Doelen bereiken: zo kun je dit het beste doen

Doelen bereiken: zo kun je dit het beste doen We hebben allemaal wensen die we graag willen laten uitkomen, daarom maken we plannen en stellen we ons een doel. Het stellen van een doel is redelijk eenvoudig, maar het moeilijke is juist om alle mooie plannen en doelen te verwezenlijken. Vaak vragen we onszelf af of een doel niet te hoog gegrepen is en of we het wel kunnen halen. Er zijn gelukkig enkele hulpmiddelen die ons hierbij kunnen helpen, een daarvan is visualiseren, een andere is een goede planning maken, maar de mooiste is misschien nog wel om het gestelde doel in eerste instantie te vereenvoudigen. Je weet al wel dat je iets wilt bereiken, en je weet ook wat je wilt bereiken. Alleen weet je nog niet waar je moet beginnen, of je voldoende vaardigheden hebt en of je het doel kunt bereiken. Deze vertwijfeling houdt je nog tegen om daadwerkelijke stappen te gaan zetten. De volgende handige hulpmiddelen zullen jou gaan helpen jouw wens en doel te bereiken, dus wacht niet langer, ga aan de slag en zet de eerste stappen op weg naar het behalen van jouw doel!

Visualiseer je doelen, maak een tekening

Het helpt altijd om je doel te visualiseren. Maak een afbeelding van jouw doel en hang deze aan de muur, zo krijg je het gevoel dat het doel eigenlijk al een beetje bestaat en gerealiseerd is. Dus wil je een boek schrijven, teken dan dit boek op een blaadje, wil je een berg beklimmen, teken dan die berg en hang het boven je bureau. Door elke dag het getekende doel voor ogen te zien ga je meer en meer geloven dat je het doel uiteindelijk ook echt gaat halen, en dit geloof geeft weer meer kracht om elke dag aan je doel te gaan werken. Vergelijk het met wanneer je in een landschap wandelt, bijvoorbeeld door de bergen, als je het dorp waar je heen wilt lopen eindelijk ziet liggen wordt het vaak makkelijker om erheen te wandelen. Dus als je jouw doel door middel van een kleine tekening boven je bureau hangt dan zie je elke dag jouw doel al “voor je liggen”, je weet dan welke richting je uit moet gaan om het doel te bereiken.

Maak een planning

Doelen bereiken is hetzelfde als dingen doen waarvan je eerst dacht dat je ze niet kon, maar daar hoort wel bij dat je af en toe een paar lastige drempels over moet gaan, misschien zijn dit wel minder leuke dingen waar je niet altijd even veel zin in hebt.. Door een planning te maken met dagen waarop je met jezelf afspreekt om óók die minder leuke dingen te gaan doen zul je jouw kans op succes behoorlijk vergroten. Bedenk dat het bij het bereiken van doelen niet alleen gaat om de weg ergens naar toe, maar ook om het halen van de eindstreep, en daar hoort nu eenmaal bij dat je ook lastige stukken die je op jouw pad tegenkomt zult moeten aangaan. Het leuke van een planning is dat je in die planning niet alleen kunt aangeven wanneer je minder leuke en lastige zaken gaat aanpakken, maar ook dat je die lastige dingen kunt afvinken wanneer je ze hebt gedaan. Elk vinkje die je hebt gezet zal je weer een goed gevoel geven!

Vereenvoudig je doel om ze zo makkelijker te bereiken

In plaats van een heel boek schrijven kun je je ook richten op het schrijven van een kort verhaal. In plaats van tien kilometer hardlopen kun je ook beginnen met drie of vijf. Doelen bereiken is eigenlijk hetzelfde als doelen vereenvoudigen. Als je je doel vereenvoudigt wordt het namelijk makkelijker het te behalen en het behalen van een klein doel geeft meer gevoel van tevredenheid dan het niet behalen van een te groot doel. Je kan ook een groter doel opdelen in kleinere stappen, er is dan een grote kans dat je een gedeelte van het doel wel behaalt. Mocht je het einddoel dan (nog) niet halen, dan is dat helemaal niet erg, je hebt immers een aantal gedeeltelijke doelen wél behaald. Doelen behalen is toch vaak drie stappen vooruit en dan weer een stap achteruit.

Wees niet bang voor twijfel en mislukkingen

Bij het bereiken van een doel komt onvermijdelijk de grote twijfel regelmatig om de hoek kijken. Doe ik het wel goed? Is het eigenlijk niet waardeloos wat ik nu aan het doen ben? Deze twijfel is heel normaal, het is een soort wet van communicerende vaten; zodra je iets probeert te bereiken, dus stappen naar voren aan het zetten bent, dan slaat tegelijkertijd óók de tegengestelde kracht toe, namelijk die van de twijfel en het willen opgeven en staken van al je mooie plannen. Wees niet bang voor dit soort momenten, ze horen erbij, wees realistisch door te beseffen dat niet alles wat je nu doet of probeert te bereiken altijd meteen lukt. Als je bijvoorbeeld een roman wilt schrijven zul je eerst vele jaren moeten oefenen, trainen en studeren. Misschien moet je zelfs wel 95% van al je inspanningen naar de prullenbak verwijzen, en is uiteindelijk slechts 5% geschikt om in de gewenste roman terecht te komen. Maar uiteindelijk zullen je inspanningen beloond worden, de kick van het realiseren van jouw wensen zullen alle twijfel snel doen vergeten. Zodra je hard gaat werken hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor mislukkingen, er bestaat namelijk maar een mislukking en dat is nooit geprobeerd te hebben wat je wilde bereiken, alle andere opties zullen hoe dan ook altijd een succes blijken te zijn.

