Levensvisie: Uitstelgedrag

Levensvisie: Uitstelgedrag We hebben er allemaal wel eens last van … uitstelgedrag. Toch is de groep groot die vrij consequent “last” heeft van uitstelgedrag. We gaan allemaal dingen op een later moment doen en we verzinnen er de leukste excuses bij. Soms gaat het vanzelf, soms is het de angst voor het onbekende en soms voelt de comfort zone zo veilig en beschermend, dat je niet die stap buiten die zone zet c.q. durft te zetten.

Blijven leren of leven binnen de comfort zone

Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag en dat hoort er gewoon bij. Maar er is een grote groep mensen die continu uit blijft stellen. Dit uitstellen heeft dan te maken met het ontbreken van motivatie, maar ook de angst voor het leerproces wat je mogelijk in gaat. Waar de ene mens het leven lang leert, angsten overwint en iedere keer weer een nieuwe stap in het leven zet, leeft de ander in de kleine comfort zone, met angsten (ook als je je er niet bewust van bent) en blijf je cirkelen in dat kleine wereldje.

Leerprocessen

Overigens kan alles een leerproces zijn en iets waar je dus uitstelgedrag vertoont. Het kan variëren van lijnen tot gezonder leven tot van een vervelende gewoonte afkomen, eindelijk die rotbaan achter je laten en solliciteren naar die ultieme baan of en uitgebluste relatie onder ogen komen.

Waarom niet (willen) leren?

Niet iedereen is in staat te leren en of je nu uit gaat van meerdere levens waar mensen zich steeds meer ontwikkelen en leren of helemaal niet … de ene komt niet verder dan het aardse leerproces en de ander zoekt de randjes van de comfort zone op en gaat er overheen. Het heeft met het type mens te maken en dan ga je uit van dat een ziel de uitdaging opzoekt wanneer hij/zij (weer) op aarde terugkeert of je gaat uit van datgene wat je biologische ouders je hebben meegegeven in de genen.

De tegenstellingen zijn groot, want de man of vrouw die graag in de comfort zone leeft, snapt niets van de uitdagingen die de ander opzoekt en de ander snapt niets van het verstikkende van een comfort zone. Natuurlijk zit er ook nog een hele groep tussen.

Uitstellen

Als er ontkend wordt dat je die volgende stap moet maken (of dat het minimaal beter zou zijn om het wel te doen), krijg je het bekende uitstelgedrag. Natuurlijk kunnen er altijd redenen voor zijn dat je iets nog niet doet, maar niet als het alsmaar door blijft gaan en je uit blijft stellen.

Enkele veel gehoorde excuses:
  • ”Het is nu het goede moment niet. “ – Natuurlijk kan dit ook daadwerkelijk het geval zijn, maar als het keer op keer zo gaat, is er iets anders aan de hand. Je bent momenten aan het bedenken dat je datgene wat je moet doen, maar even liever niet doet en legt dit voor jezelf en je omgeving uit dat het moment er nog niet is.
  • “Ik ben er nog niet klaar voor.”- Dat kan natuurlijk ook, maar ook hiervoor geldt, als je iets wilt gaan doen en er is voorbereiding voor nodig, dan ga je dat enig moment in gang zetten. Dus als je er nog niet klaar voor bent, benoem dan eerst maar eens wat er nog moet gebeuren (als het al relevant is).
  • “Geen tijd.”- We weten allemaal dat continu geen tijd hebben een kulargument is. Natuurlijk kan je iets een keer niet doen vanwege tijdsgebrek … maar ook hiervoor geldt dat excuses waarom er geen tijd is, in bijna alle gevallen om onzinnige argumenten gaat.

Hoe wél te komen tot iets NU doen

Strikt genomen is er geen pil die je in staat stelt van dat uitstelgedrag af te komen, maar je kunt wel een aantal zaken ondernemen om duidelijkheid over je eigen gedrag te krijgen en te handelen.

  • Het begint natuurlijk met jezelf enkele kritische vragen te stellen én eerlijk te zijn voor wat betreft de antwoorden die je jezelf geeft. Als je het als vervelend ervaart kan je de antwoorden ook gewoon voor jezelf houden. Maar ieder begin van iets, start met eerlijkheid naar jezelf toe. Bovendien helpt het voor de bewustwording.
  • De lange termijn planning in de gaten houden is belangrijk, maar bedenk dit met name op het moment dat er nu iets speelt. Vb. Je wilt gezond oud worden en alles je er aan kan doen, doe je. Kijk dan goed uit met nu die vette frituurspullen, het fruit wat je iedere keer vergeet of die extra beweging die je na het sporten zo’n lekker gevoel geeft. De kans is groter dat je – als je dit maar regelmatig doet – toch tot die actie komt.
  • Wees in je nieuwe situatie niet te hard naar jezelf. Wel die stap zetten, maar als het tempo aangepast moet worden, moet dit kunnen. De kans dat je je ingeslagen weg dan langer volhoudt is groter.

Tot slot

Als je van nature graag in je comfort zone zit, en die groep mensen is erg groot, is het best een stap op dingen te doen die daarbuiten liggen. Maar bedenk welk pad je wilt doorlopen en als het daar in past of er in moet … dan is het zinvol om toch die stappen te zetten. Zoek desnoods hulp bij mensen die je kunnen stimuleren en motiveren dit te doen. Kijk in de omgeving of er mensen zijn die op dit vlak iets toe kunnen voegen. Aanhoudend uitstelgedrag kan op den duur frustratie opleveren, maar het proces terugdraaien is niet mogelijk.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen uitstelgedragTips tegen uitstelgedragJe kent het vast wel, heel je huis ligt overhoop en er zijn nog zoveel dingen die gedaan moeten worden maar je kunt jeze…
Hé loser, stap uit die comfort zone!Veel mensen zitten in hun comfort zone, omringd door een middelmatig, neutraal en onverschillig leventje vol met problem…
Uitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag is voor veel mensen een groot probleem. Zij blijven hun taken voor zich uit schuiven en uitstellen en op d…
Tips om uitstelgedrag aan te pakkenTips om uitstelgedrag aan te pakkenIk ga morgen de schuur opruimen. Volgende week ga ik de tandarts bellen om een afspraak te maken. Echt! Die administrati…

OnvoorwaardelijkheidOnvoorwaardelijkheidHet is nogal wat om te zeggen dat wat je doet onvoorwaardelijk is, want als je heel diep spit … komt er dan geen kleine…
Vrouwenbesnijdenis: een genitale verminkingVrouwenbesnijdenis: een genitale verminkingIn sommige landen wordt het gezien als teken van een goede echtgenote zijn, rein en mooi zijn en hoort het er gewoon bij…
Bronnen en referenties
  • V. Trescot - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.