Emigreren, een grote stap

Emigreren, een grote stap Emigreren is tegenwoordig een hot item, met duizenden tegelijk vertrekken mensen naar de bestemming van hun dromen. Vorig jaar, in 2006, emigreerden maar liefst 130.000 mensen uit Nederland. Meestal gaat het om emigratie binnen Europa, landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn favoriet. Maar emigreren doe je niet zomaar, uit eigen ervaring - emigratie naar Gran Canaria - weet ik dat een goede voorbereiding is een absolute must is.

Motieven voor emigratie

Ga goed na voor jezelf wat je motieven zijn om te emigreren en formuleer ze helder en duidelijk. Dit geldt ook voor de keuze van het land waar je naar toe wilt emigreren. Bedenk niet alleen wat jullie daar willen doen, maar ga ook onderzoeken of het rendabel is en of er een markt voor is. Bijv. een Bed & Breakfast opzetten of een hotelletje gaan runnen. Desnoods zet je het op papier. Op Internet is er legio informatie te vinden; er is zelfs een emigratiebeurs. Ben je niet alleen, maar met een partner, dan is het erg belangrijk dat jullie het allebei willen en dat jullie naar hetzelfde doel gaan streven. Emigreren is een grote stap: je laat hoogstwaarschijnlijk een heleboel zekerheden achter zoals een vaste baan, een huis, maar ook je familie en vrienden. Je kunt niet zomaar even bij je moeder op de koffie, of met je beste vriendin gaan winkelen.

De keuze van het land

Als je al een keuze hebt gemaakt voor het land waar je naar toe gaat emigreren, probeer dan zoveel mogelijk informatie over te verzamelen. Lees alle relevante reisboeken die je kunt vinden (de reeks van Lonely Planet is erg goed), emigratieboeken websites over emigratie etc. Maar het is nóg beter om minimaal een maand naar het land van je dromen op vakantie te gaan en het met andere ogen te gaan bekijken. Het is absoluut totaal iets anders als je met vakantie in een land bent of dat je er gaat wonen. Als je er gaat wonen, zoals ik op Gran Canaria, dan ga je echt niet elke dag naar het strand onder een palmboom zitten. Er moet ook gewerkt worden om lekker op het strand te kunnen zonnen. (tenzij je al met pensioen bent) Dus ga alvast in het land zelf op oriëntatietocht met betrekking tot het vinden van een baan – als je zelf geen onderneming gaat beginnen - en een woning. Koop de lokale kranten en kijk wat de aanbiedingen zijn met betrekking tot werk en het woningaanbod.

Emigratieplan

Voordat je gaat emigreren raad ik je aan om een lijst te maken van alle dingen die je moet regelen vóórdat je vertrekt en een lijst van things to do ná je emigratie. Je zult zien dat het enorme waslijsten zullen worden en daarbij zou ik ook nog aanraden om voor de verhuizing zelf een aparte lijst samen te stellen. Kort samengevat maak je een soort emigratieplan.
Things to do voordat je vertrekt: denk bijvoorbeeld aan uitschrijven bij de gemeente tot en met de juiste documenten regelen voor de eventuele huisdieren die je meeneemt. Things to do ná je emigratie: denk bijvoorbeeld aan het tijdig aanvragen van ziekenfonds in de stad waar je gaat wonen tot en met het regelen van een telefoonaansluiting en internet. (ook heel fijn voor het onderhouden van contacten met familie en vrienden!)

Beheersing van de taal

Beheersing van de taal is een absolute must! Wie kent niet die vermakelijke afleveringen van ‘’Het roer om’’, waarin de kersverse emigranten geen woord Spaans of Frans spraken en met handen en voeten aan de lokale autoriteiten of bewoners duidelijk moesten maken wat ze wilden. Persoonlijk vind ik dit geen goede voorbereiding. Ik zeg niet dat je vloeiend de taal moet spreken, maar dat je in ieder geval de basis leert, zodat je je kunt uitdrukken als je naar de markt gaat om je boodschappen te doen of om bij de bakker verse broodjes te gaan halen. Niets is frustrerender dan het niet kunnen duidelijk maken wat je wilt in een vreemd land. En als je de taal helemaal niet spreekt, zal het nog langer zal het duren voordat je je thuis gaat voelen!
Elke stad in Nederland heeft wel een volksuniversiteit waar je vreemde talen kunt leren of je kunt ook privélessen nemen, dan gaat het nog sneller. Verder raad ik je aan om als je eenmaal geëmigreerd bent meteen weer een cursus in de taal van het land te gaan volgen. Ik spreek uit eigen ervaring, op deze manier maak je de vreemde taal veel sneller eigen! Vaak is er – meestal in de steden, of hoofdstad - óók een volkuniversiteit of zijn er officiële taalscholen waar je taalcursussen kunt volgen.

Netwerken

Wat ik zelf heel belangrijk vond, is dat ik vóórdat ik daadwerkelijk ging emigreren, via internet ben gaan netwerken om contacten op te doen in het land van emigratie. Niet in alleen voor het vinden van werk, maar ook om alvast wat vriendschappen op te doen. Zodat ik me sneller zou gaan thuisvoelen als ik er eenmaal zou wonen. Via forums van infowebsites over Gran Canaria fotografiewebsites etc. ben ik in contact gekomen met verschillende mensen, en eentje ervan is nu een goede vriendin geworden. Verder is netwerken, net als in Nederland overigens, noodzakelijk voor het vinden van een baan. Geef aan zoveel mogelijk mensen door dat je een baan zoekt en schrijf je op zoveel mogelijk banensites op internet in. (dat kun je dus ook al doen voordat je vertrekt). Ten slotte: hoe beter je jezelf voorbereidt, hoe beter het welslagen van je emigratieplannen.
© 2007 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Siamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MarySiamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MaryEen Siamese tweeling heeft de meeste kans op overleven als ze van elkaar gescheiden worden. Maar wat als de ouders dat n…
KernkwaliteitenKernkwaliteiten zijn eigenschappen van iemand die diegene zo uitstraalt en uitdraagt dat het echt bij hem/haar hoort. De…
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 30-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.