Eindexamenfeest – Feest om te vieren dat je geslaagd bent

Voor veel scholieren in het voortgezet onderwijs is het CE (Centraal Examen) een afsluiting van een periode van hard studeren. Na deze examens kunnen veel jongeren opgelucht ademhalen en is het tijd voor een spetterend feest, het eindexamenfeest. Het eindexamenfeest onderscheidt zich dan ook van veel andere feesten door het feit dat het voor veel jongeren een eenmalig feest is. Des te meer reden om dit feest groots te vieren en helemaal uit je dak te gaan, want slagen doe je maar één keer. Ben je geslaagd dan is het in Nederland traditie dat je schooltas opgehangen wordt aan een vlaggenmast, een teken dat een bewoner van het huis geslaagd is. En dan kan het feest beginnen, het eindexamenfeest, een feest om te vieren dat je geslaagd bent voor je eindexamen. Even alle stress achter je laten en helemaal uit je dak gaan! Je hebt lang genoeg gestudeerd, de klus is geklaard, je hebt het felbegeerde papiertje op zak en nu is het tijd voor een spetterend feest.

Een teken dat een bewoner van het huis geslaagd is / Bron: Kyon, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een teken dat een bewoner van het huis geslaagd is / Bron: Kyon, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Soorten eindexamenfeesten

Er zijn grofweg 3 soorten eindexamenfeesten:
  • Eindexamenfeest door jezelf georganiseerd
  • Eindexamenfeest door je school georganiseerd
  • Eindexamenfeest door professionele party-planners georganiseerd

Eindexamenfeest door jezelf georganiseerd

Je kunt zelf, maar leuker is nog om samen met andere klasgenoten, je eigen eindexamenfeest te organiseren. Je kunt het houden bij je thuis, liefst in de tuin, of als dit niet zo geschikt is in een afgehuurde ruimte. Je kunt zelf alle hapjes en drankjes verzorgen, maar dit ook uit handen geven aan een cateringbedrijf, die je bovendien kan voorzien van sta-tafels, enz. Muziek kun je meestal heel goed zelf verzorgen. Deel de kosten, vraag aan iedereen die je uitnodigt een bijdrage. Voordeel van het zelf organiseren van zo’n feest is dat het een intiemere sfeer heeft; alleen je eigen klasgenoten – met of zonder aanhang – komen, dus iedereen kent elkaar.

Vergeet niet je buren te waarschuwen als je het gewoon bij jezelf thuis houdt, zodat je ongelimiteerd kunt doorfeesten tot in de late uurtjes.

Eindexamenfeest door je school georganiseerd

Veel scholen besteden aandacht aan hun eindexamen-kandidaten middels een spetterend eindexamenfeest. Op die manier kan de school op een feestelijke manier afscheid nemen van alle leerlingen die de school gaan verlaten. Wat is er leuker dan een jaar van hard studeren af te sluiten met een feest. Voor zowel de school als voor de eindexamen-kandidaten is dit een heuse mijlpaal. Vaak pakken scholen groots uit voor een dergelijk feest om deze groep leerlingen nog eenmaal in het zonnetje te kunnen zetten. Meer dan voor andere feesten, wordt er ditmaal vaak diep in de buidel getast. Meestal wordt er vanuit de ouderraad op school een speciale feestcommissie hiervoor in het leven geroepen en wordt er een ruimer budget dan normaal voor afgegeven. Vaak wordt een DJ of band afgehuurd met of zonder lichtshow. De meeste scholen beschikken zelf over voldoende ruimte om het feest in school zelf plaats te laten vinden en anders wordt uitgeweken naar een meer geschiktere locatie. Kaarten – ook voor introducés – moeten meestal vooraf gekocht worden.

Sommige scholen vinden het leuk om voor dit speciale feest een dresscode voor te schrijven om dit feest nog bijzonderder te maken.

Eindexamenfeest door professionele party-planners georganiseerd

Voor wie na het eindexamen echt helemaal compleet uit z’n dak wil gaan zijn er nog de eindexamenfeesten georganiseerd door professionele party-planners. Dit soort feesten zijn er te kust en te keur, al of niet met dresscode. Vaak groots opgezet met bekende DJ’s, VJ’s, lichtshows, schuim, heerlijke cocktails, enz. Voor deze party’s kun je van te voren kaarten kopen en alvast rondkijken op de website van de organisator, zodat je een beetje een idee krijgt van wat je kunt verwachten.

Sommige bureaus zijn specialisten in dit soort jongeren feesten en brengen deze party's onder de aandacht d.m.v. het internet, flyers en posters. Vaak worden de heel bekende feesten gesponsord door grote bedrijven, zoals Rabobank, Albert Heijn, enzovoorts.

Het grote verschil met de twee eerder genoemde soort feesten is dat hier eindexamen-kandidaten van diverse scholen elkaar treffen. Qua omvang zijn deze professionele feesten natuurlijk het grootst. Het besloten karakter is dus van de baan en om die reden is het vaak leuker om met een groep vrienden/klasgenoten naar een dergelijk feest te gaan.

Wie de volgende dag z’n roes heeft uitgeslapen kan vervolgens de vele party-pics bekijken op de site van de party-planner die het feest georganiseerd heeft.

© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…

Geestelijk leiderschap: christelijke leiders en dienaarschapGeestelijk leiderschap: christelijke leiders en dienaarschapGeestelijk leiderschap: christelijke leiders, dienaarschap - Dr. John Oswald Sanders (1902-1992) was actief in de zendin…
Marc Dutroux, de meest gehate inwoner van BelgiëMarc Dutroux (1956, Brussel) is één van de grootste misdadigers die België ooit kende. Hij werd veroordeeld tot een leve…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.giftpoint.nl
  • Afbeelding bron 1: Kyon, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 26-07-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.