Yoga om slank te blijven

Yoga om slank te blijven Kan het? Ja, het kan zeker. We weten dat yoga met name voor de geestelijke ontwikkeling is, maar als yoga bij kan dragen aan het lichamelijke welzijn … waarom dan niet? Precies, en daarom zijn er ook oefeningen bedacht die bijdragen aan het lichamelijke welzijn en je helpen op gewicht te blijven.

Starten

Start altijd met het op orde hebben of krijgen van je ademhaling. Rustig inademen en uitademen, waarbij je iets meer tijd voor de uitademing neemt. Volg je ademhaling goed en je voelt langzaam maar zeker dat je er rustig van wordt. Ontspan je spieren en voel dit ook zo aan.

Oefeningen

Verlengde driehoek

Ga rechtop staan en op een uitademing zet je de benen uit elkaar (zo ver mogelijk) en leg de handen op de heupen. Adem goed diep in en zet je linkervoet iets naar binnen en je rechtervoet helemaal naar buiten (negentig graden draaien). Adem nu uit en buig je rechterknie, zodat deze recht boven de enkel staat en je dijbeen precies overdwars. Bij de volgende uitademing buig je je bovenlichaam helemaal naar rechts en je linkerarm gaat over je hoofd mee naar de rechterkant. Je rechterarm gaat richting de grond (naast je voet). Zorg wel dat de linker voet goed op de vloer blijft staan.
Kom nu langzaam weer omhoog, zet je voeten recht, adem een keer diep en doe dezelfde oefening nu naar de andere kant. Wissel dit zo’n 5 minuten af.

Draaiende buikhouding

Ga op de rug liggen met gestrekte benen en leg je armen zijwaarts (op schouderhoogte). Buig nu je knieën en haal ze op richting je buik. Draai je heupen en hoofd naar rechts en je benen en voeten naar links. Doe dit op een uitademing. Op een inademing breng je je opgetrokken knieën weer naar het midden en vervolg je weg nu naar de andere kant. Wissel dit zo’n 5 minuten af.

Een kat variant

Er zijn meerdere kat varianten, maar deze begint met de het op de handen en knieën gaan zitten. Je handen moeten recht onder je schouders staan en je knieën onder je heupen. Adem nu goed in en strek je linkerarm echt voor je uit. Tegelijkertijd gaat je rechterbeen ook gestrekt naar achter. Blijf zo enkele seconden staan, adem uit bol je rug nu. Langzaam haal je je arm en been terug naar de oorspronkelijke houding. Dit ook weer enkele seconden aanhouden en dan afwisselen. Deze oefening zo’n 6 keer herhalen.

Beenheffing

De beenheffing is, en dat voel je ook, goed voor de buikspieren. Want je gaat eerst op je rug liggen met je benen naast elkaar en je armen netjes langs je lichaam. Je onderrug vooral niet hol maken, maar zorg ervoor dat je rug zo volledig mogelijk plat op de grond ligt. Adem nu goed in en haal de benen gestrekt een beetje van de grond. Op de uitademing breng je ze weer gestrekt naar de vloer, maar zorg dat je ze net enkele centimeters van de grond houdt. En breng daarna de benen weer gestrekt omhoog. Herhaal deze oefening zo’n 10 keer.

Flankenstrekking

Ga voor deze oefening bij een vlakke muur staan. Ga er zo ver mogelijk vanaf staan, maar wel zo dat wanneer je je bovenlichaam buigt en je armen strekt, je nog bij de muur kunt. Begin nu met je rechtervoet naar achter te zetten en je linkervoet naar voren. Zet je voeten stevig, duw iets tegen de hiel om goede grip te krijgen. Je benen staan nu stevig en gestrekt. Je heupen moet goed recht blijven, let hier op.
Met een inademing breng je je armen omhoog en met de uitademing buig je vanaf je heupen naar voren (met een rechte rug). Je bovenlichaam moet enig moment horizontaal staan en span je buikspieren goed. Zet je gestrekte handen tegen de muur en kijk met je hoofd omlaag. Duw nu goed met je handen tegen de muur, als het goed is voel je de strekking van je benen. Blijf zo een minuut of 2 staan en adem goed door. Kom op een inademing rustig terug in de oorspronkelijke rechte houding. Herhaal desgewenst de oefening nog een keer.

Tot slot

Een of twee dagen zet geen zoden aan de dijk, maar doe je deze oefeningen enkele keren per week voor een duurloopje bijvoorbeeld, dan zal je zien dat het resultaat heeft.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

Gevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsGevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsIndien u onder invloed van alcohol en drugs een auto bestuurt, bent u strafbaar. De gevolgen zijn groot als u wordt aang…
CBS: Ben ik gemiddeld? Vergelijk jezelf met leeftijdsgenotenCBS: Ben ik gemiddeld? Vergelijk jezelf met leeftijdsgenotenJe vraagt je vast wel eens af hoe jouw positie is in bepaalde dingen in vergelijking met je leeftijdsgenoten. Is je inko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.