Verander de wereld, begin bij jezelf

Verander de wereld, begin bij jezelf De titel zegt het al, als je al wat wilt veranderen in de wereld – en die groep mensen wordt steeds groter – dan moet je zelf dat begin maken. Er is nogal wat gaande in de wereld, wat maakt dat er soms een ietwat onderhuids ongenoegen ontstaat. Dit staat los van misstanden in de wereld, want die worden al door velen veroordeeld. Waar het om gaat is dat het iets gaat veranderen. Het onderhuidse heeft meer te maken met de vervlakking en verruwing van de maatschappij. De grofheid van mensen die toeneemt en de prestatie en/of geldingsdrang en het gegeven dat we niet mogen falen. Ergens bij moeten horen en onderdeel uit moeten maken van het geheel. Het gegeven “moeten” zegt al genoeg en als je daar dus geen onderdeel (meer) van wilt uitmaken, dan moet je zelf iets ondernemen.

Het uitgangspunt punt hoe je de wereld in kunt kijken is eigenlijk wat Mahatma Gandhi al eens heeft uitgesproken, namelijk:

”Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”

Een roepende in de woestijn?

Je kunt je, als je je hebt voorgenomen zelf dat verschil te willen maken, ook een roepende in de woestijn voelen. Immers, wat kan jij als individu voor elkaar krijgen. Als je niet die filantroop bent met dat vele geld achter je of die wereldster die grote zaken voor elkaar kan krijgen, wat kan je dan doen?

Elke verandering begint ergens, daar kan jij ook onderdeel van uitmaken. Dat hoeven echt geen grote wereldschokkende zaken te zijn, maar zie het als een steentje op het water. De kringen er omheen worden steeds groter en zo kan het ook werken als je zelf oppakt. Verwacht niet direct respons, al zou het wel leuk zijn, maar maak dat begin. Te denken valt aan:
  • Zet je vriendelijke gezicht op en lach naar de mensen die je tegenkomt al fietsend, wandelend, winkelend of hardlopend.
  • Ruim minimaal je eigen prullen op als je op straat loopt. Of dat nu een papiertje is of de drol van je hond.
  • Oordeel niet direct als je iets ziet wat niet in de haak is. Bekijk de situatie eerst eens goed.
  • Als iemand iets in je nabijheid laat vallen, raap het voor hem of haar op.
  • Laat rijdend in de auto iemand eens voorgaan ook al heb jij “voorrang” en lach de persoon in kwestie toe.
  • Bedenk of je nog ergens boosheid over in je lichaam hebt en laat dit gaan.
  • Laat alles op je afkomen en accepteer het zoals het op je afkomt met een lichte glimlach om je mond.
  • Al zittend op een bankje, genietend van de zon en iets lekkers etend, bied je buurman of -vrouw een stukje aan.
  • Voorkom dat je je over een situatie, iets wat je ziet, leest, hoort etc. boos maakt. Het mag je verwonderen, maar voorkom dat de boosheid in je lichaam terecht komt.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay

Laat het gaan en accepteer …

Probeer in dit proces ook alles op je af te laten komen, zoals het komt. Mooie en minder mooie momenten en laat je verbazen/verwonderen. Voel alles en accepteer mooie momenten net zo goed als pijnlijke momenten (letterlijk of figuurlijk). Voel alles tot in je vezels en laat het voor wat het is. Voorkom dat er boosheid of iets in die richting in je sluipt, want onbewust zou je dit toch uitstralen en doorbreek je het zachte acceptatieproces waarin je vanuit jezelf dingen gaat veranderen.

Als je dit enige tijd vol weet te houden, ga je langzaam maar zeker de zachtheid voelen zoals deze over je heen komt. Dat is niet iets waar je je best voor moet doen, maar dit ga je enig moment vanzelf ervaren en plots zit je in zo’n bewust moment.

Het effect

Het effect is dat er steeds meer mensen op je pad komen die in je flow meegaan. Misschien ook onwennig of men ervaart het direct als prettig, maar zonder dat je er iets bewust voor moet doen, komt die zachtheid op je pad en worden die ringen om dat steentje in het water steeds groter. Dit zou wel eens sneller kunnen gaan dan je je bedenkt.

Conclusie

Gaat het dus om jezelf te verbeteren? Nee, blijf vooral jezelf, maar kijk anders naar de wereld én naar jezelf. Je hoeft geen wereldwonderen te verrichten om toch iets voor elkaar te krijgen. De kleine dingen, waar je vrij snel resultaat bij hebt, verzachten je, brengen balans en maakt uiteindelijk dat je dat begin van die olievlek bent zich steeds verder uit zal spreiden. Genoeg olievlekken realiseren uiteindelijk heel veel.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je moet veranderen, maar je kan het nietJe moet veranderen, maar je kan het nietVerlang jij naar een verandering in je leven? Waarom onderneemt iemand geen actie om iets te veranderen in zijn leven, t…
Veranderen: wat werkt wel of niet in jouw leven?Veranderen: wat werkt wel of niet in jouw leven?Wat moet er anders in jouw leven? Wat moet er veranderen in je leven? Hoe begin je goed te leren omgaan met veranderinge…
Nieuw gedrag aanlerenNieuw gedrag aanlerenWat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je he…
Veranderen, hoe moeilijk is dat?Veranderen, hoe moeilijk is dat?Hoe houd je gedragsverandering vol? Hoe moeilijk is het om te veranderen? Hoe moeilijk is een verandering in je leven vo…

De stilte in jezelfDe stilte in jezelfIn een drukke maatschappij is het bijna als vanzelfsprekend dat de meeste mensen meegaan in de stroom van alledag. Het g…
Het labyrint als meditatieve ervaringHet labyrint als meditatieve ervaringLabyrinten bestaan al eeuwenlang en komen in alle delen van de wereld voor. Een labyrint is een patroon van paden die el…
Bronnen en referenties
  • B. Kingston - lifecoach
  • Brainwave Magazine "Kijk naar jezelf"
  • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.