Beveilig je huis, verklein het risico op woninginbraak

Beveilig je huis, verklein het risico op woninginbraak Veel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken, inbrekers. De wetenschap dat er iemand in je huis is geweest en die ook nog al je privé spullen heeft doorzocht is verschrikkelijk. Als er ook nog spullen zijn meegenomen die emotionele waarde hebben en niet meer zijn te vervangen is de ellende helemaal compleet. Natuurlijk zijn inbrekers nooit helemaal buiten te houden maar vaak maakt de gelegenheid de dief. Het is daarom zaak om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Woning inbraak, gelegenheid maakt de dief

Wanneer een inbreker het op uw huis voorzien heeft en echt van plan is om bij u in te breken dan is er voor een inbreker vrijwel altijd een manier te vinden om binnen te komen. Toch komt deze situatie niet zo vaak voor. De meeste inbrekers maken gebruik van makkelijke manieren om binnen te komen. Veel mensen laten als het gaat om de kans op inbraak te verkleinen toch de nodige steken vallen met als gevolg dat de inbreker zonder al teveel moeite snel de woning binnen kan dringen. Denk hierbij aan ramen en bovenlichtjes die open staan wanneer je slaapt of even weg bent, tuindeuren die niet goed zijn afgesloten en dergelijke. Aandacht besteden aan de inbraakgevoelige punten in en aan uw huis kan een hoop ellende besparen.

Algemene tips die helpen de kans op inbraak te verkleinen

Hang- en sluitwerk:

Om te beginnen is het belangrijk om goed hang- en sluitwerk te hebben. Zorg ervoor dat dit is voorzien van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Wanneer je voldoet aan alle punten die beschreven worden in het PKVW maak je de kans op inbraak kleiner met wel 90%. Voor meer informatie over dit keurmerk kan je terecht op politiekeurmerk.nl.

Sleutels:

Laat nooit sleutels in het slot zitten aan de binnenkant van de deur. Inbrekers zouden deze sleutels te pakken kunnen krijgen. Berg sleutels altijd goed en veilig op. Belangrijk is wel dat u de sleutels in geval van nood snel kunt pakken om de woning te verlaten, dus zorg dat ze voor u snel te vinden zijn in elke situatie zoals bijvoorbeeld brand in de woning.

Verlichting:

Belangrijk is ook om te zorgen voor een goede verlichting rondom de woning. Verlichting met bewegingsmelders zijn hiervoor uiterst geschikt. Zorg er wel voor dat deze verlichting niet door een eventuele inbreker makkelijk uit te zetten is door simpelweg een lampje los te draaien of een zichtbare draad door te knippen.

Groenvoorziening:

Zorg ervoor dat ramen en deuren vanaf de straat altijd te zien zijn dus laat planten en bomen niet zover groeien dat inbrekers hun gang kunnen gaan zonder bang te hoeven zijn gestoord te worden door voorbij komende wandelaars of verkeer.

Ladders en trappen:

Vaak komt het voor dat er in de schuur of garage wel een trap of ladder te vinden is. Regelmatig komt het voor dat mensen hun garage of schuur niet op slot doen of dat hier geen goed slot op zit. Wanneer een inbreker beneden geen mogelijkheid ziet om de woning binnen te komen, dan krijgt hij met een trap of ladder een tweede kans. Omdat mensen vaak denken dat inbrekers niet zo hoog komen zal hier vaak een raam open staan die gebruikt kan worden om de woning binnen te komen. Zorg dus dat een schuur of garage goed is afgesloten en dat een ladder eventueel vast zit met een ketting.

Gordijnen:

Zorg er ook voor dat de woning niet op een etalage gaat lijken waar iedere voorbijganger in één oogopslag kan zien wat er allemaal in de woning staat en wie er op de bank zitten. Wanneer iemand met verkeerde bedoelingen in enkele seconden kan zien wie en wat er precies in de woning aanwezig is kan dit deze persoon makkelijk op ideeën brengen. In Nederland is het niet echt de gewoonte om altijd de gordijnen open te hebben staan maar het komt toch wel vaak voor.

Belangrijke spullen:

Zorg ervoor dat belangrijke spullen die u thuis heeft goed zijn opgeborgen, het liefst in een kluisje. Zeker wanneer er een inbraak heeft plaatsgevonden is het voor het terugvinden van deze spullen goed als ze zijn gemerkt met een postcode en huisnummer. Wanneer deze spullen ergens opduiken kunnen ze bij de rechtmatige eigenaar worden
terug bezorgd.

Contact gegevens:

Het is verstandig om in de meterkast een briefje te hebben hangen waarop contact gegevens staan van jezelf en van mensen die eventueel ook gewaarschuwd kunnen worden. Bij onraad is het natuurlijk belangrijk om direct de politie te bellen.

