Voor het eerst op kamers wonen, wat kan je verwachten?

Voor het eerst op kamers wonen, wat kan je verwachten? Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, dus op kamers of op een eigen etage, dan sta je ineens voor een heleboel veranderingen. Natuurlijk zitten er ook veel leuke kanten aan, zoals het inrichten van je woonruimte en de zelfstandigheid en vrijheid die je misschien ten deel valt als je eenmaal uit huis bent. Maar er zijn ook wat knelpunten waar je rekening mee moet houden. Na een korte periode op jezelf wonen, kan je een dipje krijgen.

Voor het eerst op kamers. Waar moet je rekening mee houden?

Als je voor het eerst op kamers woont, komt er van alles op je af. Als je je werkelijk helemaal zelfstandig moet zien te redden, moet je dus ineens zelf koken, zelf je wasgoed zien te wassen, op tijd je huur en andere vaste lasten betalen, zorgen dat je verzekerd blijft tegen ziektes en ongevallen… Opletten dat je je sleutel niet kwijtraakt, op tijd je eigen boodschappen halen, zorgen dat je uitkomt met je maandgeld, je woonruimte schoonhouden, enzovoorts.

Zelf koken

Zelf koken kan heel leuk zijn. In je eentje eten is alleen niet erg gezellig. Woon je met meerdere mensen in een pand waar kamers verhuurd worden, dan kan het gezellig zijn om af te spreken (regelmatig) samen te koken en samen te eten. Als je met meerdere mensen op een eenheid woont wordt er ook meestal gezamenlijk gebruik gemaakt van keuken, douche, toilet en wasmachine. Er wordt dan ook van je verwacht dat je gezamenlijke plekken steeds schoon achterlaat en dat je je houdt aan je corvee afspraken. Ook wordt er meestal verwacht dat je mee betaald aan spullen die je gezamenlijk gebruikt, zoals waspoeder en wc papier.

Voordelen van op jezelf wonen

De voordelen van zelfstandig op kamers wonen hangen meestal samen met het hebben van meer vrijheid en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hoe je je inkomen uitgeeft en welke vrienden je op bezoek vraagt en wanneer. Je kunt natuurlijk ook zelf de inrichting van je huis of kamer bepalen, zelf bepalen wat je eet, gaan slapen wanneer jij zin hebt en je rommel opruimen wanneer het jou het beste uitkomt.

Nadelen van op jezelf wonen

Afhankelijk van je thuissituatie voordat je op jezelf gaat/ging wonen, zitten er ook wel nadelen aan op jezelf wonen. Er komen veel zaken op je af waar je verantwoordelijk voor bent en die nieuw voor je zijn, en als je die dingen verzaakt kan je aardig in de problemen komen. Huur betalen, verzekeringen, overige kosten en plichten… als je niet op tijd je rekeningen betaalt of niet goed met je geld omgaat, kunnen schulden snel oplopen of je kan halverwege de maand al zonder geld zitten, wat ook geen pretje is. Je voorkomt dit door alle kosten te berekenen en dat geld maandelijks op je bank of girorekening te reserveren. Reserveer je vaste lasten elke maand en reken uit hoeveel je per week mag uitgeven aan eten en andere dingen. Probeer ook elke maand een klein beetje te sparen. Het is handig om bedragen die je elke maand betalen moet, zoals huur en abonnementen, automatisch van je rekening te laten afschrijven.

Huishouden

Een ander nadeel van op jezelf wonen kan zijn dat je er alleen voor staat. Iedere afwas zal je voortaan zelf moeten doen en als je huis of kamer vol rommel ligt zal je zelf moeten schoonmaken. Praktische zaken zoals je bed verschonen en zorgen dat er shampoo en brood en beleg in huis is, al dat soort dingen zijn nu je eigen verantwoordelijkheid en daar moet je een bepaalde routine voor ontwikkelen. De een is daar sneller en handiger in, dan de ander.

Eenzaamheid

Alleen wonen kan ook wel eens tegenvallen als je vaak alleen bent. Het is belangrijk dat je probeert om het voor jezelf een beetje aangenaam te maken en het is natuurlijk verstandig om je sociale contacten niet te verwaarlozen. Als je het op een bepaald moment erg eenzaam vindt om alleen thuis te zijn, bel dan iemand op om even te praten, of nodig iemand uit. Lukt dat niet, ga dan een vrolijk programma op tv kijken of zet de radio aan.

