Je bent zo jong als je je voelt

Je bent zo jong als je je voelt Er zijn en blijven natuurlijk altijd negatief ingestelde mensen die zeggen dat je per definitie kwaaltjes krijgt als je ouder wordt en prompt de kwaaltjes stapelen zich op. Een bevestiging voor de mensen die zeggen dat het erbij hoort. Toch zijn er ook veel ouderen die nergens last van hebben. Heeft het dan toch te maken met het krijgen wat je verwacht? Oftewel, hebben we het hier over het zogenaamde self-fulfilling prophecy?

De proef op de som

Om te weten of het klopt is niets zo doeltreffend als onderzoek te doen en zo zijn er in Canada, Australië en Italië langdurende onderzoeken gedaan met eenzelfde opzet (samenwerkende universiteiten).
65 plussers zijn langere tijd (9,5 jaar) gevolgd en informatie meegeven waar ze qua leeftijd in de onderzoeksgroep stonden. Verder moesten ze alert zijn voor wat betreft hun gezondheid en algeheel welbevinden en kregen ze “de opdracht” mee vooral het leven leiden zoals ze dit, toen je jonger waren, voor ogen hadden.
De groep is bewust heel divers gehouden en dat maakt dat het – na het eerste interview - een bonte mengeling van dikke(re), dunne(re), positievelingen, negatievelingen, sportieve, absoluut niet sportieve, rokers, drinkers, vegetariërs, echte vleeseters en super gezond levende mensen gevormd. In de vorm van een soort dagboek hebben ze alles bijgehouden en levert interessante informatie op. Bovendien is het dagboekformat zo interessant, dat er ook nog een boek over zal verschijnen (in ieder geval in Canada).

Ouder worden en dan …

Lichamelijke kwaaltjes

Een duidelijke die bij > 80% op gaat, is de combinatie van denken (en er naar leven) dat kwaaltjes bij de ouder wordende mens hoort. Het zijn mogelijk lastige maar niet levensbedreigende zaken. Kwaaltjes die op zich niet echt van invloed hoeven te zijn op de manier van leven of snel weer te verhelpen zijn. Het gaat deels om niet actieve en deels om redelijk actieve mensen (zo’n 24%), maar opvallend is dat de 24% in rap tempo afneemt. De reden die voornamelijk opgegeven wordt, is dat het niet meer haalbaar is. Ook als de kwaaltjes een tijdelijk karakter hebben, blijft het een argument om minder actief te zijn.
Er wordt niet aangetoond dat er een koppeling ligt tussen de negatieve mens die denkt dat ouder worden per definitie aftakelen is en het actief zijn “omdat het moet”. De link is op zich eenvoudig te leggen, immers waarom zou men anders niet weer actief worden na de kwaal. Toch is het niet wetenschappelijk vastgelegd.

Van de gezond levende en positief ingestelde mensen, opvallend dat dit vaak samen gaat, krijgt slechts 16% kwaaltjes die storend zijn. Wat vervolgens aangetoond wordt, is dat bij nagenoeg deze hele groep de kwaaltjes niet als “storend” voor de manier van leven wordt ervaren en men snel de draad weer oppakt. Zelfs enkele ziekenhuisopnames worden “getrotseerd”. Deze groep is tevens een groep die wel als “levensgenieter” te boek staat en lekker eten en drinken hoort daarbij. Een bijkomend opmerkelijk iets is dat deze groep nauwelijks rokende ouderen betreft, slechts 6%.

Denkvermogen

Bij ouder worden hoort ook een teruglopende geestelijke gezondheid, althans dat is de tendens. Echter, de groep die geestelijk sterk actief blijft, heeft er nauwelijks last van (enkele testjes afgenomen). Een percentage van 91% is tekenend voor dit deel van het onderzoek.
Het is met name de groep die weinig actief is, die er feitelijk last van heeft (> 72%). Dat het gekoppeld wordt aan de ouder wordende mens is niet een-op-een over te nemen. De geest die nauwelijks met enige diepgang gebruikt wordt, ook op jongere leeftijd, is eerder tanende dan de geest die, op wat voor leeftijd dan ook, actief gehouden wordt.

Het actief houden is heel divers, waar de een denkspelletjes speelt of puzzelt, is de ander een fervente lezer, bij voorkeur in de stilte van de natuur en met een licht warme zon (44%). Maar er zijn ook relatief veel mensen die het nieuws consequent bijhouden en hierover discussiëren en filosoferen over het leven an sich (47%). Verder valt op dat er nog een aanzienlijke groep die in het verlengde van de functie(s) die ze in het werkzame leven ingevuld hebben, op de hoogte blijven (32%).

Lekker in het vel zitten

Hoewel het vel veelal wat ruimer wordt, zit een grote groep lekker in het vel. Van de positief ingestelde en actieve mensen is dit 92% en van de negatief en veelal minder of niet actieve mensen zit 23% goed in het vel. Toch is er nog een groep, zo’n 11% van de negatievelingen die zichzelf goed in het vel voelen zitten, welke nog altijd wat te “zeuren” heeft.

Waar gaat het zoal over?
  • Iets niet goed in de omgeving (huis of tuin)
  • Overlast buren
  • Weinig familie of vrienden over de vloer
  • Niets kunnen doen (door kwaaltjes, omgeving etc.)
Mogelijk inherent aan deze lijst is het gegeven dat iedereen het gedaan heeft, behalve zij zelf. Je kunt het omschrijven als een vorm van geen verantwoordelijkheid voor het eigen leven nemen.

De grote groep die lekker in het vel zit, heeft altijd een actief leven gehad, maar daar hoort wel bij dat het geen mensen zijn die continu op de toppen van de tenen gelopen heeft. Hard werken, maar wel de balans opzoekend, ook toen ze nog jonger waren, is een belangrijk aspect van deze groep. Zeker 85% van deze groep heeft deze levensfilosofie (en draagt het graag uit).

Tot slot

Het onderzoek toont aan dat een positief actief leven, fysiek en mentaal, mensen jong houdt en ze lekker oud laat worden. Grappig dat er een aanzienlijke groep is die zichzelf helemaal niet oud vindt (33%), terwijl de jongste deelnemer 66 jaar was (de oudste 86 jaar).
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Self fulfilling prophecy: de kracht van verwachtingenSelf fulfilling prophecy: de kracht van verwachtingenIn allerlei opzichten hebben mensen verwachtingen. Deze zijn gebaseerd op het verleden en op de toekomst. Hoe we verwach…
Self-fullfilling prophecies en criminaliteitDit artikel gaat over het in stand houden van criminaliteit doordat mensen de neiging hebben eerlijke mensen een stigma…
Het symbolisch interactionismeHet symbolisch interactionismeIn de sociologie gelden er drie (hoofd)stromingen; het structureel functionalisme, de conflictsociologie en het symbolis…
Omgaan met negatieve mensenIedereen heeft geregeld te maken met negatieve mensen, en je kunt dit vaak herkennen omdat ze een ware aanslag op je ene…

Is echte vriendschap voor het leven?Is echte vriendschap voor het leven?Daar zijn de meningen over verdeeld. Waar de een absoluut voor de vriendschap voor het leven gaat, heeft de ander ook vr…
De Homo Reclamicus is een gevaar voor de mensheidMensen worden overal geconfronteerd met reclame. Reclame werkt, anders zou het niet bestaan. In reclame wordt veelvuldig…
Bronnen en referenties
  • Ph. Vanderbilt, A. Crithon, Y. Johnsson & L.J.J. Livingstone
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.