Een kunstkerstboom of toch maar een echte?

Een kunstkerstboom of toch maar een echte? Hoewel in november de winkels nog vol liggen met sinterklaasgoed, begint bij sommigen dan al de kerstkoorts. Naarmate het jaar vordert wordt deze steeds heviger en er wordt een kerstboom aangeschaft en opgetuigd. En elk jaar die ene vraag: gaan we voor een kunstkerstboom, of zetten we een échte kerstboom in huis?

Kerstbomen

Kerstbomen zijn in ons moderne kerstfeest nauwelijks weg te denken. We denken dat de kerstboom al zo’n tweeduizend jaar tot de kersttraditie hoort. Hoewel de kerstbomen inderdaad een traditie hebben, is de gewoonte om elk jaar in zo’n beetje elk huis een kerstboom te hebben staan nog lang niet zo oud. In Duitsland is in de 16e eeuw de traditie ontstaan om de boom naar binnen te halen, in Nederland kwam dat pas vanaf de 19e eeuw op gang. Lang niet iedereen had de ruimte in huis of de middelen om hieraan mee te doen.

Wat is een kerstboom?

Een kerstboom is een groenblijvende boom die we eind december in huis zetten. Hoewel onze kerstliederen hardnekkig spreken over dennenbomen is dat onjuist, de boom die we binnen zetten is een spar. De spar hebben we dan weer in diverse variëteiten.

De kerstkoorts: wanneer zet je de kerstboom?

Bron: Magdabed, PixabayBron: Magdabed, Pixabay
Het spreekt vanzelf dat de kerstboom er met de kerstdagen moet staan. Ook zet de verlichte kerstboom de donkere dagen rond de jaarwisseling extra licht bij. Traditioneel zie je de kerstboom nog wat langer staan, vaak tot en met 6 januari. Op deze dag viert de kerk het feest van Driekoningen. Er wordt dan herdacht dat drie wijzen uit het oosten op zoek gingen naar de nieuw geboren koning en deze met behulp van de kerstster vonden in de stal van Bethlehem. Deze gebeurtenis maakt deel uit van onze kerstverhalen en kersttraditie, het is dan ook niet meer dan logisch dat de kerstboom er op die dag nog staat. In veel huishoudens wordt de boom de volgende dag opgeruimd. Daar is nog een andere reden voor: de afgezaagde kerstboom laat langzaam maar zeker al zijn naalden vallen. Een klein tikje tegen een takje kan al genoeg zijn om alle naaldjes van dat takje naar beneden te zien vallen. De boom verdroogt in rap tempo, en vormt daardoor een extra brandgevaarlijk risico. Omdat kerstbomen elk jaar vroeger in huis worden gehaald, treedt de verdroging en het uitvallen van de naalden dus al eerder op. In veel gevallen wordt tegenwoordig de boom dus al veel eerder weggehaald, soms al meteen na nieuwjaarsdag.

Kerstbomen mét en zonder kluit

Met het plaatsen van de kerstboom had je twee overwegingen, waar steeds meer mensen rekening mee gingen houden.
  • De boom sterft af om in huis geplaatst te kunnen worden. Dat is jammer.
  • De dode boom laat zijn naalden veel te snel vallen.

Er werd gezocht naar een manier om de boom in leven te houden. Het probleem van de vallende naaldjes zou daarmee een stuk verminderd kunnen worden. De oplossing werd gevonden: er werden voortaan ook bomen verkocht mét kluit. Een deel van de wortels bleef behouden. Met goede verzorging en een hoop geluk zou je de boom in leven kunnen houden en na de kerst in de tuin kunnen zetten. In de praktijk zijn de kluiten vaak zo klein, dat het inderdaad een kwestie van veel geluk is, als dit lukt. Het levert in ieder geval op, dat de boom binnenshuis wat langer houdbaar is.

Probleem met kerstbomen

Een kerstboom, versierd met lichtjes en andere kerstversiering brengt zo in de donkere dagen tussen kerst en de jaarwisseling een heerlijke geur, gezelligheid en sfeer in huis. En dat is natuurlijk prettig. Toch zitten er aan de kerstbomen een paar nadelen.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor kerstbomen
  • De naalden vallen uit en veroorzaken troep.
  • Een droge kerstboom is brandgevaarlijker
  • Aan de stam en takken zit soms een vervelende, plakkerige hars, die je maar met moeite weggewassen krijgt.
  • Het op- en aftuigen van de kerstboom is een flinke klus.

Om deze problemen op te lossen is de kunstkerstboom bedacht. Gemaakt van kunststof, helemaal in vorm en model van een kerstboom is deze tegenwoordig haast niet meer te onderscheiden van een gekweekt exemplaar.

Bron: Bulba1, PixabayBron: Bulba1, Pixabay

Voordelen van de kunstkerstboom

Na de nadelen van de gewone kerstboom kunnen we ook kijken naar de voordelen van de kunstboom:
  • Geen allergieproblemen
  • Veel mindere brandgevaarlijke problemen
  • Geen plakkerige hars
  • Licht van gewicht
  • In sommige modellen kunstkerstbomen zijn de lichtjes al aanwezig. Gemakkelijk!
  • Kunstkerstbomen leg je heel gemakkelijk na het seizoen in de bergruimte aan de kant. Je hoeft er de lichtjes niet eens uit te halen.
  • Snel op te zetten.
  • Het is een eenmalige investering. Met zo’n kunstkerstboom kun je járen vooruit.
  • Er hoeft geen levende boom voor te worden omgezaagd.

En wat doe je nu?

Of je nu voor een kunstkerstboom of voor een echt exemplaar gaat is na afweging van de voor- en nadelen toch vooral een kwestie van smaak. Hoewel je het verschil tussen echt en namaak nauwelijks meer kunt zien is voor sommigen de geur van de kerstboom onlosmakelijk verbonden met het kerstgevoel.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunstkerstboom kopen – De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen – De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…
Een kunstboom of echte kerstboom?Kerstmis wordt al een lange tijd gevierd met een traditionele versierder kerstboom. Kocht vroeger nog iedereen een echte…
Kunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenKunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenMet de kerst weer voor de deur gaan veel Nederlanders erop uit voor een kerstboom. In plaats van een echte boom kun je o…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…

Het verhaal achter enkele uitdrukkingen en gezegdesHet verhaal achter enkele uitdrukkingen en gezegdesUitdrukkingen/gezegdes zijn volledige geïntegreerd in onze taal. Mogelijk gebruik je zelfs regelmatig uitdrukkingen, waa…
Nederlandse seriemoordenaarsNederlandse seriemoordenaarsIedereen heeft wel eens gehoord over seriemoordenaars, vaak horen we verhalen van seriemoordenaars in Amerika of andere…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: kerstboom
  • Afbeelding bron 1: Magdabed, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Bulba1, Pixabay
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 23-09-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.