Brits staatsburger worden steeds moeilijker

Brits staatsburger worden steeds moeilijker Om een inwoner van Groot-Brittannië te worden was voorheen gemakkelijker dan vanaf 2013. Wie Brits staatsburger wil worden moet flink aan de studie. De inburgeringstoets die iedereen moet doen (dus ook een Nederlander die Brits ingezetene wil worden) is pittig en vereist veel kennis van het koninkrijk. Het doel is natuurlijk om de stroom nieuwkomers fors in te kunnen dammen.

Herzien inburgeringsexamen

Vanaf maart 2013 kent Groot-Brittannië een nieuw inburgeringsexamen. De vragen zijn dan moeilijker dan in de jaren daarvoor. Er wordt ondermeer gevraagd naar belangrijke mensen uit de geschiedenis van het continent. Voorheen werden vooral veel praktische zaken gevraagd in de inburgeringstoets. De focus gaat meer naar de culturele en historische kenmerken van Groot-Brittannië. Het herziene inburgeringsexamen moet de immigrantenstroom beperken. Mensen die staatsburger willen worden van Groot-Brittannië moeten eerst het nieuwe handboek goed bestuderen voordat zij de test afleggen. Die test is veel moeilijker dan voorheen het geval was.

Alledaagse informatie

In het oude handboek dat mensen moest klaarstomen voor het inburgeringsexamen lag de nadruk vooral op hedendaagse zaken. Hoe de watermeter werkt, hoe je met de ondergrondse kunt reizen of met de trein, hoe je internet gebruikt en informatie over sociale voorzieningen. Volgens de Britse regering leren mensen die zaken snel genoeg, maar moeten ze andere kennis van het land hebben. De waarden en normen van de Britten is waar het om draait in de nieuwe inburgeringscursus. Volgens de overheid moet het de participatie stimuleren in het Britse leven, anders dan het voorheen was gericht op de vraag hoe migranten een beroep kunnen doen op sociale voorzieningen.

Wanneer slaag je voor het Britse inburgeringsexamen?

Mensen die burger willen worden van Groot-Brittannië moeten bij het nieuwe inburgeringsexamen 75 procent of hoger scoren bij de 24 meerkeuzevragen die ze moeten invullen. Diverse migrantengroepen hebben al aangegeven dat ze de test te moeilijk vinden. Er zijn ook groeperingen die aangeven dat de test veel te elitair is. De nieuwe test ondervraagt migranten vooral over gebeurtenissen en mensen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Groot-Brittannië. Aan de orde komen onder andere:
  1. Monty Python
  2. Componist Benjamin Britten
  3. The Beatles
  4. Middeleeuwse glas-in-lood kunstenaar David Hockney
  5. De voorliefde van Britten voor tuinieren
  6. Het werk van invloedrijke architecten

Moeilijke passages uit de geschiedenis van Groot-Brittannië

Naast de hierboven wat frivolere onderwerpen worden ook moeilijk zaken uit de geschiedenis benoemd. Zo zijn er hoofdstukken over:
  • De Tudors
  • De Stuarts
  • De Reformatie
  • Het belang van poëzie en drama tijdens de tijd van Elizabeth I
  • De ontwikkeling van het Britse parlement
  • De rol van Groot-Brittannië in Ierland
  • De Glorious Revolution van 1688

Onderwerpen die niet worden besproken in de inburgeringstest

De test lijkt politiek nogal correct, want de nare zaken uit de Britse geschiedenis komen niet aan de orde in de inburgeringscursus. Zo wordt niet gesproken over de vele miljoenen doden die in kolonie India vielen. Ook de controversiële oorlog in Irak wordt niet aangestipt anders dan dat er wordt gesteld dat de Britse strijdkrachten meevochten in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme.

Vragen uit de Britse inburgeringstoets

Enkele vragen die gesteld kunnen worden op de nieuwe Britse inburgeringstoets

Welk prehistorisch monument staat in het Engelse graafschap Wiltshire?

  1. Stonehenge
  2. De muur van Hadrianus
  3. Offa’s Dyke
  4. Fountain Abbey

Hoe heet de admiraal die in 1805 omkwam bij een zeeslag en waarvan een standbeeld staat op Trafalgar Square in Londen?

  1. Cook
  2. Drake
  3. Nelson
  4. Raleigh

Wie is de beschermheilige van Schotland?

  1. St. Andrew
  2. St. David
  3. St. George
  4. St. Patrick
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monty Python and the Holy Grail (1975) - een topperrecensieMonty Python and the Holy Grail (1975) - een topper"Monty Python's Flying Circus" geniet als televisiebegrip uit de jaren 1969-1974 nog altijd een grote mate van bekendhei…
Monty Roberts: Join-upDe join-up methode is uitgevonden door Monty roberts. Hij komt uit een klein plaatsje in California, maar is inmiddels w…
Wanneer is iets spamWanneer is iets spamMet spam, ook wel junkmail genoemd, bedoelt men de massale verzending van elektronische post aan ontvangers die daar nie…
Inburgeren wordt strenger: contract voor migrantenMensen die zich vanuit een ander land in Nederland willen vestigen moeten in het vervolg een participatiecontract tekene…

Ambassade, vertegenwoordiging van staat en koningAmbassade, vertegenwoordiging van staat en koningDe term ambassade staat voor twee betekenissen. De ene betekenis betreft de gezamenlijke diplomatieke vertegenwoordigers…
Het Adelaarsnest van Adolf Hitler in DuitslandHet Adelaarsnest van Adolf Hitler in DuitslandAls Adolf Hitler een bonnetje had gehad zou hij het juweeltje op 1800 meter hoogte hebben geruild. Zodra hij in de lift…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.