Waar moet je op letten bij het verlaten van de woning

Verlichting:

Mensen die van plan zijn in te breken kijken niet alleen naar manieren om makkelijk binnen te komen maar ook naar de verlichting. Het kan zijn dat iemand al meerdere malen door de straat is gelopen en zo de verlichting van woningen herkent. Zorg er dus voor dat wanneer je de woning verlaat er altijd licht brand, bij voorkeur dezelfde verlichting die er brand wanneer er iemand thuis is. Hiervoor kunnen goed schakel klokken worden gebruikt die op vooraf ingestelde tijden aan- en uitgaan. Een extra mogelijkheid is om op andere plekken in het huis ook schakel klokken te gebruiken die af en toe aan en uit gaan zodat het lijkt alsof er iemand in de woning aanwezig is. Goede verlichting van de woning aan de buitenkant, al dan niet voorzien van bewegingsmelders, is ook erg belangrijk.

Ramen en deuren:

Sluit ramen en deuren goed af. Zorg dus dat alles goed op slot zit en dat er wanneer er een schuifpui aanwezig is er een stok ligt tussen de deur en het kozijn zodat de schuifpui niet kan worden opengemaakt.

Sleutels:

Ook nu geldt weer dat er geen mogelijkheid is voor inbrekers om aan sleutels te komen. Zorg dus deze niet in het zicht liggen en zeker niet buiten onder een deurmat of bloempot. Geef desnoods sleutels van de woning aan iemand die u volledig vertrouwt.

Afwezigheid voor langere tijd

Wanneer de woning een langere tijd niet bewoond is, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, is het belangrijk dat dit zo min mogelijk opvalt.

Planten:

Zorg dat de planten op de normale plek blijven staan tijdens de vakantie. Veel mensen verzamelen de planten uit de woning en zetten die centraal neer zodat de persoon die tijdens de vakantie de plantjes kom verzorgen niet het hele huis door hoeft. Dit is niet verstandig. Laat de planten staan waar ze staan.

Zorg dat de woning er bewoond uitziet:

Een toevallige passant die oog heeft voor de woningen moet niet direct het gevoel krijgen dat er niemand thuis is. Zorg er dus voor dat het lijkt of er iemand thuis is. Leg een krant of tijdschrift op tafel en zet schoenen neer alsof het lijkt dat deze net zijn neergezet. Vraag aan de persoon die voor de planten zorgt om dit stilleven steeds iets te veranderen. Zorg ook weer voor de verlichting waardoor het lijkt of er iemand thuis is.

Buren:

Laat buren die u goed kent en vertrouwt weten dat je op vakantie bent en wanneer je weer terug komt. Zo valt het bij de buren direct op wanneer er iets niet in orde is tijdens uw vakantie. Zorg ervoor dat er altijd mensen zijn die weten hoe ze je kunnen bereiken tijdens de vakantie.

Post:

Een volle brievenbus of een stapel post op de deurmat is ook een teken dat er al langere tijd niemand in de woning is geweest. Maak hiervoor afspraken met de persoon die de sleutel van de woning heeft om de brievenbus te legen en de post van de mat weg te halen. Laat deze post dan ook niet op een stapel op de tafel neerleggen zodat daar weer uit op te maken is dat er niemand aanwezig is maar zorg dat dit uit het zicht wordt gelegd.

Meldt de vakantie bij de politie:

Bij veel politiekorpsen kan je aangeven wanneer je op vakantie bent. Natuurlijk komt er geen agent voor de deur te staan maar de meeste politiekorpsen willen eraan meewerken om wat vaker door de straat te rijden.

Inbraakbeveiliging met alarmsystemen

Tegenwoordig worden steeds meer huizen beveiligd met anti inbraak alarmsystemen. Alarmsystemen zijn aan de buitenkant duidelijk zichtbaar. Meestal wordt er een lamp op de gevel geplaatst en zijn er stickers op de ramen aanwezig die aangeven dat de woning beveiligd is met een alarmsysteem. Een inbreker zal minder snel geneigd zijn om een woning binnen te dringen die beveiligd is met zo een alarmsysteem wat de woning weer beschermt tegen inbrekers. Het verstandigste is het om alarmsystemen te laten plaatsen door een professioneel bedrijf. Een expert kan alle inbraak gevoelige plekken herkennen en de nodige actie ondernemen om deze zwakke punten te verbeteren of te beveiligen. Een alarmsysteem geeft de bewoners een veilig gevoel maar wel tegen een prijskaartje.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNABeveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNADe meeste mensen hebben al eens een diefstal of inbraak of een poging daartoe meegemaakt. Het goed beveiligen van je spu…
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Inbraak tijdens uitvaartdienst, hoe voorkomen?Het komt in Nederland vaak voor, dat er wordt ingebroken bij huizen waarvan bekend is dat de bewoners naar een uitvaartd…

Zomertijd: wat is de oorsprong en wat zijn de effecten?Zomertijd: wat is de oorsprong en wat zijn de effecten?Sommigen vinden het geweldig, anderen vervloeken het uit de grond van hun hart: de overschakeling op de zomertijd in het…
Russische roulette: spelen met je levenRussische roulette, een extreem gokspel waarbij de deelnemers letterlijk met hun leven spelen. Het kwam op 23 maart 2010…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.