InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Gevaren en overlast van hondenpoep

Gevaren en overlast van hondenpoep

Gevaren en overlast van hondenpoep Hondenpoep. Noem slechts dit ene woord en er barst zo een hele discussie los. Een discussie waarin de hondenbezitter(s) al snel tegenover de medemens zonder hond komt te staan. Hondenpoep geeft veel ergernis onder de bevolking en de overlast hiervan moet gewoon goed en grondig aangepakt worden. Van de hondenbelasting zouden hondentoiletten, hondenbeleidspalen en hondenspeeltoestellen gekocht moeten worden. En misschien ook een DNA-bank voor honden?

Overlast van hondenpoep

De vervuiling door hondenpoep is één van de grootste ergernissen van de Nederlanders. Vooral de rondslingerende poep op stoepen, kinderspeelplaatsen en grasvelden wordt als pure overlast ervaren. Volgens het CBR ondervindt éénderde van de bevolking overlast van hondenpoep.
De hondenpoepoverlast zal ook zomaar niet afnemen, want het aantal hondenbezitters in Nederland neemt nog steeds toe. De aanschaf van een hond is een beslissing die steeds makkelijker genomen lijkt te worden. Gemiddeld één op de vier Nederlandse huishoudens bezit op dit moment een hond.

Gevaren van hondenpoep

De ontlasting van honden veroorzaakt alleen in Nederland al een hele "afvalberg". Er zijn ongeveer 1,8 miljoen (!) honden in ons land. Tezamen produceren zij meer dan 140 miljoen kilo (!) hondenpoep. Hondenpoep bevat veel bacteriën en is gevaarlijk voor de gezondheid. Dit geldt niet alleen voor de verse uitwerpselen, maar zelfs ook nog voor "oude", ingedroogde hondenpoep.

Echinococcus multilocularis
De Echinococcus multilocularis (lintworm) komt de laatste jaren steeds vaker voor in Midden-Europa. Hiermee besmette honden kunnen er via hun ontlasting voor zorgen dat ook de mens besmet raakt. Stof van, met lintworm besmette, droge hondenpoep kan eitjes van de lintworm bevatten. Deze kunnen vervolgens door de mens onopgemerkt ingeademd worden, waardoor de besmetting plaats vindt.

Canine Parvo virus
Via de hondenuitwerpselen kan het zeer gevaarlijke Canine Parvo virus verspreid worden. Dit virus is vooral voor puppies erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het wordt makkelijk overgedragen via de overal rondslingerende hondenpoep, maar ook via onderling contact tussen honden.
Omdat op hondenuitlaatplaatsen veel honden komen en dus ook veel hondenpoep ligt, worden deze plekken door aardig wat hondenbezitters gezien als ware besmettingshaarden. Op zich zit daar wel wat in, maar hierdoor gaan ze juist de plaats vermijden die nou net is aangewezen als hondenuitlaatplek.

Hondenbelasting

In tegenstelling van wat misschien veel mensen denken, heft niet elke Nederlandse gemeente hondenbelasting. Ongeveer 70% van de Nederlandse gemeente heft deze belasting wel. Nederland kent 418 verschillende gemeentes en daarvan heffen dus 296 gemeentes wel een hondenbelasting. Maar de trend is dat steeds meer gemeentes bekijken of de hondenbelasting nog nodig is en gaan zelfs over tot het afschaffen daarvan.
Het gemiddelde bedrag aan hondenbelasting lag in 2011 op 44,43 voor de eerste hond. Voor de tweede werd ruim 65 in rekening gebracht.
De gemeentes Rotterdam (117), Velthoven (116) en Den Haag (111) zijn de drie duurste gemeentes van Nederland. De gemeente Koggenland (25) is de goedkoopste. Deze cijfers zijn ook van 2011.

Wie een hond aanschaft of er een andere hond bij neemt, is verplicht dit zelf bij de gemeente te melden.

Hondenpoep zelf opruimen

Hondenbezitters zijn verplicht om de poep van hun eigen hond zelf op te ruimen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de bevolking dit ook daadwerkelijk doet. Maar dit betekent wel dat er toch nog meer dan één miljoen kilo hondenpoep blijft liggen en de omgeving dus vervuilt.

Het aantal hondenbezitters dat dus actief de poep van hun eigen hond opruimt, zal drastisch omhoog moeten. De middelen om de poep op te ruimen zijn inmiddels in ruime mate op de markt voorhanden. De eigenaren kunnen hiervoor een grijper en/of speciale afvalzakjes aanschaffen. De gemeentes kunnen special hondenpoepafvalbakken plaatsen of de zogenaamde hondenpoepzuiger inzette. Zelfs speciale hondenpoeptoiletten zijn al op de markt gezien.

Hondenpoeptoiletten
Als de hondenbezitter verplicht is om de uitwerpselen van de eigen hond direct te verwijderen, dan moet hij of zij in het bezit zijn van de speciale plastic afvalzakjes. Deze zijn inmiddels op veel plaatsen te koop en zeker in een dierenspeciaalzaak. Zonder deze zakjes zou je met je hond eigenlijk niet meer de deur uit kunnen gaan.
Om te voorkomen dat je de hele tijd met een zakje uitwerpselen rondloopt en deze pas thuis in de afvalcontainer kan gooien, moeten de gemeenten ook voorzieningen treffen. Op hondenuitlaatplaatsen en langs hondenuitlaatstroken moeten speciale afvalbakken geplaatst worden, waar de zakjes in gedeponeerd kunnen worden.
Het zou helemaal mooi zijn als her en der in een gemeente ook palen met voorzieningen te vinden zijn, waar de afvalzakjes gepakt of gekocht kunnen worden.
Ook de nog vrij onbekende en nog niet vaak toegepaste hondentoiletten zouden veel problemen oplossen.

