Kloosterorde: Trappisten

De Trappisten zijn de leden van een kloosterorde, genaamd de trappistenorde. Hoe ontstonden de Trappisten, hoe ziet het leven van deze monniken eruit en hoe ziet de dagindeling eruit? In dit artikel kom je het te weten.

Hoe ontstonden de Trappisten?

Eigenlijk is de naam van de Trappisten 'Cistercienzer'. Zij waren een nieuwe groep binnen de Benedictijnen. Die groep ontstond in het Cistercienzerklooster, in Normandie. De abt, dat is het hoofd van een klooster, was Armand-Jean de Rancé. Hij leefde van 1626 tot 1700. Hij wilde graag dat overdag handenarbeid werd gedaan, want hij vertrouwde geleerdheid niet goed. Armand-Jean de Rancé voerde strenge regels in: Je sliep en at minder dan in andere kloosters en je moest een streng dieet volgen, een zogenoemd lacto-vegetarisch dieet (lacto = melk). Je werd ook helemaal van de buitenwereld afgesloten, daarom kregen de Trappisten-kloosters de bijnaam 'gevangenis'. Je meldde je dan vrijwillig aan om 'gevangenen van Christus' te worden. Zo ontstonden de Trappisten, genoemd naar het klooster 'La Trappe'. Na dat klooster werden er nog meer kloosters gesticht, de allereerste was die van Westmalle, die werd gesticht in 1814.

Het leven van de Trappisten

Het leven van de Trappisten wordt het beste omschreven in 'het leven van een gebed'. De Trappisten hebben een aantal dezelfde regels als andere kloosters. Op vaste tijden wordt er gebeden en niemand heeft een eigen bezit. Ze leven natuurlijk ook eenvoudig, maar sommige regels wijken af van andere kloosters. Ze slapen en eten bijvoorbeeld heel eenvoudig. Dat zie je bijvoorbeeld aan het Lacto-vegetarisch dieet: Bonen zijn hun vlees, ze eten bonen elke dag. Alles doen de Trappisten met de hand, eigenlijk kennen ze geen elektronische machines. Een boek persen ze met een handmachine. De kloosters sluiten zich helemaal af van de buitenwereld en ze bouwen de kloosters op afgelegen plekken. Afgezonderd, streng en niet openbarend: Dat is alles wat de Trappisten willen zijn.

Dagindeling

Kloosters hebben bepaalde dagschema's, dit is een dagschema van het Trappisten-klooster in Berkel-Enschot:
  • Nachtwake: 4 uur
  • Lauden: 6:30 daarna gelijk een Eucharistie.
  • Terts: 9:30
  • Sext: 12:15
  • Noon: 14:15
  • Vespers: 17:30
  • Completen: 19:25

Voor ons is zo'n schema waarschijnlijk moeilijk te begrijpen, maar voor nonnen en monniken in dit klooster is dit niet zo. Zij weten precies wanneer ze wat moeten doen. De Trappisten vinden dit schema absoluut niet streng, want ze doen tenslotte alles voor God.

Verschillende kloosters

Hieronder staan een paar willekeurige kloosters van de Trappistenorde. Een abdij is een ander woord voor klooster.

Abdij O.L.V. van Nazareth

Dit klooster werd gesticht in 1950. Nazareth komt van een klooster wat er eerst stond. Ze werken op een boerderij en in een atelier. Je kunt de abdij nog steeds bezichtigen en het gastenverblijf heeft 17 kamers.

Abdij O.L.V. van Sion

Eerst stond deze abdij in Deventer, maar in 1890 verhuisde het naar Diepenveen. In 1936 werd het een echt klooster. Ze werken in de landbouw en binden boeken. Het klooster is nog te bezoeken en het gastenverblijf heeft 20 kamers.

Abdij van O.L.V. van het Heilig Hart van Westmalle

Deze abdij werd vanuit Zwitserland gesticht, maar in 1794 moest de abdij vertrekken naar Westfalen. In 1802 kon de abdij weer terug naar Westmalle, maar de monniken gingen pas terug in 1814.

O.L.V. van Klaarland

Deze gemeenschap werd gesticht onder leiding van O.L.V. van Nazareth. Eigenlijk heet het Onze-Lieve-Vrouw van Klaarkamp, maar er kwam een kerkje bij Klaarland en toen werd het klooster O.L.V. Klaarland genoemd. Ze doen hier aan handweverij, tuinwerk en verkopen biertabletten. Er zijn 2 gastkamers voor individuele mensen en een kleine gastkamer voor een klein groepje mensen.
© 2012 - 2024 Karli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste van de Cisterciënzers: Robert van MolesmeDe Cisterciënzer orde is een relatief onbekende orde. Zij heeft echter in de Europese geschiedenis zeker haar deel gehad…
Trappistenbier: het beste van de patersSlechts 7 bieren wereldwijd mogen de naam trappist dragen. Ze worden door veel kenners gezien als het neusje van de zalm…
Zundert Trappist - Info en ReviewrecensieZundert Trappist - Info en ReviewDe Zundert Trappist is sinds 10 december 2010, door de Internationale Vereniging Trappist, gekozen tot het 9e officiële…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…

Levenslessen uit Pippi Langkous' avonturenmijn kijk opLevenslessen uit Pippi Langkous' avonturenDe avonturen van Pippi Langkous vormen een inspiratiebron voor verschillende generaties kinderen. Maar ook volwassen kun…
Bronnen en referenties
  • www.scholieren.com
  • www.wikipedia.com
  • www.trappistwestmalle.nl
Karli (14 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.