Opruimen, snel en effectief

Als je pas op kamers woont, kan het voorkomen dat je ontdekt dat je nooit echt geleerd hebt om op te ruimen. De afwas stapelt zich op, overal ligt rommel en je wordt al moe als je ernaar kijkt. Toch zijn tien minuten per dag al voldoende om je kamer in grote lijnen bij te houden. Als je niet weet waar je beginnen moet, ga dan als volgt te werk:
  • Ruim eerst alle kleren die rondslingeren op door wasgoed te verzamelen en kleren die niet in de was moeten, op te stapelen of in je kast te hangen.
  • De kleren zijn nu weg. Loop nu een rondje afval. Alles wat weg mag, gooi dat al rondlopend in de prullenbak of in een vuilniszak.
  • Alle afval is nu weg. Loop nu een rondje servies. Verzamel alles wat met servies, eten en of drinken te maken heeft, en zet het op het aanrecht.
  • Alle serviesgoed is nu weg. Loop nu een rondje papier. Alles wat van papier is verzamel je. Belangrijke post gaat op een stapeltje, en tijdschriften op een andere stapel, papier wat weg kan, mag weg.
  • Alle papier is nu weg. Loop nu een rondje restjes, alles wat je nog ziet liggen en wat opgeruimd moet worden, leg je op een vaste plek. Zorg dat alle tafels hierna leeg zijn.
  • Geef de planten water als je die hebt.
  • Dan loop je even langs je meubels en haalt een doekje over de tafels en kasten.
  • Je kamer ziet er nu netter en ten minste leefbaar uit. Lege tafels geven veel rust aan een kamer. Als je nog tijd hebt, haal dan een bezem over de vloer of een stofzuiger.
  • Trek ook de dekens op je bed nog even recht.
  • Als laatste geef je de planten water en doe je de afwas.

Op kamers wonen, wanneer?

Ga pas op kamers wonen als je echt zeker weet dat je het betalen kunt en als je alle extra klussen die je erbij zult krijgen als je zelfstandig woont, ook aankunt. Denk goed na want je kunt meestal niet zo snel meer terug verhuizen, en als je eenmaal op jezelf woont zal er niemand meer zijn die voor je kookt, afwast, opruimt, je kamer gezellig maakt en schoon poetst en er is als je met iemand wilt praten. Veel jongeren ontdekken pas hoeveel er voor hen gedaan werd toen ze nog thuis woonden, als ze eenmaal op zichzelf wonen.

Op kamers wonen, wat kost dat?

  • Als je eenmaal woonruimte gevonden hebt, wordt er vaak borg gevraagd. Borg is meestal het bedrag wat je maandelijks aan huur gaat betalen. De borg is een soort verzekering voor de eigenaar/verhuurder van de woonruimte. Als er veel schade aan de woonruimte zou worden toegebracht dan wordt dat van de borg afgetrokken tegen de tijd dat je weer verhuizen gaat. Als je kamerhuur dus 250 euro bedraagt, dan moet je dus vaak ook nog eens hetzelfde bedrag aan borg betalen. Als je een nette huurder bent en er is geen schade aan het einde van je huurtijd, dan krijg je de borg aan het einde van de huurtijd, gewoon weer terug.
  • Als je op kamers gaat wonen is een kamer vaak al gestoffeerd, dat wil zeggen dat er vloerbedekking ligt en gordijnen voor
  • de ramen hangen. Als de stoffering je smaak is, is dat mooi meegenomen. Als je andere vloerbedekking wilt moet je wel rekening houden met een bedrag van minimaal 50 euro voor een coupon, tot een paar honderd euro voor een groter stuk vloerbedekking, afhankelijk van de grootte van je kamer.
  • Als je een budget hebt om je kamer in te richten, denk dan ook eens over het aanschaffen van tweedehands meubelen. Het scheelt echt honderden euro's en als je goed zoekt zal je echt leuke spullen naar je smaak kunnen vinden. Kijk eens bij online webwinkels zoals Marktplaats en in buurtkrantjes voor aanbiedingen.Als je op kamers gaat wonen heb je minimaal nodig: een bed, matras, beddengoed, tafel + stoelen, serviesgoed, glazen, bestek, pannenset, een boekenkastje en klerenkast, spullen om koffie en thee mee te zetten, een waterketel. Als er geen ijskast en/of tv voor gezamenlijk gebruik aanwezig is, dan heb je ook een ijskast nodig, en eventueel een tv.
  • Misschien kan je voorlopig nog thuis je was doen, zo niet, dan zal je of een wasmachine nodig hebben of een gebruik moeten maken van de dure wasserette. Probeer in dat geval tenminste eenmaal per week bij een kennis of familielid een was te draaien. Als je je spullen tweedehands koopt en niet al te kritisch bent kom je met een paar honderd euro voor de inrichting al een heel eind. Je moet dan wel handig zijn en kritisch zoeken naar leuke tweedehands spullen. Kijk ook eens in de rubriek 'gratis af te halen' in (buurt)kranten.

