  • http://openrelatie.nu/afspraken-maken-je-open-relatie/
  • http://openrelatie.nu/hoe-manage-je-jaloezie-een-open-relatie/
  • http://www.singlessite.nl/meer-nederlanders-wagen-zich-aan-open-relatie/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.