Hulp in de huishouding

Met steeds meer tweeverdieners, met of zonder kinderen, zijn we steeds meer op zoek naar de hulp in de huishouding. Toch blijkt het nog moeilijk een goede en betrouwbare hulp te vinden.

Wat voor hulp?

Vooraf te bepalen wat je voor hulp zoekt is belangrijk.
  • Een hulp die wekelijks een aantal basistaken in huis doet
  • Een hulp die basistaken met specifieke schoonmaak klussen doet en zo ja de speciale klussen in extra gereserveerde tijd
  • Een hulp die ook kleine kinderen opvangt, na school bijvoorbeeld
  • Een hulp die naast een deel van de huishouding ook kookt

Natuurlijk kun je van alles afspreken met de hulp, maar iemand die niet gewend is aan (schoolgaande) kinderen zal niet heel eenvoudig “dit erbij doen”. Hier speelt willen en kunnen natuurlijk een rol. Door een bureau geleverde mensen hebben een takenpakket en daar valt niet standaard opvang kinderen bij. Dit is ook niet altijd verzekeringstechnisch afgedekt.
Informeer vooraf goed als je via een bureau in wil huren.

Hoe kom je aan betrouwbaar iemand?

Haal je een hulp in huis via een bekende dan krijg je automatisch wat informatie mee. Betrouwbaarheid is van belang, iemand is zeer waarschijnlijk in je huis als je er zelf niet bent.
Een briefje in de lokale supermarkt op het prikbord of een advertentie in het lokale sufferdje wil wel eens iemand opleveren, maar als je deze persoon verder niet kent is de betrouwbaarheid pas te bepalen als je langer met iemand werkt. Wellicht is deze eerste keren erbij zijn een optie. Zo leer je elkaar beter kennen en geeft voldoende gevoel of je iemand alleen in je huis kunt laten of niet. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar dat geldt voor iedere situatie.

Kan je niet aan een hulp via deze weg komen, dan wordt het wat lastiger en mogelijk is een bureau inschakelen een optie.
Enkele voorbeelden zijn De Witte Werkster (werkster.nl) of Huishoudelijke-hulp.nl. Ze zijn nog niet door heel Nederland actief, maar op de website staan de gebieden waar ze al wel actief zijn.

Afspraken

Start met een proefperiode af te spreken. Dit voorkomt een hoop gedoe als je toch niet verder wil gaan met de hulp.

Taken versus te werken uren

Vaak gaat het mis als de afspraken niet helder zijn. Iemand werkt een aantal uren per week bij je en daar verwacht je wat voor terug. Besef vooraf dat een waslijst aan taken niet altijd reëel is voor de duur dat iemand er is. Maak een inschatting van de duur en stel het bij als het nodig blijkt en maak aparte afspraken over specifieke taken.

Wijze van schoonmaken

Voor de een is schoon ook schoon en de ander heeft een ander verwachtingspatroon. Stem vooraf goed af wat jij in deze verwacht en wat je belangrijk vind. Randjes, achtergebleven druppels, spullen van plaats halen tijdens het stoffen, het uitboenen van hout etc. etc.

Kinderen

Heb je een hulp die ook de kinderen opvangt is het van belang dat ook hierover afspraken worden gemaakt. Een hulp die heel anders te werk gaat als de ouder kan een scheef beeld geven naar de kinderen. Stem af wat wel en niet mag, vriendjes over de vloer of niet, snoepen etc.

Prijzen

De prijs is mede afhankelijk van hoe je het geregeld hebt en varieert meestal van zo’n 10,- tot 17,- per uur.

Als je eenmaal iemand gevonden hebt waar je goede afspraken mee kunt maken, kan dat veel stress uit handen nemen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp in de huishouding - fiscale gevolgenHulp in de huishouding - fiscale gevolgenVeel gezinnen hebben een hulp in de huishouding. Beide partners werken en thuis moet de boel ook op orde zijn. Maar niet…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Het huwelijksvermogensrecht: art. 1:81 en 1:84 BwHet huwelijksvermogensrecht: art. 1:81 en 1:84 BwOp grond van titel 6 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek hebben echtgenoten die met elkaar verbonden zijn door middel…

Snelcursus HandlezenSnelcursus HandlezenHandlezen (ook wel chiromantie genoemd) bestaat al eeuwenlang. Het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse woord c…
Veilig drinkwater dankzij de Life-StrawVeilig drinkwater dankzij de Life-StrawElke dag sterven er wereldwijd 6000 kinderen door het drinken van verontreinigd water. Ze sterven aan tyfus, cholera, dy…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.