Reuzenpanda's en berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen

Reuzenpanda's en berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen de vraag of het bereid was een aantal beren in het park op te vangen. Het ging om lichamelijk en geestelijk zwaar mishandelde beren. Voor de opvang kon het park eigenaar worden van een stuk grond van 20.000 vierkante meter. Die grond grensde direct aan het dierenpark: 'Het Berenbos' was een feit. In 2017 krijgt Ouwehands Dierenpark de verantwoordelijkheid over twee reuzenpanda's. Deze worden ondergebracht in Pandasia het reuzenpadaverblijf dat helemaal in traditioneel Chinese bouwstijl is gemaakt. Het doel van het verblijf is de bescherming van de reuzenpanda. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar de bedreigde reuzenpanda's te zien zullen zijn.

Het Berenbos en de eerste bewoners

Toen in 1993 de 'Stichting Berenbos Rhenen' werd opgericht, moest er meteen keihard gewerkt worden om het berenbos af te krijgen. De eerste opvangberen stonden figuurlijk al klaar om meteen geplaatst te worden. De eerste bewoners werden de beren Mackenzie en Nelly. Mackenzie was een zogenaamde dansbeer die bij een restaurant in de Bosnische stad Vitez 'optrad'. Door de oorlog, die daar op dat moment woedde was zijn eigenaar voor het geweld gevlucht en had de beer achtergelaten. Engelse VN-soldaten vonden hem in een zeer slechte en verwaarloosde staat. Hij werd samen met een andere dansbeer, beer Nelly, naar Rhenen gebracht. Uit Ouwehands Dierenpark zelf werden de beren Geert en Trudy in het Berenbos geplaatst. Uit de bekende Berenkuil van Maastricht kwam Beer Jo het gezelschap completeren.

De verdere ontwikkeling

De beren bleken zo goed op te knappen, vooral psychisch, dat in het volgende jaar tien beren uit verschillende landen in het Berenbos werden geplaatst. Uit een circus in Moskou werden Mascha en Batir gehaald die verschrikkelijke kunsten moesten verrichten. Vervolgens kwamen daar Niki en de berendrieling Wolke, Axel en Tory bij. Zij zouden worden gedood, als niets werd ondernomen. Datzelfde jaar werden drie Turkse dansberen binnengebracht. Deze waren door Turkse dierenorganisaies in een nachtelijke operatie bevrijd. Zij werden losgeknipt van de bomen, waaraan zij vastgeketend waren. De dieren waren er slecht aan toe. Koroglû en Bora waren blind en zwaar mishandeld. Fiona was ook niet aan mishandeling ontkomen. Deze drie dieren werden voordat ze in het Berenbos werden geplaatst eerst een tijd in quarantaine gehouden en moesten diverse operaties ondergaan aan neus, lippen en ogen. Bjona was dat jaar de laatste geplaatste beer. In 2000 kwamen Lalja en Fenja naar Rhenen. Beide kwamen uit Moskou. Ljalja zat in een kelder opgesloten om als proefdier te dienen.

Van opvang naar bescherming

De 'Stichting Berenbos Rhenen' begon steeds meer het accent voor de welzijn van de beren te verleggen. De opvang van mishandelde dieren ging wel door, maar bescherming en educatie werd steeds belangrijker. Zo werd het eerste beschermingsproject in Rusland opgezet. Daar werden weesberen opgevangen en voorbereid om terug te keren in de natuur. Het eerste educatieproject was in India met het doel om de bevolking te helpen om samen te kunnen leven met beren in hun gebied.

Stichting Berenbos Rhenen is Alertis geworden

Alertis-stichting voor beer- en natuurbescherming

Vanwege de veranderende doelstelling van de stichting is de naam 'Stichting Berenbos Rhenen' veranderd in de naam 'Alertis'. Alertis-stichting voor beer- en natuurbescherming.

