Een visum aanvragen voor Nederland

Iemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een bezoekje te brengen aan Nederland, dan kan deze persoon ook reizen naar de 25 andere Europese Schengenladen.

Op tijd een aanvraag indienen

Een visumplichtige persoon, moet het visum op tijd aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar hij of zij woont. Er zijn drie soorten visa. Dit zijn een visum voor een verblijf korter dan 90 dagen in Nederland, ofwel het Schengenvisum, een luchthaventransitvisum, ofwel een visum voor iemand die op doorreis is en een visum voor een verblijf langer dan 90 dagen. Deze wordt ook wel een Machtiging tot Voorlopig Verblijf genoemd.

Duur van de behandeling

Wanneer je gast een visumaanvraag heeft ingediend, dan duurt de behandeling normaal een tot vijftien dagen. Soms kan het zijn dat er meer onderzoek nodig is. Zo kan het zijn dat de ambassade of het consulaat iemand antecedenten wilt nagaan. De aanvraag duurt dan maximaal zestig dagen. Je gast kan niet eerder dan drie maanden voor vertrek het visum aanvragen. Sommige mensen, zoals visumplichtige gezinsleden van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland komen soms in aanmerking voor een snellere en gratis visumprocedure. De ambassade in het land van je gast moet deze aanvraag dan zelfstandig afhandelen.

Beslissing

De Nederlandse ambassade in het land van je gast beslist zelf of deze een visum krijgt of niet. Na de aanvraag duurt het vaak een week voordat je gast weet of hij in Nederland mag verblijven. In sommige gevallen vraagt de ambassade om een advies aan de Nederlandse ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken, voordat er een beslissing wordt genomen.

Weigeringsbeschikking

Het kan ook voorkomen dat de visumaanvraag wordt geweigerd. De aanvrager krijgt dan een weigeringsbeschikking in het Nederlands waarin de reden van de weigering staat. De reden waarom deze weigeringsbeschikking in het Nederlands is opgesteld is, omdat bij het bezwaar de nationale wetgeving van Nederland van toepassing is. Bij de beschikking wordt wel in een andere taal, zoals in het Engels, Duits, Frans of Spaans, in het kort uitgelegd op welke grond(en) een visum is geweigerd.

Bezwaar aantekenen

Binnen vier weken kan de aanvrager een schriftelijk bezwaar tegen de weigeringsbeschikking aantekenen. Als je toekomstige gast is geweigerd, dan krijgt deze de aanvraagkosten niet terug. Ook krijgt deze persoon een Schengenstempel in zijn of haar paspoort. Als deze dan weer een visumaanvraag indient bij een Schengenambassade, dan vraagt de ambassade informatie aan bij de andere ambassade die de stempel heeft geplaatst. Afhankelijk van de verkregen informatie en het doel van de reis van de aanvrager, besluit de ambassade dan of de aanvrager het Schengenvisum krijgt of niet.

Geen visum aanvragen

Iemand die niet uit een visumplichtig land komt, hoeft geen visum aan te vragen om Nederland te bezoeken. Wel moet deze persoon weer aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet deze over voldoende geld beschikken, dit is minimaal 34 euro per dag. Ook moet deze persoon in het bezit zijn van een geldig paspoort, het doel van zijn of haar reis duidelijk kunnen maken bij de douane als daar om gevraagd wordt. Ook mag hij of zij geen gevaar opleveren voor de nationale veiligheid, de openbare orde en internationale betrekkingen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Visum aanvragen voor RuslandVisum aanvragen voor RuslandEen visum aanvragen voor Rusland kost meer moeite in vergelijking met andere landen. Er moet meestal enkele keren naar D…
De SchengenlandenJe hebt vast wel eens van de term Schengenlanden gehoord. Nederland behoort ook tot de Schengenlanden. De Schengenlanden…

De BeleveniseconomieWe zijn bezig om van een consumerende economie over te gaan naar een belevenis economie. Nu we op elke hoek wel een plek…
Garant staan voor iemandAls je graag wilt dat iemand uit het buitenland jou in Nederland komt opzoeken, dan kan het voorkomen dat je garant moet…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.