Op kamers wonen en geld verdienen

Als je op kamers woont en je hebt moeite om financieel rond te komen, wil je wat geld bijverdienen. Ik ga er even vanuit dat je overdag studeert of al werk hebt. Je hebt dus al een inkomen, het is alleen onvoldoende om van rond te komen. Als je tijd hebt, kan je natuurlijk een gewone krantenwijk of folder-wijk nemen. Je slaat dan twee vliegen in een klap: je hoeft geen dure sport te betalen omdat je bij een krantenwijk moet wandelen, en je verdient er wat mee terwijl je in beweging bent. Het nadeel is dat je aan vaste tijden gebonden zit en vaak al heel vroeg je bed uit moet om je wijk te lopen. Een andere manier om bij te verdienen en zelfs een blijvend inkomen te genereren (een inkomen wat groeit maar wat blijft betalen, ook als je met het werk gestopt bent) is het schrijven van online artikelen. Het principe is eenvoudig maar effectief. Je schrijft een artikel over een onderwerp wat informatie bevat. Dat kan over van alles gaan, als het maar informatie bevat. Je mag dus ook werkstukken, boekverslagen en scripties (in stukken knippen) en er kleine artikeltjes van maken. Per 400 woorden zet Google daar dan toepasselijke advertenties bij en omdat je het artikel plaatst op deze site, die hoog bij de zoekmachines genoteerd staat, trek je al snel veel bezoekers. Via Google kan je dan (als je bijvoorbeeld elke dag een paar artikeltjes schrijft) een heel aardige maandelijkse bijverdienste opbouwen. Als je twee artikelen per dag zou plaatsen (meer is nog leuker en winstgevender natuurlijk) dan zit je na een maand al snel op een gemiddelde van 60 $ inkomsten per maand, met 60 artikeltjes. Bouw je het aantal artikelen uit tot 100, 300 of 500, of meer... ga dan uit van een gemiddeld inkomen van ongeveer 1$ per maand per artikel. Hoe meer relevante informatie je artikel voor bezoekers bevat, hoe vaker het artikel bezocht wordt en hoe meer inkomen je zult genereren. Het is dan ook nooit precies te voorspellen wat je inkomen zal zijn.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opStudentenleven: Op kamers of toch thuis blijven wonen?Een van de meest lastigste beslissingen van een student is toch wel de vraag of ze op kamers moeten gaan of er toch voor…
Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Ga je studeren, en woon je ver weg van je nieuwe school? Dan is op kamers gaan zeker een goede optie voor jou! Maar ook…
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Op kamers, waar moet je aan denken?Op kamers, waar moet je aan denken?Als je gaat studeren in een stad die niet dicht bij het huis van je ouders / verzorgers ligt is het handig om op kamers…
Seksueel geweldSeksueel geweldHelaas komt seksueel geweld nog steeds met grote regelmaat voor. De lichamelijke en psychische effecten hiervan kunnen h…
Reacties

Jackson, 12-01-2016
Handige informatie! Echter heb ik nog een vraag over jouw/u artikel.

Ik doe ditjaar eindexamen MAVO en ik heb al een opleiding gezien die ik dolgraag wil. Die opleiding bevind zich in Utrecht. Mijn oma woont in Alphen a/d Rijn en dat is ongeveer een half uur met de trein, zij bood mij aan dat ik ook bij haar kan intrekken tijdens mijn opleiding. Maar ik zou dan wel een soort huur willen gaan betalen bij haar (ik vind dat dat gewoon hoort). Alleen ik weet niet aan wat voor een maandelijks bedrag ik moet denken als ik bij haar zou gaan verblijven. Ze heeft een gezinswoning maar woont alleen.
Hoeveel denken jullie wat voor een huur ik zou kunnen aanbieden?
Alvast bedankt voor een reactie,
Jackson Reactie infoteur, 13-01-2016
Hi Familie vindt het vaak fijn om elkaar te helpen. Je zou dus eerder aan een soort kostgeld kunnen denkend aan aan huur. Dus een tegemoetkoming in de kosten van de wekelijkse boodschappen. Misschien 25,- per week? Als je dat betalen kunt natuurlijk. Kijk dus ook naar je eigen inkomen. Wat kan je echt missen. Je oma zal met 10,- per week, of een mooie bos bloemen, misschien ook al heel blij zijn. Bespreek het eens met je oma.

Carmen, 02-01-2012
Ik had een vraagje over het financieren van een kamer. Ik wil namelijk zodra ik ga studeren (dit jaar doe ik eindexamen) op mezelf gaan wonen. Aangezien de studie die ik ga volgen best zwaar is zal ik niet veel tijd hebben om daarnaast te werken en mijn idee was dus om geld te lenen voor de huur. Mijn ouders zijn beide van mening dat het geen goed idee is omdat je bijna nooit van die schuld af komt (mij lijkt dit nogal overdreven) dus ik vroeg me af of u denkt dat het wel een goede mogelijkheid is. Mvg Carmen Reactie infoteur, 02-01-2012
Het probleem met geld lenen is dat je het weer terug betalen moet, met rente. Als het je niet lukt om naast je studie te werken, is het eigenlijk gewoon te duur voor je. Je moet immers ook nog leven. Reken gewoon eens uit hoe groot je schulden zullen zijn als je wel gaat lenen, en hoelang je erover zal doen om het allemaal weer terug te moeten betalen?

Thuis wonen is dan meestal de goedkoopste oplossing.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.