Invloed van de Industriële Revolutie op de bevolking

De Industriële Revolutie is een groot en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, het heeft ons gebracht waar we nu zijn. Door de Industriële Revolutie hebben wij nu dingen die anders niet mogelijk waren geweest, enkele voorbeelden kunnen een computer of televisie zijn.

Industriële revolutie in Engeland

Rond 1750 begon de Industriële Revolutie in Engeland, veel mensen die op het platteland woonden, verhuisden naar de steden. In de steden was meer werk door de grote opkomst van de fabrieken. Door het grote aantal mensen dat verhuisden, waren er nog meer fabrieken en huizen nodig. Hierdoor ontstonden arbeiderswijken, deze waren slecht onderhouden en de huizen waren vaak klein. Veel gezinnen woonden met zijn vijftienen in een klein huis met maar twee of drie kamers. De straten in de arbeiderswijken waren bezaaid met afval en de rivieren waren zwaar bevuild waardoor schoon drinkwater vaak schaars was. Cholera en tyfus waren daardoor bekende ziektes geworden in de steden. Er werd geen moeite gedaan om de leefomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Er waren genoeg arbeiders die in de fabrieken wilden werken, dus als een arbeider het met bepaalde omstandigheden niet eens was, werd hij ontslagen. Door het grote aanbod van arbeiders konden de lonen ook laag blijven. De arbeiders werden vervangen door machines, maar de meeste arbeiders kwamen terug want de machines moesten bestuurd worden. De machines deden het werk sneller en regelmatiger, het nadeel was dat de arbeiders het slachtoffer waren van vieze rook, oorverdovende geluiden en gevaarlijk uitstekende delen van de machines. De fabrieken waren gespecialiseerd in één product zodat de producten te ruilen waren tegen andere producten. De arbeidsomstandigheden waren slecht in de tijd van de Industriële Revolutie.

Industriële revolutie in Nederland

Na 1850 begon Nederland ook te industrialiseren. De omstandigheden waren precies hetzelfde als in Engeland, vieze arbeiderswijken en lage lonen. Door deze omstandigheden werden de vakbonden opgericht, zij richten zich speciaal op het bedenken van sociale wetten. Een voorbeeld hiervan is de wet waarmee werd besloten dat er minder lange werkdagen moesten komen. De arbeiders gingen zich organiseren in politieke partijen en konden zo hun maatschappelijke positie verbeteren. Sinds de Bataafse revolutie (sociale, culturele en politieke veranderingen eind achttiende eeuw) had Nederland een volksvertegenwoordiger. Meestal waren dat personen die zich niet inzetten voor de arbeiders en alleen de mensen met veel bezit mochten stemmen. De arbeiders hadden zo nauwelijks macht en hadden ook geen belangrijke maatschappelijke positie. Dat veranderde dus met de komst van de vakbonden.

Ontstaan van politieke partijen in Nederland

De oprichting van politieke partijen met arbeiders begon tegen het einde van de achttiende eeuw. Er ontstonden een aantal politieke partijen die voor de arbeiders opkwamen. De politieke partij 'sociaal democratisch arbeiders partij' (SDAP) ontstond in 1894. Deze partij streef vooral voor uitbreiding van het kiesrecht, arbeiders moesten ook kunnen stemmen. Er werden steeds meer partijen opgericht die zorgden voor betere arbeidsomstandigheden.

Invloed Industriële Revolutie op politieke partijen

Eind twintigste eeuw ontstond er een regering met een eerste en tweede kamer. Deze twee kamers gingen samenwerken met de minister en de koning of koningin. Er zijn nu nog steeds politieke partijen voor arbeiders en die streven nog steeds naar verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Verbeteringen door industriële revolutie

De positie van de arbeider is sinds de achttiende eeuw enorm verbeterd. Er zijn nu veel meer sociale wetten. De arbeidstijden zijn heel erg verkort en de lonen zijn omhoog gegaan. Ook de arbeiderswijken zijn onwijs vooruit gegaan, tegenwoordig heten het woonwijken. Ook voor woonwijken zijn er wetten gekomen, hierin staat bijvoorbeeld waar een huis aan moet voldoen. Er zijn rioleringen gekomen onder de grond die de hygiëne onwijs hebben verbeterd, door de riolering zijn ook veel ziektes uitgeroeid. Er komt nu ook geen cholera meer voor en nauwelijks tyfus. De Industriële Revolutie heeft een heleboel verbeteringen met zich meegebracht, waarvan het nut niet te onderschatten is.
© 2010 - 2024 Michelle93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De culturele revolutie en de Rode Gardisten in ChinaDe culturele revolutie en de Rode Gardisten in ChinaDe culturele revolutie van 1966 in China door de Rode Gardisten was bedoeld om een nieuw China op te bouwen. Maar wat wa…
Breuklijnen en ideologieënEen conflict geeft een breuklijn in de samenleving aan, hierop kunnen ideologieën gevormd worden. Een ideologie is een c…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Wat betekent links en rechts in de politiek?Wat betekent links en rechts in de politiek?Links en rechts zijn twee termen die heel vaak worden gebruikt in een politieke context. Links en rechts staan voor stre…

Fouilleren uitgelegdFouilleren uitgelegdFouilleren komt regelmatig voor. Het is bijna iedereen wel een keer overkomen, maar bij veel mensen is er weinig over be…
Stemmen met verlopen paspoort mag dat?nieuws uitgelichtStemmen met verlopen paspoort mag dat?Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2009 konden heel veel oudere mensen niet stemmen, omdat zij zich niet konden le…
Bronnen en referenties
  • http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157332/geschiedenis/item/1521376/het-begin-van-de-industriele-revolutie/?vak=1540514&thema=1540496&onderwerp=1540494
Michelle93 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.