Kleur in je kleding en je leven

Kleur speelt in ons gevoelsleven een grote rol. Iedere kleur wekt een ander gevoel en emotie op en geeft op die manier ook weer hoe we ons voelen. Het is dan ook geen toeval dat we vandaag zin hebben in een rode pull en morgen in een blauwe rok.

Rood

Dit is uiteraard de meest intense kleur op gebied van emoties. Dit komt doordat het zo een extreme kleur is die de aandacht afleidt. Om die reden kan je beste rode kledingstukken vermijden bij onderhandelingen. Als je toch voor rood wil kleuren kies je dit beter als accentkleur. Zo geeft het je extra energie en zelfvertrouwen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporters die rode outfits dragen vaker winnen.

Oranje

Oranje is de meest vriendelijke en optimistische kleur. Als je je niet echt lekker in je vel voelt dan kan een oranje topje extra energie in je wakker maken. Oranje slaagt net als rood erin om aandacht te trekken. Dat is ook de reden waarom oranje heel vaak opduikt in het verkeer en in reclame.

Geel

Dit is een kleur waar je beter verstandig mee omgaat. Het wordt aanzien als een vrolijke kleur, maar hier werd door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat mensen sneller hun zelfbeheersing verliezen in een kamer met gele muren. Ook baby’s huilen meer in zo een ruimte. Het is wel zo dat geel je concentratie verbeterd. Studenten die met een gele fluostift werken blijven dan ook beter hun leerstof onthouden!

Bruin

Deze kleur is warm, veilig en echt down to earth. In een bruine outfit kom je dan ook krachtig en betrouwbaar over. Spijtig genoeg kan bruin ook gevoelens van verdriet en isolement in de hand werken.

Paars

Paars wordt geassocieerd met luxe, rijkdom en romantiek. Maar ook spirituele mensen grijpen vaker naar paars. Deze kleur stimuleert de creativiteit en zorgt voor energie als je je depressief voelt.

Blauw

Blauw is uiteraard de kleur van de hemel en de oceaan, het is dan meteen ook één van de meest populaire kleuren. Het waren de oude Grieken die zaten te filosoferen onder een blauwe hemel. De kleur staat dan ook voor een “open geest”, inspiratie en spiritualiteit. Door de rustgevende werking van deze kleur is ze ook ideaal voor in huis. Let wel op want blauw kan ook koud en deprimerend overkomen. We mogen natuurlijk niet vergeten dat in de States de mensen zich “blue” voelen als ze down zijn! Toch is er bewezen dat blauw beter doet communiceren en in het is ook zo dat in blauwe ruimtes mensen het productiefste zijn!

Zwart

Dit is een heel populaire kleur. Dit alleen als omdat ze ons slanker doet ogen. Het straalt ook macht elegantie en erotiek uit. Wie zwart draagt lijkt alles onder controle te hebben. Zwart lijkt misschien wel formeel en chique, toch wordt de kleur in sommige gevallen ook met het kwade gelinkt. Dit beeld komt waarschijnlijk verder doordat vele beroemde slechteriken in het zwart gekleed zijn.

Groen

Deze kleur staat voor harmonie, rust en ontspanning. Groen doet denken aan fris gras en dat geeft een kalmerend en zuiverend effect. Deze kleur straalt zelfrespect en welbehagen uit. Mensen die zichzelf in balans voelen hebben dan ook meer de neiging om naar een groen kledingstuk te grijpen. Tof om weten, wie een spannend tv-optreden heeft mag dikwijls nog even gaan relaxen in een “green room”

Wit

Wit straalt natuurlijk onschuld en puurheid uit. Het is dan natuurlijk ook geen toeval dat bruidjes bij ons voor een witte jurk gaan. Maar het is ook een perfecte achtergrondkleur voor als u uw gedachten wil ordenen of een nieuwe start wil maken. Te veel wit kan wel een gevoel van eenzaamheid opleveren. Het is ook zo dat de ouden Grieken witten nachtkleding droegen omdat ze dan mooiere dromen zouden hebben.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…
Breng zo wat kleur in uw huisBreng zo wat kleur in uw huisWelke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak…

H&M: Het geheim van Hennes & MauritzH&M: Het geheim van Hennes & MauritzJe kent het misschien wel: Je hebt net een nieuw kledingstuk gekocht en je bent in de veronderstelling dat dit toch echt…
Emigreren, waarheen en waaromEmigreren, waarheen en waaromHeb je genoeg van deze regering, de belastingdruk, de files, het klimaat, de wateroverlast, de rotzooi op straat, de te…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.