Goede voornemens: tips om je voornemens vol te houden

Als het nieuwe jaar begint willen we dit goed beginnen, zodat we een nieuw jaar tegemoet gaan waarin we niet meer de fout in gaan. Goede voornemens kunnen zeker handig zijn om je slechte gewoontes van je af te zetten, maar toch is het erg moeilijk om je aan deze goede voornemens te houden. Hoe komt dat en hoe kun je je er wél aan houden?

Waarom goede voornemens?

Goede voornemens zijn vooral handig om het nieuwe jaar op een goede manier in te gaan. Je probeert je slechte eigenschappen te minderen of om er zelfs mee te stoppen. Het kan heel goed zijn om bewust met je slechte eigenschappen bezig te zijn en er actief mee bezig bent om er wat aan te doen. Je ziet op deze manier in wat niet goed gaat in je leven en wat wellicht anders zou kunnen.

Waarom mislukken goede voornemens altijd?

Het blijkt in de praktijk helaas een stuk moeilijker zijn om goede voornemens vol te houden. Volledig stoppen met roken valt toch wel heel erg tegen en het broodje kroket ligt in de kantine op het werk naar je te kijken. En als je baas vraagt of je over wilt werken, dan ben je toch geneigd om met ‘ja’ te reageren, terwijl je besloten had dat níet meer te doen. Ga je de mist in met je goede voornemen, dan heb je al snel het idee: ‘Ach, het is nu toch al mislukt, dus dan kan ik er net zo goed helemaal mee kappen om het vol te houden’. En dat terwijl het daarvoor toch al een paar dagen of weken gelukt was om je er wél aan te houden.

Te streng tijdens goede voornemens

We zijn snel veel te streng voor onszelf als we een goed voornemen bedenken. Zodra het mislukt, zien we het als falen. Het is echter beter om je te richten op de dingen die wél goed gingen. Zie het als een leermoment wanneer je tóch de fout ingaat. Pak je toch een sigaret, terwijl je toch echt wilde stoppen? Houd het dan bij die ene sigaret en ga daarna weer verder met je poging tot stoppen met roken. Hetzelfde geldt voor iemand die besluit om gezonder te leven in het nieuwe jaar. Lukt dat niet iedere dag, geef dan niet op, maar wees blij met alle dagen dat het wél goed ging. Focus je op de dingen die wel goed gaan, in plaats van opgeven op een moment dat het niet goed gaat.

Maak een plan voor je goede voornemens

Als je je aan je goede voornemens wilt houden, kan het ook helpen om een plan te bedenken. Met een goed en duidelijk plan kan het makkelijker zijn om je aan het doel te houden. Stoppen met een slechte eigenschap is moeilijker dan je in eerste instantie verwacht. Je bent gewend aan je eigenschap. Beter is om bijvoorbeeld door middel van een plan te zorgen dat je halverwege het jaar, of aan het einde van het jaar, helemaal van de slechte eigenschap afbent. Dat werkt vaak beter en effectiever dan besluiten te stoppen met iets, zonder er echt bij na te denken.

Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken? Dan kun je bijvoorbeeld een plan maken waarbij je iedere week of maand mínder rookt dan daarvoor. In januari stop je bijvoorbeeld met de sigaretten die je direct na het eten rookt. In februari pak je de sigaretten tijdens de koffie erbij en in maart stop je ook met het roken tijdens het werk. Doe het op zo’n manier dat je denkt dat je het vol kunt houden. Het kan ook helpen door van tevoren precies op papier te zetten wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt gaan doen.

Wil je gezonder eten? Dan kun je beginnen door bijvoorbeeld in januari slechts één keer per week iets ongezonds te eten. Hoe verder je in het jaar komt, hoe meer je dit afbouwt. Ook hierbij geldt dat je het op zo’n manier moet doen dat je het ook vol kunt houden.

Wil je een studie goed afronden? Dan maak je een speciaal leer- en huiswerkplan. Plan in wanneer je wat leert en hoelang je ermee bezig bent. Door een plan te maken stel je niet alles uit tot de laatste dagen en kun je het beter volhouden.

Ook voor andere goede voornemens kun je een plan opstellen om jezelf er beter aan te houden. Schrijf het zo op, dat je weet dat je je eraan kan houden, maar hou er ook nog wel enige uitdaging in.

Vraag hulp tijdens je goede voornemens

Je omgeving kan een goede stimulans zijn om je te helpen je goede voornemens te bereiken. Zij kunnen je steunen en je op je vingers tikken zodra het niet goed gaat. Vraag duidelijk of ze je hiermee kunnen en willen helpen. De mensen in je omgeving die een slechte invloed op je hebben, omdat ze bijvoorbeeld dezelfde slechte eigenschappen hebben en het voor jou daardoor moeilijker is om vol te houden, kun je beter proberen te mijden.

Misschien zijn er mensen in je omgeving die graag hetzelfde willen als jij. Ga dan ook samen de strijd aan, zodat je een steuntje in de rug hebt. Met z’n tweetjes naar de sportschool gaan is bijvoorbeeld al makkelijker dan alleen. Kun je niemand vinden met wie je iets kunt regelen samen? Dan zijn er ook verschillende opties op internet beschikbaar. Er zijn sites die zich richten op goede voornemens en fora waar je terecht kunt als je iets wilt bereiken. Door telkens berichtjes te plaatsen met daarin hoe het met je gaat, kun je gemotiveerd raken om het ook daadwerkelijk vol te houden.

Beloon jezelf

Gaat het goed met je goede voornemens? Dan kun je jezelf belonen. Koop bijvoorbeeld iets leuks voor jezelf, of ga een dagje uit. Maak voor jezelf een schema. Heb je je een week aan je goede voornemens gehouden? Doe dan iets leuks voor jezelf. Stel leuke dingen uit die je wilt doen uit tot je je doel hebt bereikt. Als je bijvoorbeeld een leuke cd in de winkel ziet liggen, mag je deze pas voor jezelf kopen áls je je aan je doel hebt gehouden van je goede voornemens. Maak van tevoren een schema, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de momenten waarop je jezelf mag belonen.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…

Boleadoras: Een primitief maar effectief wapen voor de jachtMensen hebben altijd al de jacht gebruikt om aan voedsel te komen. Er zijn in de loop der tijd dan ook veel verschillend…
Manieren van oplichtingTegenwoordig worden steeds meer mensen de dupe van oplichtingspraktijken. Natuurlijk is skimming een van de bekendste op…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.