Hondenpoepzuiger
In plaats van zelf de hondenpoep op te ruimen, kan er ook een hondenpoepzuiger ingezet worden. Er zijn al aardig wat gemeentes in Nederland die werken met een hondenpoepzuiger. De hondenpoepzuiger komt over het algemeen slechts één keer in de week langs de hondenuitlaatstroken- en plaatsen. Tot die tijd blijven de uitwerpselen alsnog liggen.
De aanschaf van de machine, de bemanning en het inplannen kosten de gemeentes veel geld. Ook ondervinden omwonenden overlast van de lawaaimakende machine.

DNA-databank voor honden
Zoals gezegd zijn hondenbezitters verplicht om de uitwerpselen van hun eigen dier op te ruimen. Dit gebeurt echter nog veel te weinig, tot grote ergernis van menig Nederlander. Er komen dan ook steeds meer voorstanders van een DNA-bank voor honden. Als het DNA van elke hond centraal geregistreerd zou worden, dan is het vrij eenvoudig om te achterhalen welke hond en eigenaar hoort bij de rondslingerende poep.

Hondenuitlaatplaatsen

In veel gemeentes worden verspreid over het hele grondgebied hondenuitlaatplaatsen aangewezen. Ook Staatsbosbeheer geeft d.m.v. speciale borden en palen aan waar honden vrij uitgelaten mogen worden.
De zogenaamde hondenbeleidspalen markeren deze speciale gebieden. Het zijn kastanjehouten palen met een schuin aflopende bovenkant. Op deze bovenkant kunnen persoonlijke borden aangebracht worden. Zo kan elke gemeente zijn eigen ontwerp maken en op eigen wijze aangeven welke regels er gelden (verboden voor honden, uitrenveld, losloopgebied). Het bord kan naar keuze ook voorzien worden van het gemeentelogo.
De hondenbeleidspalen hebben een lange levensduur én zijn hufterproof.

Hondenattributen en hondenspeeltoestellen
Om een hondenuitlaatplaats extra aantrekkelijk te maken en om misschien ook een positief gebaar te maken naar de hondenbezitters, kunnen de gemeentes de hondenuitlaatplaatsen opvrolijken met verschillende speelattributen. Ook voor honden is daarvoor van alles op de markt. Denk daarbij aan een evenwichtsbalk, springband, A-brug, wipwap of hordeloop. Deze hondenspeeltoestellen zijn vervaardigd van natuurlijke materialen en gaan naadloos op in het omringende landschap.
© 2012 - 2015 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Opruimen van hondenpoepOpruimen van hondenpoepHet gaat hier over het opruimen van hondenpoep en enkele praktische tips zoals; poepzakjes, hondentoiletten en wat als j…
Hondenpoep: grootste ergenis m b t  leefomgevingHondenpoep: grootste ergenis m b t leefomgevingHuisdieren zijn leuk gezelschap en brengen vaak plezier in het leven van de mens. Met name de hond wordt gezien als het…
Hondenbelasting, rechtvaardig of niet?Hondenbelasting, rechtvaardig of niet?Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid en ook gaven de vele honden hee…
Hondenbeleid in LeeuwardenHondenbeleid in LeeuwardenEr is de laatste jaren veel veranderd in Nederland. Ook de honden hebben deze verandering meegemaakt door het aanscherpe…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Bronnen en referenties
  • www.cijfernieuws.nl
  • www.hondenpoep.net

Reageer op het artikel "Gevaren en overlast van hondenpoep"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Brbl, 27-01-2015 10:15 #3
@Richard en reageerder, ;lekker aardig. dus omdat jou buurman zijn kat in jou tuin poept ruim jij de scheit van je hond niet op? zo werkt het niet he! dus jij gaat pas zachter rijden als je hele straat de normale snelheid aanhoudt? wat een onzin en wat gemeen voor alle kindjes die niet op grasvelden kunnen spelen door de torenhoge poep. en lekker voor iedereen die weer eens zo'n flats onder zijn schoen heeft. als heel Nederland zo dacht was het snel gedaan met onze samenleving.

Ria Berkhout, 13-09-2012 14:25 #2
Is hondenpoep ook schadenlijk vaar de mens? Kan je daar ziek van worden?
Met vriendelijke dank.

Richard, 31-01-2012 23:22 #1
Het klopt allemaal wat hierboven staat, maar ik ruim de poep van mijn hond pas op, als ik de kattenpoep in mijn tuin niet meer hoef op te ruimen. Wordt het niet eens tijd gelijke regels voor kattenpoep te stellen, strafbaar dus. Wij hadden altijd een kattenbak, mijn buren gebruiken mijn tuin. Reactie infoteur, 01-02-2012
Wat mij betreft heb je helemaal gelijk!

Infoteur: Martina
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!