Werk zoeken via het uitzendbureau, de voordelen en nadelen

Werk zoeken via het uitzendbureau, de voordelen en nadelen Het uitzendbureau heeft voornamelijk de taak om voor zijn opdrachtgever geschikt personeel te zoeken. De opdrachtgever geeft de eisen waar het toekomstige personeel aan moet voldoen door aan het uitzendbureau. Het uitzendbureau gaat vervolgens op zoek naar een geschikte kandidaat. Er wordt een advertentie geplaatst en/of er wordt gebruik gemaakt van het huidige bestand van werkzoekenden. Met als gevolg een 'perfect match', klinkt goed? Toch zijn er naast voordelen ook een aantal nadelen aan het zoeken naar werk via het uitzendbureau. Daarom een aantal tips voor het vergroten van je kansen bij het zoeken naar werk, met of zonder uitzendbureau.

Inschrijven bij het uitzendbureau

Als je op zoek bent naar werk is het een logische stap om je in te schrijven bij het uitzendbureau. Dit gaat anno 2017 anders dan vroeger. Zomaar binnenstappen bij een uitzendbureau met de opmerking "ik zoek werk", is niet meer van deze tijd. Je wordt doorverwezen naar de website van het betreffende uitzendbureau en gevraagd te solliciteren naar een de functie die je interesse heeft. Dit doe je online, je stuurt je motivatiebrief en cv op per mail. Nu sta je in het klantenbestand van het uitzendbureau en kan het nagelbijten beginnen.

Voordelen van het uitzendbureau

Alle vacatures zijn verzameld op de site van het uitzendbureau, zo hoef je geen vacatures te missen. Je kunt filters instellen om je zoekopdracht te verfijnen. Ook kan je, je tegenwoordig inschrijven voor een mailing, je krijgt dan mail en/of een app'je als er nieuwe vacatures zijn. Wanneer je eenmaal in het bestand van het uitzendbureau staat, kan het uitzendbureau ook jou benaderen als ze denken dat je een geschikte kandidaat bent voor een binnengekomen vacature. Het uitzendbureau kan ondersteuning geven door bijvoorbeeld feedback op je cv en/of motivatiebrief. Omdat ze weten wat de werkgever zoekt kan dit je voordeel opleveren. Werken via een uitzendbureau is vaak flexibel, je zit niet vast aan een lang opzeg termijn. Dus als je een andere baan ziet die meer bij je past ben je zo overgestapt. Als je dus op zoek bent naar flexibiliteit zit je bij het uitzendbureau goed. Nadat je via het uitzendbureau aan het werk bent gegaan kan het bedrijf beslissen je in dienst te nemen, dat is fijn als je een vast inkomen zoekt. Soms kom je ook direct bij het bedrijf van jouw keuze in dienst.

Voordelen voor de werkgever

Voor de werkgever geeft het minder verplichtingen als je werkt voor het uitzendbureau. Heeft het bedrijf geen werk meer of is het project klaar of is hij toch niet zo tevreden over jou dan kan hij de overeenkomst gemakkelijk stoppen. Op ieder moment kan er gezegd worden dat je niet meer hoeft te komen. Iets wat lastig wordt als het bedrijf iemand in vaste dienst heeft. Je bent namelijk niet in dienst bij het bedrijf maar bij het uitzendbureau. Daarnaast wordt er natuurlijk ook veel werk uit handen genomen door het uitzendbureau bij het zoeken naar geschikte kandidaten en maken ze gebruik van hun netwerk met ingeschreven kandidaten en bijbehorende profielen.

Nadelen van het uitzendbureau

Op de vacaturesite zie je een leuke vacature. Je leest de vereiste kennis en vaardigheden door en ziet dat het op het gebied van ervaring wel goed zit maar je beschikt helaas niet over het gevraagde diploma. Daarom besluit niet te solliciteren. Jammer! Het uitzendbureau heeft van zijn opdrachtgever een aantal eisen doorgekregen waar de kandidaat aan moet voldoen.

Uitzendbureaus zetten over het algemeen hoog in, ze krijgen vaak veel reacties op één vacature en passen daar de eisen op aan. Als je solliciteert is het handig om te weten om welk bedrijf het gaat, je kan dan bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief vermelden wat het werken voor juist dit bedrijf zo interessant maakt. Of misschien kom je juist tot de ontdekking dat dit bedrijf niet bij past. In de vacature van het uitzendbureau staat een algemene beschrijving van het bedrijf. De naam van het bedrijf is bewust weggelaten. Dit heeft tot gevolg dat je geen contact op kan nemen met het betreffende bedrijf om te proeven van de bedrijfscultuur en tegelijkertijd een goede indruk achter te laten. De enige mogelijkheid die het uitzendbureau je geeft is dat je contact kan opnemen met de intercedent, de medewerker van het uitzendbureau. Vaak krijg je de naam van het bedrijf pas te horen als je daadwerkelijk op gesprek mag komen bij het uitzendbureau.

