Overwin je angst voor succes

Succes kan iedereen krijgen, maar er zijn genoeg angsten die mensen er van weerhouden om actie te ondernemen en daadwerkelijk succesvol te worden. Maar nu niet meer! Succes heeft voor iedereen een verschillende betekenis, maar wederom is er een richtlijn waar de meeste mensen zich wel in kunnen vinden. Succesvol zijn betekent ‘op een manier de maximale potentie uit jezelf halen en gelukkig zijn met jezelf in balans’. Iedereen wil graag succesvol zijn, maar lang niet iedereen weet hoe hij dat moet doen. Althans, het idee is er, maar ze durven het niet. Ze zijn bang om te falen. Te bang om te groeien.

Zonder falen geen succes

Succes komt je niet zo maar aanwaaien, je zult er dus wel moeite in moeten steken. Succes krijgen is niet zo maar iets dat je doet, het is een leerproces. Een proces van stijgen en dalen. Dat maakt het zo interessant, want zonder dalen, zal er nooit iets zijn om je succes te vieren. Tenslotte, wanneer weet je dat je succes hebt? Maar daar is het ook waar veel mensen vastlopen. Als ze een tegenslag te verduren krijgen, geeft men het al snel op. Het wordt te moeilijk, dus zien ze er maar vanaf. Maar compleet falen is geen optie.

Het enige wat je gedaan hebt is een zijweg genomen. Een zijweg die doodloopt. Keer je gewoon simpelweg om richting de hoofdweg en ga verder met de reis die je begonnen was. Je zult wel meerdere doodlopende paden tegenkomen, maar uiteindelijk zul je er altijd komen. Neem een voorbeeld aan onze goede vriend Thomas Edison. Hij heeft er 10.000 keer over gedaan om de gloeilamp uit te vinden. Zijn reactie toen ze hem vroegen hoe het kon dat hij zo lang volhield was: ‘ik heb nooit gefaald. Ik heb slechts 9.999 manieren gevonden die niet werken.’ Stel dat Thomas Edison gestopt was bij de 2.000e keer, dan zag de wereld er denk ik heel anders uit nu. Kortom, bij succes hoort ook een faal kant, anders is er weinig succes te zien.

Blijf groeien en niet stagneren

Een ander typisch kenmerk van de mensen die geen succes boeken is dat ze in hun normale dagelijkse routine blijven hangen. In hun veilige comfort-zone. (voor meer informatie lees: Hé loser, stap uit die comfort zone!') Ze durven er niet uit te stappen omdat ze bang zijn voor de reacties van anderen. Bang dat ze zichzelf teleurstellen. Maar juist wanneer ze de kans op succes niet met beide handen aanpakken, zullen ze zichzelf en anderen teleurstellen. Probeer je niks, dan zul je ook nooit succesvol worden. Je zult dus risico’s – voor zover je het risico kan noemen - moeten nemen en uit die schulp moeten kruipen. Alleen wanneer je groeit, zul je succesvol worden. Als je stagneert, zul je niks anders blijven dan de matige ik, de persoon die succes wil, maar het nooit zal krijgen.

Investeer in je brein: het krioelt van ideeën

Je kan het internet, de bibliotheek of anderen raadplegen om ideeën op te doen, maar een idee slaagt vaker als deze rechtstreeks van jou afkomstig is. Iemand anders kan wel vertellen dat die een goed idee heeft, maar beiden hebben jullie een ander plaatje in het hoofd. Ook al begrijp je precies wat deze persoon of andere informatiebron bedoelt, toch zal het in de meeste gevallen anders uitpakken dan je had gedacht. Waarom? Omdat, zoals ik al zei het idee van iemand anders is. Je kunt wel achter het idee staan, maar het was niet iets dat snel in je op kwam. Er zijn dus andere projecten waar je veel meer achter staat. Die je veel leuker vindt. Bedenk zelf dus iets, je brein is daar prima tot in staat toe.

Vaak stribbelen je gedachten zich tegen. Verzetten ze zich tegen de goede ideeën die je hebt. Tonen ze angst en vinden ze een manier om het plan niet door te zetten. Je bent nog te jong, hebt te weinig geld of simpelweg te weinig tijd, maar laat je daar niet langer meer door van de wijs brengen. Je moet dit aan de kant zetten en door deze angst en frustraties heen bijten. Het idee dat je hebt is altijd goed en er zit altijd een succes achter. Het is alleen de instelling die jij er tegenover zet. Jij maakt of breekt je eigen succes.
© 2011 - 2024 Bunne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst kan diverse oorzaken hebben. Het wordt pas echt een probleem wanneer faalangst een verlammend effect op iemand…
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…

Hé loser, stap uit die comfort zone!Veel mensen zitten in hun comfort zone, omringd door een middelmatig, neutraal en onverschillig leventje vol met problem…
Hoe word ik financieel onafhankelijkFinanciële onafhankelijkheid is geweldig om te realiseren en gelukkig kan dit nu ook. Door het toepassen van deze regels…
Bronnen en referenties
  • http://www.kasilogy.com/images/key_to_success.jpg
  • https://www.wannabooks.nl/afbeeldingen/onix/9789022996065_fcovr.jpg
Bunne (5 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.