Wie kan er delen?

Wie kan er delen? Is het vanzelfsprekend dat mensen delen of juist niet? Een meer individualistisch ingestelde maatschappij kent veel minder de aspecten van delen. Het is vergaren en liefst zo snel en zoveel mogelijk. Mogelijk inherent aan het kapitalisme, maar er is ook nog zoiets als mededogen of gewoon andere mensen blij maken. Hoe dan ook, de kentering is ingezet om het individualistische ruimer in te kleden of zelfs het roer in zijn geheel om te gooien.

Maatschappij

De maatschappij is zo ingericht dat er weliswaar een basis wordt gevormd door de overheid, maar verder is het een prestatiemaatschappij en is er ieder voor zich. Niet dat dit een must is, maar wordt wel met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat kinderen naar school gaan. Logisch dat mensen opgroeien met het beeld ‘ieder voor zich’. Op zich levert een dergelijk ingerichte maatschappij ook veel welvaart op, alleen is het zoeken en vinden van de balans lastiger. De lat wordt immers steeds hoger gelegd.

Veranderingen

Toch is er al enige tijd een tendens aan de gang dat er steeds meer mensen willen delen. Ze hebben zelf veel of in ieder geval meer dan genoeg en willen dit graag delen met anderen. Mensen die veel minder hebben.

Geven en ontvangen

Maar zo gemakkelijk als het lijkt, is het niet. Want de maatschappij is niet echt ingericht op delen, maar ook niet echt op ontvangen. Gedurende een lange periode is het laten zien dat je veel hebt, erg populair. Dat maakt namelijk het succes en succes is belangrijk voor de maatschappelijke ladder. Macht en aanzien is onderdeel van de maatschappij.
Daarnaast zijn we niet erg op ons gemak als het gaat om het ontvangen. Ontvangen heeft iets wat we soms als ‘loser’ betitelen, terwijl in het verleden het een vanzelfsprekendheid was, dat mensen verschillende zaken deelden.

Geven

Los van hoe de maatschappij is ingericht kan geven of delen wat je hebt, gewoon in je aard zitten. Zelf blij met hetgeen je hebt en dit gevoel te willen delen. Het een ander ook gunnen dat ze het goed hebben. Waarbij ‘goed’ niet per se in geld uitgedrukt hoeft te worden. Geven kan ook een gevoel delen zijn, een helpende hand bieden of een luisterend oor zijn. Het heeft meer met diepte in een relatie te maken, dan sec het materialistische aspect.

Ontvangen

We hebben het ons niet echt eigen gemaakt om te ontvangen. We vinden het lastig, worden een beetje onwennig en / of hebben het idee er iets voor te moeten terug doen. Dit terwijl iemand die iets met je wilt delen, je gewoon graag iets wilt geven, je gelukkig wil zien. De echte gever hoeft er niets voor terug. Het is voor de echte gever een vanzelfsprekendheid om te delen.

Terug naar de basis

Inmiddels is er een duidelijke verandering in de maatschappij waarneembaar. Het vergaren in een puur individualistische maatschappij levert niet zelden een disbalans op en dat blijkt ook steeds meer. Steeds meer mensen vinden geen balans meer tussen werk en privé en gaan op zoek naar een oplossing. Die oplossing levert niet zelden in eerste instantie een groter ziekteverzuim op.

Op het moment dat mensen de balans weer terug willen halen, gaat men vaak terug naar de basis om vervolgens opnieuw op te bouwen. Frappant is dan om te zien dat men op zoek gaat naar een meer simplistische manier van leven. De hectiek van de westerse maatschappij vraagt om een enorme inspanning en is mogelijk de basis van de disbalans in het leven en dus logisch dat de nieuwe opbouw anders is.
Onderdeel van een andere manier van leven is ook dat de waardes in het leven veranderen en delen is vaak een vanzelfsprekendheid in dit plaatje. Langzaam dringt het tot veel mensen door, dat er meer is dan puur materialisme.

Tot slot

Iemand wil graag delen en zit in iemands genen of niet. Daarnaast dringt tot velen door dat er meer is in het leven dan geld en maakt dat mensen een verandering doormaken. Terug naar de basis is in feite een verdieping in het leven en niet zelden is willen delen een onderdeel van deze basis. Hoe het ook zij, voel je goed bij wat je doet, verwacht geen tegenprestatie en ervaar wat delen je uiteindelijk oplevert.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom leven wij?Waarom leven wij?Waarom leven wij? Het moet zowat de vraag zijn die men zich in een mensenleven het meest stelt. Zijn we op deze wereld m…
De grenzen van het individualismemijn kijk opDe grenzen van het individualismeJaren zijn we in de westerse maatschappij bezig geweest met het verder vormgeven van de individualisering. Je moet je on…
De Inca's: de bestuurlijke piramideHet gigantische precolumbiaanse rijk van de Inca's was heel hiërarchisch georganiseerd en kende een strikte bestuurlijke…
Het nut van het delen van informatieHet nut van het delen van informatieEr wordt sinds de opkomst van internet geleefd in een wereld waarbij er continue toegang is tot informatie. Iedereen sta…

Waarvan hebben stervende mensen spijt?Waarvan hebben stervende mensen spijt?Op het sterfbed kijken we terug op ons leven en waarvan hebben we dan het meeste spijt? Verplegers in de palliatieve zor…
Levenslessen uit Pippi Langkous' avonturenmijn kijk opLevenslessen uit Pippi Langkous' avonturenDe avonturen van Pippi Langkous vormen een inspiratiebron voor verschillende generaties kinderen. Maar ook volwassen kun…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.