Buienradar, ontstaansgeschiedenis & achtergrondinformatie

Buienradar is een van de meest succesvolle sites van Nederland. Het voorziet in weersvoorspellingen op korte en langere termijn en o.a. internationale weersverwachtingen. Letterlijk zijn de buien te zien die over ons land trekken en de te verwachten neerslag. Normaal gesproken heeft Buienradar enkele miljoenen bezoekers per dag, bij een weeralarm of extreme weersomstandigheden worden enkel tientallen miljoenen per dag. Over de ontstaansgeschiedenis, de oprichter en werking van de Buienradar.

Buienradar, één van Nederlands meest bezochte sites

Al is Buienradar oorspronkelijk op Amerikaanse leest geschoeid, het is inmiddels zo Hollands als maar kan, één van de best bezochte sites van Nederland. Voor elke buitenactiviteit, of dat nu een barbecue, een sportwedstrijd, of de reis naar huis na het werk is: immer wordt de Buienradar massaal geraadpleegd, om te zien met welke weersomstandigheden men rekening moet houden.

Oprichter Edwin Rijkaart over ontstaansgeschiedenis Buienradar

Begin 2006 begon Edwin Rijkaart van Cappellen, samen met zijn twee broers Stefan en Wijnand aan de voorbereidingen voor Buienradar. Op 30 april 2006 ging de site online. Oorspronkelijk was het de bedoeling om op 1 mei te starten maar, gezien de slechte weersverwachtingen voor Koninginnedag werd dit een dag vervroegd, met het oog op de verwachte extra publiciteit.

In een interview met Techbussines vertelde Rijkaart van Cappellen dat het idee voor de Buienradar in Amerika is geboren en een periode een sluimerend bestaan leidde. Hij kwam daar destijds regelmatig om zijn broer te bezoeken, die in Chicago studeerde. Hij zag daar de buienradar op tv en zag de mogelijkheden ervan voor Nederland. In het vraaggesprek zei hij hierover: “Het weer in de VS is extremer dan in Nederland, maar toch dachten we er al gelijk aan om zoiets ook hier te beginnen.”

Startkapitaal verkregen uit opbrengsten Beurs.nl

In de Verenigde Staten werden de weergegevens gratis beschikbaar gesteld aan de weerdiensten, in tegenstelling tot hier.
De kosten voor de gewenste informatie zou ca. € 200.000,-- per jaar bedragen, teveel vond Rijkaart, gezien het feit dat de site bekostigd zou moeten worden door opbrengsten uit reclame-advertenties op de Buienradar.

Edwin Rijkaart was echter ook al eigenaar van Beurs.nl, een site die voorziet in actuele beursinformatie. Deze was al online sinds 1999. In 2006 draaide deze een zodanig goed jaar, dat besloten werd om het geld dat daarmee verdiend was te investeren in de Buienradar en deze in de markt te zetten.
Beurs.nl is in 2009 verkocht aan Reed Elsevier.

Aantallen bezoekers Buienradar

Op de site Techbusiness stond eind september 2011 een artikel met betrekking tot de Buienradar, waarin vermeld stond dat de site op dat moment zo'n 50 miljoen bezoekers per maand trekt. Op piekmomenten, bijvoorbeeld een weeralarm of extreme weersvoorspellingen kan het aantal pageviews per dag tot 30 miljoen per dag oplopen.

Dikke van Dale

Al twee jaar na de oprichting was het woord Buienradar al zo ingeburgerd in Nederland dat het werd opgenomen in de Dikke van Dale.

Buienradar overgenomen door RTL

In maart 2011 werd Buienradar overgenomen van de familie Rijkaart van Cappellen door RTL.
Rijkaart van Cappellen heeft tot de zomermaanden de overname nog begeleidt en blijft tot april 2012 op de achtergrond actief. Beleidsbeslissingen worden echter nu al vanuit Hilversum genomen in plaats van in de Arnhemse woning van Edwin, van waar uit hij Buienradar bestierde.

De gebroeders Edwin, Stefan en Wijnand Rijkaart richten zich tegenwoordig op buitenlandse weersites als het Duitse Sat24.com en Niederschlagsradar.de, die zelfstandig blijven. “Duitsland is een land met een ander type weer en een heel andere advertentiemarkt. Technisch is het ook een uitdaging. Wij verzamelen gegevens van wel zestien radarinstallaties”
aldus Edwin in een interview.

Buienradar is gratis

De Buienradar was en blijft gratis. De site draait geheel op de inkomsten uit de reclameblokken en advertenties die geld opbrengen middels Google Adsense.

Wat is feitelijk een buienradar, of weerradar?

Om neerslag te kunnen meten wordt gebruik gemaakt van een weerradar of buienradar, het witte bolvormige element boven op de weertoren. In Nederland staan twee neerslagradars: in De Bilt en in Den Helder.

De maximale reikwijdte van de radar is maximaal zo'n 300 km, verder meten is niet mogelijk in verband met de kromming van de aardbol. Door de weerradar wordt een zeer frequent signaal uitgezonden, dat deels door te aan te treffen neerslag wordt weerkaatst. Hoe meer terugkaatsing, hoe meer neerslag. Behalve deze meting verricht de weerradar ook onderzoek naar de bewegingen van de neerslag in de wolk en de windrichting. Al deze gegevens worden samen in kaart gebracht en vormen de de rode en blauwe vlekken op de bekende weerkaarten op de site Buienradar. Hoe donkerder de kleuren, hoe intensiever de regen- hagel- of sneeuwbuien.
© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor weer wordt het? De 6 beste weersitesGaat het regenen, onweren of hagelen? Hoe warm wordt het morgen? Krijgen we de komende tijd lekker weer? Op zoek naar ee…
Hoe werkt de buienradar?Heel veel mensen in Nederland maken gebruik van de buienradar op internet. Maar hoe werkt die buienradar nou eigenlijk,…
Hoe werkt een buienradar?Hoe werkt een buienradar?De term radar staat voor "radio detection and ranging" en wordt ook gebruikt om neerslag te meten. Een buienradar is van…
Het weer volgen met BuienraderHet weer volgen met BuienraderHet weer is altijd een dagelijks gespreksonderwerp van vele mensen. Veelal willen mensen het weer voor de aankomende dag…

Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook we…
Woonplaatsen van hominidenOnder 'woonplaatsen' van hominiden verstaan we plaatsen waar deze vroege mensachtigen een langere tijd verbleven. Het ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.techbusiness.nl
  • http://archief.bizz.nl
  • http://www.ikgastarten.nl
  • www.buienradar.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.