Hoe pak je veranderingen aan?

Hoe pak je veranderingen aan? Vooropgesteld dat de mens (zeker zo’n 85% tot 90%) niet van veranderingen houdt, horen veranderingen wel bij het leven. Als kind doorloop je al allerlei fases en daarmee ook allerlei veranderingen. Deze gaan niet zelden met flinke “oprispingen” samen en waar de een er feilloos doorheen gaat, heeft de ander grote moeite met de verschillende fases. Als je verschillende fases in je jeugd uiteindelijk goed doorgekomen bent, denk je er te zijn … maar dat is voor steeds meer mensen pas het begin.

Veranderingen in de jeugd

De veranderingen in de jeugd beginnen al bij de geboorte en van de warme beschermde baarmoeder word je met een soort “big bang” de wereld in geschopt. Dan doorloop je alle fases die bij je peuter- en kleuterfase horen, ga je je realiseren dat je niet alleen met praten kan communiceren maar ook met de pen, het papier of nog moderner de computer. Heb je dat allemaal net onder de knie dan beginnen je hormonen op te spelen, ga je plots andere dingen (en vooral mensen) leuk vinden. Word je afgewezen, raakt je lijf helemaal in de stress als je die ander ziet en dan “hoor je er bij”.

Was het vroeger zo dat de groep na deze fase “gearriveerd” was om het gezin te stichten, een vaste baan te bemachtigen en vooral voor nageslacht te zorgen, erg groot … inmiddels ligt dat wat genuanceerder. We planten ons nog steeds voort, maar we ervaren dat het leven meer is dan volwassen worden, kinderen krijgen en voor het gezin zorgen. Dat brengt automatisch ook meer veranderingen met zich mee en de meeste mensen gaan ook door die veranderingen, die je min of meer opzoekt, niet feilloos. Is dat erg? Nee … maar hoe zorg je er voor dat je er zo eenvoudig als mogelijk doorheen gaat?

Veranderingen op je af laten komen

Sommige mensen vinden het heerlijk al die veranderingen die continu op hun pad komen, andere doen er alles voor om veranderingen te omzeilen en weer andere ondergaan veranderingen gelaten. Ieder mens is anders en dus zal ieder mens anders reageren op veranderingen.

Controle

Wat veel mensen wel gemeen hebben, is dat we graag de controle hebben over de situatie. We hebben een concreet of minder concreet plan en dat moet invulling krijgen. Afhankelijk van de persoon kan die controlerende rol zeer nadrukkelijk uitgespeeld worden en dat is nu net waar hem de crux zit voor wat betreft het goed door veranderprocessen komen.

"The journey of a thousand miles begins with a single step." Laozi

Bron: Qimono, PixabayBron: Qimono, Pixabay
Go with the flow
Het volgen van de flow van het leven, voelt voor veel mensen als los zand en op los zand lopen maakt dat je wat meer naar links en naar rechts kan schuiven met je voeten. Voor de controlefreak, zoals we de man of vrouw die het hele pad concreet uitgestippeld heeft, vaak noemen is iets dergelijk “not done”.

Maar dit maakt ook dat je soms tegen de stroming in aan het roeien bent en iedereen weet dat dat zwaar roeien is. Wil dat dan zeggen dat je alles maar los moet laten? Nee, natuurlijk niet. Datgene wat je voor ogen hebt, kan je prima in stand houden. Het gaat er alleen om dat veranderingen die op je pad komen, misschien wel met een reden op je pad komen. Er doorheen gaan, er iets van leren en weer doorgaan maakt het leven gemakkelijker, dan er kost-wat-kost tegenin gaan als het niet exact in je uitgestippelde plan past.

Het gaat in feite om drie zaken, te weten:
  • Je uiteindelijke bestemming bereiken.
  • De manier waarop je dit doet.
  • Hoe lang je pad is.

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is niet zo. Veel mensen hebben nog steeds dat doel voor ogen en werken naar een moment dat ze “echt gaan genieten”. Echter, ze vergeten ook van de weg er naar toe te genieten. Met soms, helaas, tot gevolg dat we de eindbestemming niet bereiken. Hoewel heb je dan genoten van je leven? Je hebt een bepaalde termijn in gedachten om die veranderingen concreet vorm te geven in een volgende stap, maar wat nu is als dat bijvoorbeeld één jaar langer duurt?Allemaal vragen die een rol spelen in het proces van veranderen én waar je naar jezelf toe eerlijk op moet antwoorden.

Veranderingen accepteren

Belangrijk is met al die veranderingen, dat je moet leren accepteren dat dingen soms net even anders gaan dan je in gedachten had. Daarbij hoort dat je jezelf misschien wel de vraag moet stellen, in hoeverre dat erg is. Geniet je bijvoorbeeld van de momenten die er toe doen of ben je als een blind paard gefocust op je doel?

Veranderingen komen op je pad, maar pas op het moment dat je er aan toe bent, levert die verandering je concreet iets op. Is dat die zo belangrijke controle loslaten? Tot op zekere hoogte wel, maar probeer in het proces van veranderen vooral dicht bij jezelf te blijven. Hoe ervaar je de verandering? Waarbij je het vooral NIET rationeel moet benaderen, maar voel wat die verandering met je doet. Misschien is het wel iets onverwachts wat op je pad komt, wat heel goed voelt. Alleen ervaar je dat pas, op het moment dat je je er voor openstelt. Openstellen werkt pas als je de tunnelvisie van het bij voorkeur NU bereiken van het doel, even loslaat. Maak die scope net even wat breder en dus ook links en rechts kijken waar je als mens staat, hoe je omgeving op je reageert etc.
Kortom, echte veranderingen beleef je niet slechts met je hoofd, maar met je eigen lijf en dat doe je je hele leven lang. Erop durven te vertrouwen is dan een eerste mooie stap!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
Ontwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijnOntwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijn'In flow zijn' is een belangrijk onderwerp in de positieve psychologie; de stroming binnen de psychologie waar men zich…
De Ideale Prestatietoestand en flow in sportDe Ideale Prestatietoestand en flow in sportEr zijn verschillende manieren om uit te zoeken welke psychologische kenmerken de basis vormen van succesvolle sportpres…
In de flow komen: 10 tipsIn de flow komen: 10 tipsIn de flow (of in the flow) zijn betekent opperste concentratie, doelgericht en effectief werken, en daar tegelijkertijd…

Ondernemende mensen worden vrolijker oudOndernemende mensen worden vrolijker oudGoed nieuws, de ondernemende mens wordt op een vrolijker manier oud. Maar ja, er is een grote groep mensen die niet echt…
Leven zonder geld als vrijwillige keuzeLeven zonder geld als vrijwillige keuzeLeven zonder geld, het klinkt misschien raar, maar er zijn een paar mensen die dit vrijwillig doen. Sommigen maken gebru…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Qimono, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.