Verandering in de relatie: als je partner ziek is

Verandering in de relatie: als je partner ziek is Wanneer je partner chronisch ziek is, verandert de relatie vaak ingrijpend. Niet alleen voor je partner geeft dit een hoop verdriet, maar ook voor jou gaan er dingen veranderen. Je leven kan er ineens heel anders uitzien en er moet veel worden geregeld. Ook al heb je met alle liefde de verzorging over voor je partner, het vraagt veel energie. Naast een verzorgende rol, wil je graag intimiteit en liefde van je partner. Je moet veel begrip en geduld opbrengen en daarbij moet je zorgen dat je ook aan jezelf denkt.

Als je partner ziek is

Het leven kan zo ineens ingrijpend veranderd zijn. De partner waar je alles mee deelde en alles samen mee kon doen is ziek geworden. Het leven met een chronisch zieke partner zet alles op zijn kop omdat alles gaat veranderen. Niet alleen je partner is verdrietig en heeft pijn, maar jij ondervindt er ook de gevolgen van. Je bent ineens heel druk met van alles te regelen: je moet steeds vrij nemen van je werk om mee te gaan naar het ziekenhuis, je moet hulpmiddelen aanvragen, je woning veranderen en thuis meer klusjes doen. Misschien doe je dit uit alle liefde, maar toch vraagt het veel energie van je. De ziekte overheerst het leven van jullie beide.

Denk aan jezelf

Je wilt er voor je partner zijn en misschien cijfer je jezelf weg. Dit kun je misschien een bepaalde periode volhouden, maar als je partner langdurig ziek is, kan het te veel worden. Het is heel belangrijk om ook aan je eigen gezondheid te denken, ook al vind je dat misschien op dat moment niet zo belangrijk. Wanneer jij er aan onderdoor gaat, zijn zowel jij als je partner verder van huis. Weet je niet hoe je dat moet doen, volgen er hieronder wat tips:
  • Neem voldoende rust
  • Leef gezond, eet gezond en beweeg voldoende
  • Praat met iemand anders dan je partner over je gevoelens
  • Stel je grenzen
  • Houd ritme en regelmaat aan
  • Geef aan bij je partner als je iets vervelend vindt
  • Blijf leuke dingen doen, bijvoorbeeld met vrienden afspreken
  • Blijf je hobby’s uitoefenen
  • Wees goed geïnformeerd over de ziekte en hulpverleners/hulpmiddelen
  • Kijk ook naar de persoon en niet alleen naar de ziekte
  • Schakel op tijd hulp in

Je staat onder druk

Het samenleven met je zieke partner kan heel moeilijk zijn. Je moet omgaan met zijn of haar verdriet, vermoeidheid, pijn, boosheid en emoties. Indien er een lichamelijke beperking is, moet je je partner hierin helpen. Je moet meer taken op je nemen en eventueel voor de kinderen zorgen. Dit kan een loodzware opgave zijn. Je komt onder een grote druk te staan en je moet accepteren dat je partner anders functioneert. Misschien herken je jouw partner niet meer en vraag je jezelf af hoe het verder moet als de situatie niet meer verandert. Er kunnen momenten zijn dat je even niet meer tegen het klagen en mopperen van je partner kan. Wanneer je partner emotioneel is, kan hij of zij dit op jou afreageren. Het kan zijn dat je de behoefte krijgt om je partner te ontvluchten.

De invloed op de relatie

Misschien krijg je het gevoel dat je alleen maar een verzorger bent. Je partner krijgt misschien de nodige steun en jij zit met al jouw gevoelens. Iedereen informeert alleen maar hoe het met je partner gaat, en jij voelt je vergeten. Misschien heb je wel de behoefte aan intimiteit en is dit (voorlopig) niet meer mogelijk. Daardoor kun je je enorm eenzaam gaan voelen. Het is mogelijk om nog steeds heel close met je partner te zijn. Je kunt intiem zijn door te knuffelen en te zoenen. Praat er voorzichtig over met je partner, misschien heeft hij of zij dezelfde behoefte. Probeer door elkaar zoveel mogelijk te begrijpen de band te versterken. Mocht je partner weer beter worden, kan dit de relatie zelfs alleen maar sterker maken.

Als je het niet meer ziet zitten

Kom voor je gevoelens uit en krop ze niet op. Je hoeft niet alleen maar te luisteren naar je partner, maar mag ook je eigen emoties tonen. In geval van een erg zieke partner kun je hiervoor een goede vriend, familielid of anders een psycholoog inschakelen. Er kan een situatie komen dat je het niet meer ziet zitten en je ontmoedigd raakt en uitgeput voelt. Blijf er niet mee zitten en lucht je hart. Je hoeft je niet te schamen als je je zieke partner even wilt vergeten en met vrienden op stap gaat of even bezig gaat met je hobby. Je moet een manier zoeken om dit vol te houden. Als je niet wilt dat jij en je partner uit elkaar groeien, moet je alles met elkaar kunnen delen. Probeer samen met je partner door deze moeilijke periode heen te komen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan of scheiden?" is het belangrijk om te acht…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…

Relatieproblemen: welke komen het meest voor en wat te doen?Relatieproblemen: welke komen het meest voor en wat te doen?In elke relatie komen er wel eens momenten voor dat het wat minder goed gaat. Vaak kom je er wel uit met je partner, maa…
Midlifecrisis bij de vrouw: confrontatie met indentiteitMidlifecrisis bij de vrouw: confrontatie met indentiteitVeel mensen denken dat een midlifecrisis alleen voorkomt bij mannen. Dat zij midden in de veertig zijn en ineens beseffe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kellierae, Pixabay
  • http://www.relatietip.nl/relatietips/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.