Belangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeester

Belangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeester Een bruiloft is voor veel mensen spannend, en zeker ook voor de ceremoniemeester. Wat wordt er nu precies verwacht van jou als je ceremoniemeester bent? En hoe zit het met ceremoniemeesters in andere culturen? Of je nu zelf gaat trouwen en een ceremoniemeester zoekt of zelf een ceremoniemeester bent, je hebt zeker veel aan wat meer informatie.

De takenlijst van de ceremoniemeester

De belangrijkste taak van de ceremoniemeester valt eigenlijk in één zin samen te vatten: jij zorgt ervoor dat de bruiloft verloopt zoals gepland. Hieronder vallen echter wel tientallen kleine en grote taken.

Overleg met het bruidspaar

Het belangrijkste voor elke ceremoniemeester is overleg met het bruidspaar. Wat verwachten zij dat je doet? Moet je helpen met kaarten versturen en cadeautjes voor de gasten inpakken of willen ze alleen dat je op de grote dag zelf één en ander regelt? Maak samen een lijst met alles wat gedaan moet worden en verdeel de taken.

Een jaar voor de bruiloft

  • Je bent net gevraagd: wat een eer! Bedank het bruidspaar.
  • Overweeg serieus of je de taak aankunt. Kom je niet in de knoop met je verplichtingen?
  • Laat het bruidspaar officieel weten of je hun ceremonieemeester wilt zijn of niet.

Een half jaar tot een jaar voor de bruiloft

  • Start met het plannen van een vrijgezellenfeest.
  • Spreek nog eens met het bruidspaar om te zien of hun plannen al duidelijker zijn. Maak zelf een overzicht.

Enkele maanden voor de bruiloft

  • Onderhoud contact met het bruidspaar en werk je taken op tijd af.
  • Wees alvast bereikbaar voor bruidsgasten die vragen voor je hebben.

Kort voor de bruiloft

  • Spreek de dag tot in detail door met het bruidspaar. Maak een draaiboek.
  • Controleer op de bruidslocatie of alles in orde is.
  • Beantwoord vragen van gasten die contact met je opnemen.
  • Plan 'stukjes' van gasten zo in dat het in het programma van het bruidspaar past.

Op de dag zelf

  • Jij bent het aanspreekpunt voor problemen. Houd je telefoon en het draaiboek/programma altijd bij de hand!
  • Zijn er problemen? Laat dit zo mogelijk niet merken aan het bruidspaar. Vraag hen alleen om een oplossing als je verder alles hebt geprobeerd.
  • Is er een gastenboek? Zorg dat gasten dit bij aankomst, en zeker voor vertrek, hebben getekend.
  • Bij meerdere locaties: begeleid iedereen die slecht ter been is naar de volgende locatie.
  • Bel aan het eind van de dag taxi's voor iedereen die naar huis wil - zorg dat je vooraf het nummer van een taxibedrijf in je telefoon hebt staan.

Na het feest

Vlak voor het stel terugkomt van de huwelijksreis kun je hun huis versieren met ballonnen en slingers met 'just married'. Dat is een leuke manier van thuiskomen!

Slaapt het stel op de huwelijksnacht thuis? Zorg dan dat je overdag het huis hebt versierd (of hebt laten versieren).

De ceremoniemeester in het buitenland

Als je in het buitenland probeert uit te leggen wat een ceremoniemeester doet, dan komt meteen het woord 'wedding planner' naar voren. Het is namelijk bijna alleen binnen de Nederlandse cultuur zo dat de ceremoniemeester zijn of haar taken als vriendendienst verleend. Wedding planner zijn is een heel beroep waar professionals flink voor worden betaald. Een bedankje aan de ceremoniemeester moet dan ook zeker in het bruidsbudget.

Terug in Nederland

Ben je zelf ceremoniemeester, onthoud dan dat wat je doet echt een vriendendienst is. Je wilt je uiterste best doen voor het stel dat gaat trouwen, maar het kan zijn dat je hulp moet inschakelen. Vraag daarom vrienden van het aanstaande stel om bij te springen als je er niet uit komt.

Wie is de ceremoniemeester?

Vrouwen, mannen, stellen... iedereen kan gevraagd worden als ceremoniemeester. Inderdaad, ook als stel. Ben je zelf een bruiloft aan het plannen, overweeg dan zeker eens een stel te vragen. Twee kunnen meer dan één! Overigens is het niet aan te raden vriendengroepjes te vragen als ceremoniemeesters, tenzij je er zeker van bent dat ze probleemloos kunnen samenwerken.

Extra taken ceremoniemeester

Behalve ceremoniemeester ben je waarschijnlijk ook vriend van het aanstaande paar. Organiseer daarom samen met anderen een leuke verrassing voor het bruidsstel. Deel bellenblaas uit vlak voor aankomst van het stel, laat iedereen een ballon oplaten of verzin iets anders waarvan je weet dat het bruidspaar het zeker kan waarderen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De functies bij een bruiloftDe functies bij een bruiloftEen trouwdag is een dag die u in principe maar een keer zal meemaken in uw leven. U wilt dan ook dat alles goed geregeld…
Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…

Informatie over huilen om verdrietInformatie over huilen om verdrietIn principe huilt elk mens wel eens in zijn leven, dit is dan ook niet ongezond. Traanvocht heeft men altijd om onder an…
Meedoen aan online marktonderzoeken - de moeite waard?Meedoen aan online marktonderzoeken - de moeite waard?Heb je de beschikking over een computer met internet, dan zijn er verschillene manieren om met een beetje inzet van jouw…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.