Nadelen voor het bedrijf

Toch zijn er ook nadelen voor het bedrijf. Het uitzendbureau beslist aan de hand van het door het bedrijf opgestelde criteria wie er op gesprek mag komen. Het eerste sollicitatiegesprek is met een medewerker van het uitzendbureau. Het uitzendbureau zal eerder gaan voor veiligheid. Ze willen hun klant (de werkgever) niet teleurstellen. Daarom is de kans groot dat ze kiezen voor iemand die aan alle eisen voldoet die door het bedrijf gevraagd zijn. Ook al is er iemand met veel ervaring en veel enthousiasme ze nemen toch een risico. De beslissingsbevoegde medewerker van het bedrijf zelf zal eerder met iemand in zee gaan als hij een goed gevoel over je heeft, ook al beschik je niet over het juiste diploma. Hij is er vrij in om deze keuze te maken. Voor het uitzendbureau zou dit betekenen dat ze een risico nemen. Wat als de werknemer toch geen goed werk levert? Dan is dat slechte reclame voor het uitzendbureau. Het voordeel van het uitzendbureau kan dus tegelijkertijd ook een nadeel zijn voor de werkgever. Hij kan kiezen uit een aantal sollicitanten die door het uitzendbureau zijn geselecteerd. Maar daardoor loopt het bedrijf de kans dat hij bijvoorbeeld de super gemotiveerde werknemer zonder diploma maar met bijvoorbeeld veel ervaring misloopt. Gelukkig zijn er ook bedrijven en daarmee ook uitzendbureaus die dit wel begrijpen en juist kiezen voor de mensen die buiten de hokjes vallen. Omdat ze weten dat juist mensen die geen diploma's hebben zichzelf heel graag willen bewijzen en daarom erg gemotiveerd kunnen zijn om bijvoorbeeld (bij) te leren.

Tips, werk zoeken zonder het uitzendbureau

Een baan zoeken zonder uitzendbureau kan nog steeds. Hoewel dit wel steeds lastiger lijkt te worden omdat veel bedrijven gebruik maken van het uitzendbureau.

Probeer het bedrijf achter de vacature te vinden door goed te kijken naar de advertentietekst. Stel dat er staat: "één van de grootste modeketens van Nederland is op zoek naar een verkoopmedewerker". Door Google te gebruiken kun je er vaak wel achter komen wat de grootste modeketens van Nederland zijn. Vervolgens kijk je op de website van het bedrijf of daar vacatures staan. Wanneer dit zo is kun je de sollicitatiebrief direct naar het bedrijf sturen. Dan ben je alweer een stapje verder gekomen en er is niets illegaals aan.

Wanneer je weet om welk bedrijf het gaat kan je contact opnemen met het bedrijf om vragen te stellen over de functie en natuurlijk ook een goede indruk achter laten. Vergeet niet te noteren met wie je gesproken hebt, daar kun je in je sollicitatiebrief naar verwijzen.

Gebruik sociale media

Het internet is bijna niet meer weg te denken, bijna iedereen maakt er in meer of mindere mate gebruik van. Bedrijven maken steeds vaker gebruik van het internet bij het zoeken naar geschikt personeel. Door zelf ook gebruik te maken van het internet kun je jouw kansen bij het vinden van werk vergroten.
  • Een bekende manier die nog steeds doeltreffend is, is op het internet op zoek gaan naar bedrijven die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. Kijk vervolgens of er vacatures zijn op de website en solliciteer. Natuurlijk kun je ook een open sollicitatiebrief sturen als het bedrijf geen vacatures heeft openstaan
  • Maak gebruik van LinkedIn. Steeds meer bedrijven kijken op LinkedIn of er geschikte kandidaten tussen staan. Ook kan je in één keer je gehele netwerk laten weten dat je op zoek bent naar werk, hoe meer mensen met jou mee zoeken, hoe meer kansen je hebt
  • Gebruik andere sociale media kanalen zoals Facebook. Misschien weet iemand van jouw vrienden- of kennissenkring wel dat er binnenkort een passende vacature vrijkomt bij hem of haar in het bedrijf

Tips, werk zoeken via het uitzendbureau

Ook als je werk wilt zoeken via het uitzendbureau zijn er manieren om je kansen voor het vinden van werk te vergroten.
  • Zie je een vacature waarvan je denkt dat die bij je past maar ben je niet in het bezit van de gewenste ervaring of diploma? Bel dan naar het uitzendbureau en vraag of het hebben diploma/ervaring een harde eis is, dit is namelijk niet altijd het geval
  • Wanneer je bij het uitzendbureau staat ingeschreven zorg dan dat je cv 'up to date' is. Heb je ondertussen een cursus gevolgd of ergens ervaring opgedaan stuur dan je aangepaste cv door aan het uitzendbureau. Dit is tevens een manier om onder de aandacht te blijven
  • Schrijf je bij zoveel mogelijk uitzendbureaus in, zo spreid je je kansen
  • Loop regelmatig binnen bij het uitzendbureau en laat weten dat je nog steeds op zoek bent naar werk. Hierdoor zal men eerder aan jou denken als er een geschikte vacature binnenkomt
© 2017 - 2024 Googie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DetacheringscontractAls je via een uitzendbureau al geruime tijd bij dezelfde opdrachtgever werkt, kun je een detacheringscontract van het u…
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Uitzendbureaus voor thuiswerkUitzendbureaus voor thuiswerkThuiswerk wordt een steeds grotere branche op de banenmarkt. Tegenwoordig zijn er ook uitzendbureaus voor thuiswerkers t…

Is escapisme de nieuwste trend van 2017?Is escapisme de nieuwste trend van 2017?Men komt in een tijdperk van escapisme. De komende jaren worden namelijk zowel de jaren van verdieping als van de ontsna…
De Hoge Raad: het hoogste rechtscollege in NederlandDe Hoge Raad: het hoogste rechtscollege in NederlandDe Hoge Raad der Nederlanden is het hoogste rechtscollege in Nederland. De Hoge Raad is daardoor het laatste redmiddel,…
Bronnen en referenties
Googie (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.