Poerdersramp 1935 op de Waddenzee

Poerdersramp 1935 op de Waddenzee Op 25 september 1935 gingen 14 mannen uit Leeuwarden gezellig een dagje vissen op de Waddenzee. De leuke dag veranderde in een drama, toen vier van hen verdronken terwijl ze op schar aan het poeren waren. Poeren is een bijzondere manier van vissen met lijnen. De Poerdersramp van 1935 op de Waddenzee ging vervolgens de boeken in als een nare bladzijde in de geschiedenis van de wadden. In 2010 werd er een gedenkteken geplaatst voor de slachtoffers van de Poerdersramp op de Waddenzee in 1935.

Poerdersramp

De ramp van 1935 op de Waddenzee waarbij 4 mannen het leven lieten werd de poerdersramp genoemd, omdat de mannen op zee bezig waren met deze specifieke manier van vissen. Poeren is een soort lijnensysteem waarbij een tros met draden aan een hengel met daaraan wormen werden gebruikt om vis te vangen. In de jaren 30 gebeurde dat veel (later ook nog wel) voor de Friese Waddenkust. Er werden zelfs boten verhuurd aan mensen voor dat doel. Er kwam een einde aan het levendige poeren voor de Waddenkust toen de Afsluitdijk werd aangelegd. Daardoor was namelijk de stroom van het water veranderd, het water slibde steeds meer aan en de schar bleef daardoor weg.

De ramp in 1935

Heel veel mensen gingen aan het poeren als hobby, maar ook om aan voedsel te komen. Bij de poerdersramp in dat jaar kwamen vier mannen om het leven. Dit waren:
  1. Schoenmaker Hendrik Radelaar (34 jaar)
  2. Caféhouder Jacob Verf (28 jaar)
  3. Kapper Bruin Barendsma (43 jaar)
  4. Bakkersknecht Bernardus Tromp (28 jaar)

Hoe de poerdersramp tot stand kwam

De veertien mannen kenden elkaar en hadden zich opgesplitst in twee groepen. Een aantal van hen viste bij Koehool onder Tzummarum, de anderen bij de Westhoek onder Sint Jacobiparochi. Toen de veertien mannen vertrokken was het prachtig weer en stond er bijna geen wind. Toen de mannen echter op het Wad waren aangekomen werd dat opeens heel anders. Grote wolken met regen en hevige rukwinden zorgen voor metershoge golven. De mannen die in roeibootjes het water op waren gegaan waren stuurloos. Er werd wel geprobeerd om de mannen te redden, maar zelfs de Harlinger reddingboot kon het water niet op. Wel konden omwonenden van de Ouwedyk en Koehool de situatie niet langer aanzien en zij gingen zelf het water op om de mannen te redden.

Roeiboot slaat om: de mannen verdrinken

De roeiboot waar Hendrik Radelaar, vader van 6 kinderen, in zat sloeg om. De man kon niet zwemmen en verdronk. In dezelfde boot zat Bernardus Tromp. Ook hij liet het leven. Radelaar spoelde nog dezelfde dag aan op land. Overigens kwamen twee van de slachtoffers weer bovendrijven in de gemeente het Bildt. De derde persoon spoelde aan in Franekeradeel. Jacob Verf werd pas weken later gevonden op Ameland.

Gedenkteken voor de redders van de poerdersramp

Voor de moedige mannen die het water opgingen om de wanhopige mannen op het Wad te redden werd door Streekbelang Oost- en Westhoek een gedenkteken opgericht. Dit werd op 25 september 2010 onthuld. Het is een kunstwerk van Marco Goldenbeld uit Sint Jacobiparochi. Hij maakt een stuk golvend staal waarin de HD 6 (het reddingsschip waarmee de mannen het water opgingen) is te zien. Als de zon op de dijk schijnt, wordt het geprojecteerd op de dijk. De namen van de redders zijn om het kunstwerk heen gegraveerd en er komt een gedicht bij van drie regels, uitleg over de ramp en de namen van de vier slachtoffers.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Mickey Mouse in Living ColorMickey Mouse in Living Color is een collectie van kleurenfilmpjes van Mickey Mouse. In deze collectie zitten de 26 leuks…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Hellinga, Lucas en De Groot - Oorlogsslachtoffers uit UlrumJan Hendrik Lucas en Jelle Hellinga (foto) voeren beiden op het m.s. Gerdina. Op 30 september 1942 liep het schip op een…
Disney Treasures: Silly SymphoniesWie is er niet mee opgegroeid de verhalen van de 3 biggetjes, het lelijke eendje en de grote boze wolf. Allemaal kennen…

Redenen waarom mensen naar Duitsland emigrerenRedenen waarom mensen naar Duitsland emigrerenVeel mensen gaan vanuit Nederland naar Duitsland wonen. Zij emigreren echt, ook al wonen ze maar een paar kilometer over…
Buurtzorg Nederland; thuiszorg zonder bureaucratieBuurtzorg Nederland; thuiszorg zonder bureaucratieDoor de vergrijzing groeien de kosten van de zorg snel. De politiek zit met de handen in het haar. Hoe blijft de zorg be…
Bronnen en referenties
Reactie

Sybe Radelaar, 15-04-2013
Ik ben van 1930 en was 5 jaar toen de poerdersramp zich voltrok. nog steeds heb ik interesse in de berichtgevingen van destijds. ik heb nog steeds waardering en respect voor de redders. mijn vrouw en ik gaan zeker 2x per jaar van Arnhem naar de westhoek en
naar de noorderbegraafplaats in Leeuwarden. het graf staat geregistreerd op mijn naam en wordt onderhouden. naast het graf van mijn vader ligt Barendsma begraven. helaas is het graf van Tromp geruimd. jacob Verf ligt elders begraven.
mvg
sybe radelaar
radelaar187@kpnmail.nl
arnhem, 15 april 2013. Reactie infoteur, 15-04-2013
Fijn om te horen dat de redders van toen nu nog zo gerespecteerd worden. Ze hebben het verdiend!

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.