Alles over Somalië, piraterij en de stammenstrijd

Alles over Somalië, piraterij en de stammenstrijd Somalië was in 2010 veel in het nieuws, omdat er veel schepen gekaapt worden door Somalische piraten. Ook waren ontvoeringen van onder andere buitenlandse hulpverleners aan de orde van de dag. Somalië is echter meer dan dat. Zo mocht er anno 2010 geen muziek meer geluisterd worden in de hoofdstad omdat Islamitische bewegingen dat hadden verboden. Bovendien zijn er jarenlang hevige stammenstrijden gestreden waar heel veel mensen bij zijn omgekomen. De helft van de Somaliërs woont bovendien niet in Somalië.

Hoofdstad van Somalië

De hoofdstad van Somalië is Mogadishu.

Waar ligt Somalië?

Somalië ligt in de Hoorn van Afrika en is omringd door Kenia, Ethiopië en Djibouti.

Hoeveel inwoners heeft Somalië?

Somalië heeft bijna 10 miljoen inwoners. De mensen worden er overigens niet oud. De levensverwachting voor een vrouw is 49 jaar, die van een man 47 jaar.

Welk geloof hebben Somaliërs?

In Somalië is de religie de islam.

Politieke ontwikkelingen Somalië

Somalië werd in 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië en Italië.
In 1991 werd president Siad Barre verjaagd. Vanaf dat moment is er geen centraal bestuur meer in het land.
Bovendien worden er voortdurend stammenstrijden uitgevochten.
Radicale islamitische groeperingen zoals Al Shahab en Hisbul Islam verzetten zich met veel geweld tegen de zwakke overheid. Anno 2010 leggen deze groeperingen de bewoners de sharia op, de Islamitische wetgeving. Zo mag er in de hoofdstad geen muziek meer worden gedraaid. Bovendien gelden in sommige delen van het land al veel meer en veel langer verboden voor het bekijken van video’s, het bekijken van buitenlandse voetbalwedstrijden of het beluisteren van de BBC. In de straten van de steden controleren milities op gedrag dat niet islamitisch is. Wie daarop betrapt wordt krijgt vaak zweepslagen. Voor ernstiger vergrijpen wordt al snel de doodstraf gegeven en wie iets steelt moet in veel gevallen zijn hand missen omdat die er af wordt gehakt als straf.

Wat is Al Shahab?

Al Shahab is de grootste islamitische rebellengroep in Somalië. De beweging zou banden hebben met Al Qaida. Al Shahab is de voormalige militaire vleugel van de Unie van Islamitische Rechtbanken. Deze controleerde tot eind 2006 het zuiden van Somalië. De Unie werd daarna verdreven door Ethiopische troepen. Er werd vervolgens een interim-regering opgezet met behulp van de VN, maar die kreeg nooit echte macht.

Strijd tegen radicalisme in Somalië

De interim-regering heeft in de hoofdstad de macht over maar een heel klein deel in de stad. Ze wordt wel geholpen door een vredesmacht van de Afrikaanse Unie met 5000 soldaten. Ook steunt Ethiopië het land door troepen te sturen. Het buurland doet dat vooral om radicale moslims te bestrijden.

Stammenstrijd in Somalië

Somalië wordt al vanaf 1991 verscheurd door een bloedige stammenstrijd. Al in 2004 werd in Kenia een interim-regering gevormd, maar pas toen Ethiopië militair ingreep kon die regering zich ook werkelijk vestigen in de hoofdstad. Het was toen echter al 2009. De tegenstanders van de huidige regering horen voornamelijk tot de Hawiye-clan. Omdat de president (Abdullahi Yusuf) tot een andere clan behoort, is er een voortdurende strijd.

Hoeveel doden in Somalië door stammenstrijd?

Alleen al in 2009 kwamen zesduizend mensen om. Een miljoen Somaliërs is op de vlucht.

Piraterij in Somalië

Veel arme Somaliërs proberen geld te verdienen door schepen te kapen en vele miljoenen losgeld te vragen. De bemanning blijft daarbij vaak ongedeerd, maar het kan soms vele maanden duren voordat ze vrij worden gelaten.