Enkele voorbeelden van de werkzaamheden van Alertis

  • Berenbeschermingsproject in Bulgarije en Georgië.
  • Educatieprojecten in Indonesië en Rusland.
  • Mensen helpen hun schaapskuddes, bijenkorven en boomgaarden beveiligen tegen beren.
  • Het fokken van speciaal herdershondenras.
  • Bescherming van enkele diersoorten, die ook in het leefgebied van de beren voorkomen, zoals bijvoorbeeld de Amoerpanter en de Siberische tijger

Alertis zal zich blijven inzetten om de toekomst van de beer veilig te stellen, zowel in de natuur als in gevangenschap.

Een enorme ruit als observatiepost van Expeditie Berenbos

In 2016 is de observatiepost van Expeditie Berenbos geopend. Je hebt door een enorme ruit een prachtig uitzicht op Het Berenbos. Je kan er informatie vinden over de bruine beer en dieren uit zijn leefgebied. En natuurlijk ook van de tijdelijke gast: de Maleise beer.

Twee reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark

De Chinese president Xi Jinping heeft in 2015 ingestemd met een zoölogische samenwerking tussen Nederland en China. Dit gebeurde tijdens het staatsbezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan China. Ouwehands Dierenpark in Rhenen is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze samenwerking. Het heeft de verantwoordelijkheid over twee reuzenpanda's. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Ouwehands Dierenpark en de Chinese Wildlife Conservation Association. Het doel van deze samenwerking is de bescherming van de reuzenpanda. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar de bedreigde reuzenpanda's te zien zijn. De dierentuin heeft jaren lang kennis opgebouwd over het fokken, verzorgen, huisvesten en beschermen van beren.

Enkele feiten van de reuzenpanda

De reuzenpanda:
  • is een bedreigde diersoort. Er leven nog ongeveer 1850 reuzenpanda’s in het wild (in 2016).
  • komt alleen in China in het wild voor.
  • eet vrijwel uitsluitend bamboe.
  • weegt bij geboorte ongeveer 100 gram.
  • weegt als volwassen dier ongeveer 100 kilo.

Pandasia het Reuzenpandaverblijf

Het reuzenpandaverblijf van 3.400 m² bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Er zijn:
  • meerdere nachtverblijven,
  • een kraamkamer,
  • een koelcel voor bamboeopslag
  • een kliniek.

Pandasia is onderdeel van een groter Aziatische leefgebied in de dierentuin, waar verschillende Aziatische diersoorten zijn gehuisvest. Een Chinees-Aziatische restaurant en een ‘pandashop’ completeren het geheel.

Pandasia in traditioneel Chinese bouwstijl

Pandasia bestaat uit twee bouwdelen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies zijn in China op traditionele wijze gemaakt. Pandasia is in traditioneel Chinese stijl gebouwd met Chinese elementen, ornamenten en accessoires. De gevels hebben ronde elementen met Chinese voorstellingen. Het dak heeft de typische traditionele Chinese handgemaakte dakpannen die net als dak- en gevelconstructies in China zijn gemaakt.

De Panda's heten Wu Wen en Xing Ya

De twee reuzenpanda's worden in het voorjaar van 2017 in Ouwehands Dierenpark verwacht.
Het vrouwtje heet Wu Wen en betekent 'mooie krachtige wolk'.
Het mannetje heet Xing Ya en betekent 'elegante ster'.
© 2008 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panda-diplomatie: hoe zit dat?Panda-diplomatie: hoe zit dat?China leent reuzenpanda's uit aan andere landen. Een ander woord voor de handel in panda's wordt ook wel panda-diplomati…
Overwinnen of sterven (majoor Landzaat)Het tragische lot van een heldhaftige kapitein die met zijn schip ten onder gaat spreekt tot de verbeelding. Wat er in d…
De mooiste trouwlocaties in de provincie UtrechtDe mooiste trouwlocaties in de provincie UtrechtWoon je in of vlakbij de provincie Utrecht en ben je op zoek naar een bijzondere trouwlocatie? Een mooi kasteel bijvoorb…
Dierentuinen Nederland per provincieDierentuinen Nederland per provincieWij willen een educatie-uitstapje naar een dierentuin. Welke dierentuinen zijn er in Nederland? Waar zitten ze, wat is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Nieuwsbrieven Ouwehands dierenpark
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.