Doe je voordeel met de criticasters

Hele vervelende mensen die criticasters. Zelf hebben ze nog nooit wat geprobeerd of bereikt, maar ze weten je toch altijd met hun kritiek te raken. Althans dat denk je … Echter er bestaat altijd een kans dat deze criticasters door middel van hun kritiek jou gratis van nieuwe tips voorzien (misschien zelfs zonder dat ze het zelf in de gaten hebben). Dus doe hier je voordeel mee. Misschien snapt iemand het plot van jouw geschreven verhaal niet, terwijl dit voor jezelf en veel lezers duidelijk was. Laat dan je huidige verhaal zoals het is, maar grijp de kans aan om in je volgend verhaal de opbouw, logica en structuur nog beter voor het voetlicht te laten treden. Wees dus niet alleen mensen die jou complimenten geven dankbaar, maar ook de criticasters. Stel je open voor hun kritiek, neem het met interesse in ontvangst.

Kijk vooral naar je huidige mogelijkheden, niet naar die van vroeger

Misschien kon je vroeger meer dan nu, maar dan nog heeft het geen zin om terug te kijken naar die "betere" periode. Het zijn je huidige capaciteiten waarmee je het moet doen, maar waarmee je het ook kúnt doen. Als je nu over het bereiken van je doel langer doet dan vroeger, dan is dat helemaal niet erg. Velen hebben de neiging om situaties van vroeger sterk te idealiseren: “vroeger was alles beter”. Echter, we vergeten vaak dat prestaties van vroeger destijds ook heel veel moeite en energie hebben gekost.

Beloon jezelf!

En tot slot, boven alles moet je jezelf belonen, dit kun je niet vaak genoeg doen. Wees dus trots en tevreden met alles wat je bereikt, ook met de kleinere doelen. Schrijf je je eerste boek en verkoop je slechts 500 exemplaren? Wees dan tevreden, want je hebt dan wel 500 keer een eigen boek verkocht, dat is best goed. Vul maar eens een zaal met 500 lezers, dan zie je hoeveel dat is. Misschien heb je zelfs toch nog geld verdiend aan dit boek, ook dat is mooi, geef jezelf dan een schouderklop! Hoe meer schouderklopjes jij jezelf geeft hoe beter dat is, en niet omdat je jezelf zo goed vindt, maar gewoon omdat je het verdiend hebt beloond te worden na hard te hebben gewerkt. Ook als je een poging doet om iets te bereiken waarbij je telkens tegenslag ervaart moet je jezelf tussentijds belonen voor al je inspanningen. Een goede manier om jezelf te belonen is alle reeds behaalde successen uit het verleden onder elkaar zetten, hang deze successen eventueel ook op aan de muur, ook dit is overigens weer een vorm van visualiseren. Het wordt je nu misschien wel duidelijk waarom veel artiesten altijd maar weer die gouden en platina platen thuis aan de muur hangen, dat geeft hen de nodige energie om door te blijven gaan met het werk dat ze doen. Je mag, in het voorbeeld van het boek, ook een soort diploma maken, met daarop "500 boeken verkocht". Als je dan de volgende keer weer eens wat tegenslag ervaart of dat dingen niet meteen lukken dan kun je naar je diploma kijken en dan weet je opeens weer dat je altijd doelen zult bereiken, zolang je maar door blijft werken aan je plannen.
© 2016 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
De top-10 goede voornemens: hoe bereik je ze?We doen het bijna allemaal: met oudejaarsavond maken we weer een rijtje goede voornemens voor het nieuwe jaar. Van stopp…
POP schrijven (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een POP maken: veel studenten ontkomen er niet aan. Ook werknemers moeten door het schrijven van een POP hun persoonlijk…
Afvallen: beloon jezelf!Afvallen: beloon jezelf!Afvallen is geen gemakkelijke opgave. Veel mensen hebben er moeite mee om door te blijven zetten wanneer het even niet m…

Nescio stond op het kantelpunt van twee samenlevingenNescio stond op het kantelpunt van twee samenlevingenHet werk van Nescio wordt al tientallen jaren gezien als een van de belangrijkste oeuvres van de Nederlandse literatuur.…
Kan reïncarnatie de wereld verbeteren?Kan reïncarnatie de wereld verbeteren?Reïncarnatie heeft al een tijdje het terrein van religie verlaten. Ook steeds meer wetenschappers buigen zich over het o…
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 28-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.