Innerlijke rust zit in jezelf

Innerlijke rust zit in jezelf Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak “…alles wordt beter als je innerlijke rust heb…”en dat klopt ook wel. Het zo ontastbare gevoel kennen we allemaal. Wat er alleen lang niet altijd bij gezegd wordt, is hoe je tot innerlijke rust komt. Wat heb je daar voor nodig om die zo belangrijke innerlijke rust te bewerkstelligen. Het heeft natuurlijk puur met jezelf te maken, je opstelling, acceptatie etc. De vraag is alleen, hoe geef je dat vorm. In dit artikel proberen we daar op een praktische manier antwoord op te geven, want ook een zoektocht naar rust kan je onrustig maken.

Rust of onrust

Onrust is niet altijd verkeerd, het maakt je ook alert en scherp. Het kan bijvoorbeeld je onderbewuste gevoel over iemand naar boven halen en dat kan beduidend anders zijn dan wat het oog ziet. Het kan je aan het denken zetten, je kunt kritischer kijken of die gekleurde bril afzetten en de ware aard van iemand zien of de situatie beter overzien. Je moet er alleen wel naar luisteren, anders blijft de onrust rond-rommelen in je lichaam danwel je geeft geen ruimte aan de rust die in je zit.

Op het moment dat je innerlijke onrust geen weg op kan of je bent bang er naar te luisteren, dan kan het een vervelend gevoel geven en kan het je – als het maar lang genoeg duurt – zelfs ontregelen. Dan doemt bij menigeen de vraag op “hoe kom ik van mijn innerlijke onrust af?”.

Oplossen innerlijke onrust

Geforceerd op zoek naar rust, levert eerder onrust. Probeer datgene wat je doet om tot die gewenste rust te komen in een flow te doen die bij je past en niet geforceerd voelt. Het moet van binnenuit komen en niet door toedoen van andere mensen of middelen. Geef jezelf de ruimte om de activiteiten, zoals onder beschreven, op te pakken. Forceer vooral niets.

Waar komt de onrust vandaan?

Begin bij het begin en dat is het achterhalen van die onrust. Daarmee is het niet opgelost, maar maakt een begin om te werken aan datgene wat de onrust veroorzaakt. Soms is het bekend en soms zit het zo diep dat je er niet eens gemakkelijk bijkomt.

Het kan immers van alles zijn variërend van geldzorgen tot ziekte (zelf of in de familie) tot een onevenredige werkdruk of problemen met kinderen. Het is als je de oorzaak niet echt weet, belangrijk dat je dit achterhaalt. Anders kan je geen begin maken. Wat nog wel eens wil helpen is met een bekende, die wel objectief is, te praten. Geef aan waar je mee zit, wat je als niet prettig ervaart etc. Langzaam maar zeker kom je er dan meestal wel achter wat de onrust veroorzaakt. Bovendien helpt het je de spanning net even iets te verminderen, je haalt als het ware even de druk van de inwendige ketel.

"In de stilte ontvouwt zich de weg naar je innerlijke kracht.

Baas in eigen hoofd en acceptatie!

Als je de onrust kent, is het ook belangrijk om de controle over je eigen leven (weer) te pakken en er iets aan te doen. Ervaar dat jij die onrust weg kunt halen bij jezelf en zorg dat je de teugels weer in handen krijgt. Niet kost-wat-kost de riemen strak vasthouden, want dat ontneemt je de ruimte om net iets breder te kijken dan je huidige vizier, maar wel de richting vasthouden.

In het verlengde van de teugels in handen nemen, kan je ook naar jezelf kijken en zeggen dat je het waard bent om die richting (weer) aan je leven te geven. Je bent het waard in de persoon die je bent, geen beelden voor de toekomst (als dat, dan …) maar gewoon de persoon die je nu al bent. Put jezelf niet uit door aan plaatjes te willen voldoen. Iedereen is zoals hij/zij is, laat de perfectionering naar jezelf toe los. Het perfecte plaatje zal waarschijnlijk niet gerealiseerd gaan worden en dan … Bovendien, niet is perfect en zouden al die mensen het zichzelf niet waard vinden er te zijn? Het antwoord ligt besloten in de vraag en betreft een diepgewortelde basis voor de mens … zelfacceptatie.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Het verleden is het verleden
Door te kijken naar het verleden, word je wijzer in de toekomst … dat is helemaal waar. Van je fouten leren is goed, maar er mee rond blijven lopen vanuit de optiek dat “als je iets anders gedaan zou hebben het anders verlopen zou zijn”, is zinloos. Ja, dat is zo … maar aan dat proces kan je niets meer veranderen. Bovendien weet je nooit met zekerheid hoe de afloop geweest zou zijn. Leg deze gedachten naast je neer, want meer dan malen kan je met deze gedachten niets en zullen je eerder blokkeren dan dat ze je vooruit helpen.

Positiviteit

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar als je uitgaat van positiviteit dan kan je dat ook helpen die onrust langzaam op te lossen. Bekijk het glas en je denkt of “Shit, de helft is al op” of “Yes, ik heb nog een half glas” … in het tweede geval kijk je meer naar de positieve kant van het leven en geeft een iets lichter gevoel. Als je dat niet van nature hebt, dan kan je het wel trainen en eigenlijk is dat niet meer dan regelmatig jezelf er op te attenderen. Herken je negatieve gedachten en spreek er jezelf op aan. Daarnaast is extra focussen op de mooie en leuke dingen ook een pre om een positiever beeld te ontwikkelen. Doe goed naar jezelf én de ander, dit geeft een goed gevoel.

Volg je hart

Of je het nu professioneel of vanuit de privésfeer doet, dat maakt niet uit. Maar het is belangrijk om dat te doen wat dicht bij je hart staat, waar je hart van open gaat. Onderneem zaken, want de activiteit doet je goed … en als dit ook nog in een creatieve vorm kan, dan leg je je gevoelens in een creatieve vorm uit en draagt bij aan het geven van ruimte aan de rust in je.

Meditatie

Niet iedereen kan zich er toe zetten, maar een meditatiemoment kan je ook verder helpen. Tijdens een meditatie geef je je gedachten namelijk een plaats en tijdens de meditatie neem je min of meer afstand en creëer je dus ruimte. Doe dit regelmatig en je zult na verloop van tijd merken, dat het je helpt. De rust die in ieder mens zit, kan je helpen op deze manier de ruimte te geven.

Conclusie

Het zijn verschillende aspecten die er samen voor zorgen dat je langzaam die onrust uit je lichaam haalt, maar het moet altijd uit jezelf komen. Dit maakt dat je flink aan de slag moet - maar niet geforceerd - om die onrust weg te halen en ruimte te geven aan de rust in je. Het levert je in een dergelijk proces op meerdere vlakken iets op.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…

Eenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid is niet alleen een zwaar te dragen pijnlijk lot. Het kan ook een kans zijn. De slagen van het bestaan kunnen…
We zijn wat we geloven dat we zijnWe hebben altijd de keuze hoe we onszelf, anderen en de wereld om ons heen zien. We hebben de keuze of we van binnen vre…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.