De natuurbegraafplaats

De dood is iets natuurlijks wat hoort bij het leven. Zou het niet een fijn idee zijn dat u na de dood in de natuur uw laatste rustplek mag vinden? Daarnaast kunt u zelf ook nog een steentje bijdragen aan de natuur. Er waren in 2014 nog niet heel erg veel natuurbegraafplaatsen, maar er is veel vraag naar. Er zullen dan ook steeds meer locaties voor natuurbegraafplaatsen worden ontwikkeld. Dit is mede fijn nieuws voor de nabestaanden die dan niet meer zo ver hoeven te reizen.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een plaats welke vroeger meestal voor landbouw gebruikt werd. Het is een gebied waar men de natuur weer op wil bouwen. De plaats die wordt uitgekozen heeft een eeuwigdurend grafrecht en wordt notarieel vastgelegd. Zo bestaat er geen kans dat de natuur wordt verstoord. U kunt kiezen of u wilt dat de as wordt uitgestrooid of dat u begraven wilt worden. Als u begraven wilt worden is het belangrijk te kiezen voor een materiaal dat door de natuur wordt opgenomen. Er zijn verschillende kisten verkrijgbaar van onbehandeld hout. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om begraven te worden in wol, riet of bijvoorbeeld in een wikkeldoek. Als u begraven wordt op een natuurbegraafplaats heeft u dus eigenlijk een rustplaats in het midden van de prachtige natuur.

Waarom een laatste rustplek op een natuurbegraafplaats?

Sommige mensen vinden het altijd al heerlijk om in de natuur te zijn en sommigen willen na de dood het liefst één worden met de natuur. De dood is iets wat natuurlijk bij het leven hoort. U kunt in de meeste gevallen zelf een plek uitkiezen op de natuurbegraafplaats zolang de plek maar niet bezet is. Van het geld voor de begrafenis wordt er een deel besteed aan de zorg voor natuurbehoud, natuurbeheer en natuurontwikkeling. Het is voor nabestaanden vaak ook fijn om een dierbare in de natuur te kunnen komen opzoeken. Het is een vrije omgeving waar u niet enkel aan de dood hoeft te denken.
Doordat de locatie notarieel wordt vastgelegd kunnen de nabestaanden de plek altijd met behulp van een gps terugvinden. Wie weet is het ook een hele herkenbare plek doordat er bijvoorbeeld een speciale boom of plant op de locatie staat.
De meeste plaatsen worden bewust niet onderhouden omdat een natuurbegraafplaats er juist is voor het opbouwen van een wilde mooie natuur. De aarde die uit de grond wordt gehaald komt dan ook ongeveer op dezelfde plek terug. Het graf is en blijft in bezit en zal nooit worden ontruimd.

Waar vind ik een natuurbegraafplaats?

De eerste officiële natuurbegraafplaats werd in 1993 geopend in de plaats Carlisle in Engeland. De expert in natuurbegraafplaatsen in Engeland is Ken West die ook het boek "A guide to natural burial" schreef. Nadat de eerste natuurbegraafplaats opende werd het al gauw een bekend fenomeen. Anno 2015 zijn er in Engeland zo'n 270 aangewezen plekken voor het natuurlijk begraven. In Nederland maakt de natuurbegraafplaats ook een opmars. Natuurmonumenten wil op steeds meer plekken deze mogelijkheid creëren. Tot 2015 waren er de volgende natuurbegraafplaatsen:
  • Den en Rust in Bilthoven
  • Bergerbos in St.Odiliënberg
  • Venlo-Maasbree in Venlo-Maasbree
  • Heidepol in Arnhem
  • De Hoevens in Alphen
  • Hillig Meer in Eext
  • Bos van de Heilige Geest in Oostelbeers
  • Slangenburg in Doetinchem
  • Westerwold in Hoog Soeren
  • Weverslo in Heide
Wanneer de eerstvolgende natuurbegraafplaats in gebruik genomen kan worden is nog onduidelijk. Het streven is in ieder geval om op een niet al te lange termijn nog 10 tot 15 natuurbegraafplaatsen te creëren.

Wat u wellicht nog wilt weten

  • U kunt kiezen voor een familiegraf, maar deze zijn altijd naast elkaar en niet onder elkaar
  • Het plaatsen van een grafsteen is verboden
  • U kunt wel een houten schijf of paal laten plaatsen
  • U mag geen onnatuurlijke materialen achterlaten
  • Het gebied is te allen tijde beschikbaar voor recreanten
  • Het hoeft niet altijd een bosgebied te zijn, een heide of grasland is ook mogelijk
  • Het is meestal goedkoper omdat er geen grafsteen mag zijn en u uit meerdere manieren kunt kiezen waarin u iemand begraven wilt hebben

Uitgroeien tot boom

De Italiaanse ontwerpers Anna Citelli en Raoul Bretzel werden in 2015 wereldberoemd. De ontwerpers hebben een natuurlijke capsule bedacht waar het lichaam in komt. Vervolgens wordt deze capsule in de grond ingegraven. Aan deze capsule zit een zaadje van een boom of er zit al een boompje aan. De boom wordt gevoed door de natuurlijke capsule. De nabestaanden helpen met de zorg voor de boom. Er zullen verschillende bomen te kiezen zijn. De Capsule wordt ook wel Capsula Mundi genoemd. Het is echter in 2015 nog een idee. Er kan tot op heden nog geen gebruik van de Capsula Mundi worden gemaakt. Het probleem is namelijk dat er in Italië in de regelgeving staat dat een begraafplaats een beschermde en afgesloten plek moet zijn en dat de graven altijd tijdelijk zijn mits het gaat om een kapel in eigen familiebeheer.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurbegraafplaats - begraven onder een boom of zwerfkeiNatuurbegraafplaats - begraven onder een boom of zwerfkeiNederland kent een aantal natuurbegraafplaatsen, waar het lichaam van de overledene wordt opgenomen in de natuur. Er zij…
Een laatste rustplaats in de natuurEen laatste rustplaats in de natuurEen laatste rustplaats. Veel mensen hebben voor hun overlijden al nagedacht over hun uitvaart. Vaak wordt gekozen voor e…
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…

Door het ijs gezakt, wat moet je doen?Door het ijs gezakt, wat moet je doen?Schaatsen op natuurijs. Zodra er ijs op het water ligt voelen we de aanvechting om op het ijs te gaan, er over te glijde…
Amanda Todd zelfmoordAmanda Todd zelfmoordAmanda Todd was 12 jaar toen ze op internet een jongen leerde kennen. Althans dat dacht ze. Hij gaf haar complimentjes,…
Bronnen en referenties
  • https://www.natuurmonumenten.nl/veelgestelde-vragen-natuurbegraven
  • http://www.natuurbegravennederland.nl/kernwaarden.html
  • http://www.natuurbegraven.eu/
  • http://metro.co.uk/2015/03/03/forget-coffins-biodegradable-burial-pods-are-the-future-5087212/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.