Wat te doen en hoe te handelen bij een overstroming

Wat te doen en hoe te handelen bij een overstroming Nederland is een waterrijk land en ligt onder de zeespiegel. Een groot deel van het land ligt aan zee. Natuurlijk wordt Nederland bewaakt door dijken, maar mensen moeten toch altijd rekening houden met een mogelijke overstroming. Dat is een heel realistisch scenario in een land als Nederland. Het is dan ook belangrijk om daar rekening mee te houden en goed voorbereid te zijn voor het geval het ooit zover komt! In Nederland gebeuren relatief weinig natuurrampen, maar het kan wel degelijk gebeuren. In 1953 gebeurde er al een grote waterramp. Grote delen van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland overstroomden. 1.800 mensen kwamen bij deze ramp om het leven en nog eens honderdduizenden mensen raakten huis en haard kwijt. Wanneer het water 15 centimeter hoog komt kunnen mensen al omver worden geduwd. Het is lastig om met een auto door 15 centimeter water te rijden. Het is namelijk moeilijk om dan de controle over het stuur vast te houden. Bij een hoogte van dertig centimeter loopt het water al snel de auto in. Bij zestig centimeter hoog water worden zelfs grote jeeps meegenomen door de sterke stroming.

Voorzorgsmaatregelen

Zorg dat je niet wordt verrast door een overstroming. Wees goed voorbereid. Je kunt gelukkig al enkele voorzorgsmaatregelen nemen, voor het geval het ooit tot een overstroming komt. Denk eraan dat je de eerste uren op jezelf bent aangewezen, voordat de hulptroepen je zullen bereiken. Het kan lang duren voordat een grote evacuatie echt op gang is gekomen!

  • Zorg er voor dat je een radio op batterijen bezit.
  • Weet dat je bij een ramp de tv of radio op de provinciale omroep zet die als rampenzender fungeert. De frequentie is na te gaan via de websites van omroepen.
  • Zorg ervoor dat je een noodpakket met voedselvoorraad in huis hebt.
  • Kijk op overstroomik? of je in een gebied woont met kans op overstromingen.
  • Bedenk vooraf een noodplan. Bedenk hoe je het snelste wegkomt met het hele gezin en de huisdieren.
  • Bedenk vooraf bij wie je tijdelijk onderdak kunt krijgen bij een overstroming.
  • Bedenk alvast een goede route om weg te komen, zodat je bij een evacuatie niet met z’n allen in de file staat.
  • Bewaar waardevolle spullen op een hoge en droge plek.

Wat stop ik in een noodpakket?

Het is aan te raden om in een noodpakket in ieder geval een radio met batterijen te hebben, een zaklamp met extra batterijen, een EHBO-set, lucifers, een klein voorraadje van medicatie op doktersvoorschrift, contant geld, kopietjes van identiteitsbewijzen/verzekeringspapieren, reservesleutels van huis en auto, gereedschapsset, drie liter water per dag per persoon voor minimaal drie dagen, routekaarten van omgeving, lijstje met telefoonnummers en belangrijke adressen, voorraad houdbaar eten (voedselrepen, conservenblikken) voor mens en eventueel huisdieren, voorraadje aan verzorgingsartikelen zoals wasmiddel, maandverband, tandenborstels, tandpasta en shampoo. Een draagbare radio lijkt in deze digitale tijden onzin. Als tijdens een ramp de stroom niet meer werkt, ben je er echter blij mee. Bovendien is de kans groot dat bij een ramp het telefoonnet eruit ligt door overbelasting. Leg ook enkele stapeltjes kleding en dekens neer om snel mee te nemen. Van pas komen ook een campinggasstel met extra gas of benzine, pannetjes, bestek en extra brandstof voor de auto.

Wat moet ik doen bij een overstroming?

