Nationale zwerfboekendag en bookcrossing

Nationale zwerfboekendag en bookcrossing Zwerfboekendag is de dag dat mensen hun gelezen boeken een tweede leven kunnen geven. Iedere eerste dertiende van het kwartaal is het zover, dus op 13 januari, april, juli en oktober. Mensen laten hun gelezen boeken achter op een openbare plek, met of zonder briefje, zodat de gelukkige vinder het boek kan lezen. De vinder mag het boek houden of doorgeven op een volgende zwerfboekendag. Steeds meer mensen doen mee, honderden boeken zwerven door het land. Heb je een boek gevonden? Lees hem, en geef hem door zodat straks door heel Nederland boeken zwerven. Een idee wat al langer bestaat is bookcrossing. Hier worden boeken online geregistreerd waarna de boeken ergens worden neergelegd, door de code kunnen de boeken worden gevolgd.

Inhoud


Hoe is het begonnen?

In 2012 is Margje begonnen met de zwerfboekendag. Steeds meer mensen doen mee. Het idee is simpel op zwerfboekendag kun je een boek dat je niet meer wil op een plaats neerleggen zodat iemand anders het kan vinden en het kan lezen. Doordat er vaak briefjes bij de boeken worden gedaan wordt het concept bij steeds meer mensen bekend en doen steeds meer mensen mee. Ieder jaar zwerven honderden boeken rond op zwerfboekendag. Tegenwoordig is het concept ook bij de NS bekend en beginnen ze daar steeds meer reclame voor de zwerfboekendag te maken. Er is geen website van zwerboekendag je kunt het volgen op twitter, de bedenker van zwerfboekendag heeft wel een website die je kan bezoeken.

Het concept

Het idee van de zwerfboekendag is dus simpel: wanneer je een boek hebt die je niet meer gebruikt, kun je deze op een openbare plek, zoals de trein, een bushokje of een kroeg neerleggen zodat een ander deze kan meenemen lezen. Het boek kan worden ingepakt of je kunt er een leuk briefje bij doen met de reden waarom je het boek wegdoet. Dit is vooral handig omdat veel mensen niet van de zwerfboekendag afweten. Wanneer je het boek niet inpakt weet de vinder gelijk of het wat voor hem is en kan hij er voor kiezen het mee te nemen of te laten liggen.

Wanneer is het zwerfboekendag?

Elk jaar zijn er vier zwerfboekendagen op elke eerste dertiende van het kwartaal is het zwerfboekendag. Dit is dus ieder jaar op:
  • 13 januari
  • 13 april
  • 13 juli
  • 13 oktober

Een boek gevonden?

Wanneer je een boek hebt gevonden mag je er mee doen wat je wil. Je kan het lezen en daarna houden maar het is natuurlijk super leuk om het boek door te geven als je het hebt uitgelezen. Hierdoor zwerft het boek door heel Nederland en kan het vele anderen leesplezier geven. Om de zwerfboekendag zo groot mogelijk te maken is het extra leuk om mensen in je omgeving op de hoogte te brengen, zodat straks elk boek een tweede leven kan krijgen.

Bookcrossing

Een idee wat er op lijkt is bookcrossing. Mensen laten hierbij ook boeken in het 'wild' achter zodat anderen ze kunnen vinden en lezen. Boeken die de oude eigenaren al uit hadden of toch niet zo leuk vonden krijgen zo een nieuw leven. Het is bedacht door Ron Hornbaker die ook een website heeft gemaakt. Je kunt het boek dat je weg wilt geven registreren op de website waarna het boek een nummer krijgt, deze plak je in het boek. Door dit nummer kunnen de verschillende eigenaren van het boek het boek volgen. De leden kunnen op de website zien waar het boek dat ze losgelaten hebben, is gebleven, mits de vinders ook melden waar het boek gebleven is. De website heeft ook een forum zodat de bookcrossers tips en ervaringen uit kunnen wisselen. Bookcrossing vindt dus het hele jaar door plaats, terwijl de nationale zwerfboekendag maar vier keer per jaar is.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het boek op avontuur met BookCrossingHet boek op avontuur met BookCrossingIn de boekenkast staan altijd boeken die niet meer worden gelezen. In veel gevallen verdwijnen deze in een doos op zolde…
Bezuinigen op boeken: tips om geld te besparenBezuinigen op boeken: tips om geld te besparenAls het om bezuinigen gaat, denkt niemand gelijk aan bezuinigen op de uitgaven aan boeken. Zet de tv maar aan en kijk na…
Het boek ‘Het meisje in de trein’ van Paula HawkinsHet boek ‘Het meisje in de trein’ van Paula HawkinsIn mei 2015 verscheen het debuutboek van Paula Hawkins: ‘Het meisje in de trein’. Het boek breekt alle verkooprecords en…
De Bloemencadeaubon en Nationale BloemenbonDe Bloemencadeaubon en Nationale BloemenbonDe Bloemencadeaubon en Nationale Bloemenbon zijn cadeaubonnen die je iemand cadeau kan geven. Deze cadeaubonnen kun je b…

3 originele manieren om verspilling tegen te gaan3 originele manieren om verspilling tegen te gaanJe gooit jaarlijks gemiddeld 50 kilo eten weg. Best een verspilling. Er zijn echter initiatieven waar je gebruik van kun…
De kracht van de kleur groenDe kracht van de kleur groenGroen is vooral de kleur van het midden. In zijn volmaakte neutraliteit tussen alle extremen, werkt groen kalmerend, zon…
Bronnen en referenties
  • http://margje.nu
  • https://twitter.com/Zwerfboekendag
  • www.bookcrossing.com
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.