Keurmerken en energieklassen voor onze producten

Keurmerken en energieklassen voor onze producten Hoe belastend zijn producten voor het milieu? De helft van de Nederlandse bevolking vindt deze vraag belangrijk bij de keuze van producten uit de winkel. De consument is bereid rekening te houden met de consequenties van zijn eetgedrag, maar dan moet er voldoende informatie over milieuvriendelijke producten zijn. Volgens de consument is deze informatie onvoldoende. Verdeling in keurmerk en energieklassen kan meer duidelijkheid verschaffen.

Milieuvriendelijke producten

De Nederlandse consument is bereid om tijdens het boodschappen doen rekening te houden met het milieu. Maar de keuze van de producten is ingewikkelder dan men denkt. Hoe weet de consument dat hij
  • kiest voor een Fair Trade product, waardoor je mensen steunt in gebieden die economische hulp hard nodig hebben?
  • kiest voor een product uit eigen land, omdat invliegen uit een ander land milieubelastend is?
  • kiest voor vlees van een dier dat op een diervriendelijke manier wordt gehouden?
  • kiest voor een eerlijk niet genetisch gemanipuleerd product?

De informatie over deze vragen is onvoldoende volgens het Voedingscentrum Nederland. De consument wil best duurzaam inkopen, maar koopt vaak juist milieuonvriendelijk, omdat de kennis van het product ontbreekt.

Voorbeeld: Het is mei. In de supermarkt liggen twee kisten sperziebonen. De ene kist komt uit Spanje, de andere uit Nederland. Veel mensen die denken milieubewust te kopen kiezen voor het product uit eigen land, want die bonen zijn niet ingevlogen, dus minder CO2-uitstoot. Toch is het kistje Spaanse bonen op dat moment de beste keuze, want de teelt van de Nederlandse sperzieboon heeft in een kas een veel groter energiegebruik gehad

Een keurmerk en energieklassen

Er gaan steeds meer stemmen op voor het invoeren van een nieuw overkoepelend keurmerk voor diervriendelijke, milieuvriendelijke en eerlijke producten. De consument krijgt informatie over milieu en energieverbruik. Daarvoor worden 5 energieklassen als maatstaf gehanteerd. Deze gaan van klasse A tot en met klasse E, waarbij A de zuinigste is.

De 5 energieklassen

Klasse A: minder dan 0,5 kg CO2-eq/kg product:

Dit zijn de meeste Nederlandse vollegrondsproducten.

Klasse B: 0,5- 1 kg CO2-eq/kg product:

Dit zijn de vollegrondsproducten die worden ingevoerd door middel van zeeschepen.
Hieronder vallen ook de Zuid-Europese vollegrondsproducten die weinig energie-intensief zijn en per vrachtwagen worden vervoerd.

Klasse C: 1-5 kg CO2-eq/kg product:

In deze klasse vallen de Nederlandse producten die in een verwarmde kas worden gekweekt.
Ook importproducten waarvoor relatief veel hulpstoffen nodig zijn, producten die over grote afstanden per vrachtauto worden vervoerd en producten die over relatief korte afstand per viegtuig worden ingevlogen behoren tot de C klasse.

Klasse E: meer dan 10 kg CO2-eq/ kg product:

Deze is de energieverslindende klasse. Hieronder vallen alle producten die veel energie bij de teelt en bij het vervoer kosten.
Ingevlogen asperges en zacht fruit én zacht fruit uit de Nederlandse kassen zijn goede voorbeelden.

CO2-eq = CO2 equivalent
Dit is een rekeneenheid om de effecten van broeikasgassen te kunnen vergelijken. CO2 is daarbij het referentiegas

Voorbeeld van eerder genoemde sperziebonen in energieklasse.
Sperziebonen
periode herkomst energieklasse
januari/maartSenegal B
april/juniSpanje B
meiNederland E
juni/septemberNederland B
oktoberFrankrijk B
november/aprilEgypte C
november/juliKenia D

Te veel keurmerken

Er zijn al aardig wat keurmerken, maar er gaan steeds meer stemmen op voor het invoeren van een nieuw overkoepelend keurmerk voor diervriendelijke, milieuvriendelijke en eerlijke producten.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is fair trade?Misschien is het je wel eens opgevallen in de supermarkt dat er op sommige producten staat dat ze 'fair trade' zijn. Bij…
Albert Heijn puur&eerlijkAlbert Heijn puur&eerlijkAlbert Heijn heeft al enige tijd het eigen merk AH puur&eerlijk in de schappen liggen. Het bedrijf volgt hierbij andere…
Chocolade: verantwoord en duurzaam genietenChocolade: verantwoord en duurzaam genietenWie houdt er niet van chocolade? Dit snoep is overal bekend en (bijna) overal geliefd. Verkrijgbaar in allerlei kleuren,…

Keuzes maken: hoe neem je een beslissing als je twijfeltKeuzes maken is onderdeel van het leven. Je moet regelmatig kleine en grote keuzes maken. Wil je veranderen van baan, is…
Gabriela Gaastra, wie is zij?Gabriele Gaastra is een naam die met vlagen regelmatig terugkomt in het nieuws. Zij kwam in ieder geval naar voren bij h…
Bronnen en referenties
  • De Gelderlander.
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 03-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.