Bescherm het huis

Zorg dat je huis is beschermd. Sluiten deuren en ramen af en maak verluchtingsgaten dicht. In het bad, de wastafel en gootstenen zet je de stoppen en die veranker je met extra gewicht. Zet de gas-, elektriciteits- en watertoevoer af, voordat het water het huis binnenstroomt. Verhuis zoveel als mogelijk de spullen naar de bovenste verdieping. Begin met het meest waardevolle en bekommer je later om zaken als gordijnen en tapijten. Meubels die je niet naar boven krijgt, kun je het beste op bakstenen zetten om ze tegen het water te beschermen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk pannen en flessen met drinkwater vult, voordat het huis overstroomt. Na de overstroming kan het drinkwater zwaar zijn verontreinigd en kan het gevaarlijk zijn om het nog te drinken. Wees dat voor! Zandzakken kunnen water tegenhouden.

Wegkomen

Pak je noodpakket en vertrek met gezinsleden en huisdieren. Wanneer het te laat is om weg te komen kun je je het beste naar het hoogste punt in de woning haasten. Probeer je noodpakket mee te nemen. Zet de radio aan op de provinciale omroep. Als je me de auto vertrekt is het belangrijk om zo langzaam mogelijk vooruit te tuffen. Houd de auto in een lage versnelling, maar houd het toerental hoog. Zet je auto meteen stil als er water binnendrijft. Ga dan te voet verder. Dan heb je een grotere kans in veiligheid te komen dan in een auto die met de stroom wordt meegetrokken. Wanneer de stroom je te pakken heeft, kun je je het beste op je rug met de voeten naar voren laten meedrijven. Wees alert op hindernissen in het water. Tracht om jezelf vast te houden aan een voorwerp als een stuk hout.

Thuisblijven

Als je thuis niet meer weg komt, bel dan zo snel mogelijk met de hulpdiensten. Dat nummer is in Nederland 112. Houd er rekening mee dat het telefoonverkeer er uit kan liggen door een overbelast netwerk. Blijf op het hoogste punt van de woning. Wanneer het nodig is, moet je desnoods het dak opgaan. Zwaai met iets opvallend als een wit T-shirt of een felgekleurde vlag om zichtbaar te zijn voor eventuele hulpverleners.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een noodpakket?Wat is een noodpakket?Burgers worden geadviseerd om een noodpakket in huis te hebben, die in geval van nood gebruikt kan worden om een bepaald…
Bent u voorbereid op een ramp?Bent u voorbereid op een ramp?Nederland is een relatief veilig land. Rampen, crises en oorlogen gebeuren nauwelijks. Toch kan het gebeuren dat de stro…
Wat te doen bij een ramp en met het noodpakketWat te doen bij een ramp en met het noodpakketVeel mensen hebben er vaag wel eens iets over gehoord, maar het merendeel van de Nederlandse bevolking weet niet wat het…
Ik ben veilig na een ramp of noodsituatieIk ben veilig na een ramp of noodsituatieJe moet er niet aan denken, maar stel: jij krijgt te maken met een ramp, een natuurramp of met een noodsituatie. Of een…

Het indienen en de gevolgen van een echtscheidingsverzoekEen huwelijk kan op verschillende manieren eindigen. Echtscheiding is één van de manieren om het huwelijk te beëindigen.…
Bevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandBevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandAmeland was van voorjaar 1940 tot voorjaar 1945 bezet gebied. Voor Nederland rekenen we 5 mei als de Bevrijdingsdag van…
Bronnen en referenties
  • http://www.medemblik.nl/medemblik/veiligheid/calamiteiten/wattedoenbijoverstroming/id_11962043
  • http://www.beemster.net/dienstverlening/crisisbeheersing-documenten_3455/item/overstroming_8243.html
  • Boek Wat te doen in een noodgeval, uitgeverij The Reader’s Digest, 2011
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Watersnood_van_1953
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/crisis-en-nationale-veiligheid/vraag-en-antwoord/wat-is-een-noodpakket-en-wat-zit-erin.html
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.