Ontvoeringen in Somalië

Ook favoriet in het arme land is het ontvoeren van buitenlandse hulpverleners om vervolgens dan losgeld te vragen. Radicale groeperingen ontvoeren ook mensen om de wereld vervolgens duidelijk te maken waar ze voor staan en wat ze willen.

Somaliërs over de hele wereld

  • Zo’n 20 miljoen mensen zijn van afkomst Somalisch.
  • Toch wonen maar zo’n 10 miljoen van hen in het land zelf.
  • In buurland Ethiopië wonen nog eens 4,5 miljoen.
  • In Kenia bijna een miljoen.
  • In Djibouti hebben zich nog eens zo’n 300.000 Somaliërs gevestigd.

Oorlog verdrijft mensen uit Somalië

Daarnaast zijn door de oorlog veel mensen ook uit de directe regio vertrokken. Zij hebben zich gevestigd in:
  1. andere Afrikaanse landen
  2. delen van het Midden-Oosten
  3. Noord-Amerika
  4. Europa

Somaliërs in Nederland

  1. Nederland kent de Somalische vluchteling vanaf eind jaren tachtig. In 1993 kwamen de meeste mensen, vooral jongeren, uit het Afrikaanse land naar Nederland.
  2. In 2007 waren er 18.800 Somaliërs in ons land (of kinderen van tenminste 1 Somalische ouder)
  3. In 2009 waren dat er 22.000 Somaliërs.
  4. In 2001 groeide hun aantal tot 29.600.
  5. In 2016 waren er 39.000 Somaliërs in Nederland. Dat is in verhouding tot mensen met een andere achtergrond niet heel veel.
  6. Veel Somaliërs vertrokken vanuit Nederland naar Groot-Brittannië tussen 2001 en 2004. In steden als Birmingham, Bristol en Leicester zijn grote gemeenschappen Somaliërs waar zij zich vaak beter thuisvoelen.
  7. In 2009 vroegen 6.000 Somalische vluchtelingen of ze in Nederland mochten komen wonen.

Nederlandse missies in Somalië

Defensie van Nederland ziet het belang van inzet van schepen om de piraterij een halt toe te roepen. Ze heeft voor de kust van Somalië dan ook een marineschip en beveiligingsteams. Sinds 2012 is het aantal gekaapte schepen in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin sterk gedaald, maar de dreiging van piraterij blijft. Daarom blijft ook Nederland daar deelnemen aan een EU missie die Atalanta heet. De Nederlanders en andere EU militairen zijn daar nog tot 2017. Daarnaast traint Nederland in het land zelf mensen van daar om er voor te zorgen dat het veiliger en stabieler wordt in de regio.

Negatief reisadvies voor Somalië

De Nederlandse regering vindt reizen naar Somalië niet verantwoord. Ze schrijft daarover in januari 2017: 'Het is onduidelijk welk rechtssysteem van toepassing is in sommige gebieden van Somalië. Er is een risico op mensenhandel langs de kust en in de territoriale wateren.'

Hongersnood: de dood dreigt voor velen in Somalië

Eind februari 2017 werd door de president van het land de noodtoestand uitgeroepen. Dit omdat een hele ernstige voedselcrisis het land teisterde. President Mohamed Abdullahi Mohamed Farmajo vroeg andere landen toen ook om te helpen omdat er veel te weinig voedsel in het land was door de aanhoudende droogte. Ongeveer de helft van de inwoners van het land, zo'n 6 miljoen van de 2 miljoen zijn afhankelijk van voedselhulp. Op dat moment waren al zo'n 360.000 kinderen ondervoed. Een vijfde van hen dreigde te sterven. In 2011 was er ook hongersnood en toen kwamen 250.000 stierven daardoor 250.000 Somaliërs.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëGruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëAl-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terro…
De vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië. In juli 2008 werd Sayid Ali sjeik Luqman Hoessein door islamitische extremisten…
Somalië in de jaren '80: Siad Barre's regimeSomalië kende een dictatuur in de jaren'80. De communistische revolutionair Siad Barre had de macht overgenomen en voerd…
Wereldtentoonstellingen al meer dan anderhalve eeuwWereldtentoonstellingen worden sinds 1851 in diverse landen gehouden en zijn bedoeld om een beeld te geven van de econom…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.