Binnenkort 18 jaar, en dan?

Binnenkort 18 jaar, en dan? Wanneer je 18 jaar wordt gaat er een hoop veranderen. Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, je kunt zorgtoeslag krijgen, je bankrekening moet veranderd worden en je hebt misschien recht op studiefinanciering. Naast deze voorbeelden zijn er nog meer dingen die geregeld moeten worden.

DigiD

Met het aanvragen van een DigiD begint eigenlijk alles. Een DigiD is eigenlijk je digitale identiteit en handtekening. Je hebt voor veel zaken een DigiD nodig, bijvoorbeeld op de site van de belastingdienst en DUO. Het is daarom aan te raden om je DigiD al ver voor je verjaardag aan te vragen. Dit kan via de site www.digid.nl.

Studiefinanciering

Wanneer je 18 jaar bent en een opleiding volgt heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen, namelijk de basisbeurs, de aanvullende beurs, een lening en het studentenreisproduct. Op de basisbeurs en het studentenreisproduct heb je sowieso recht. De aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Wanneer je geld te kort komt kun je een lening aanvragen, deze moet altijd terugbetaald worden. Je moet de studiefinanciering ongeveer drie maanden voordat je 18 wordt aanvragen, dit kan via de site van DUO.

Studiekosten tegemoetkoming

Als je nog middelbaar onderwijs volgt heb je geen recht op studiefinanciering, wel kun je een studiekosten tegemoetkoming aanvragen. Je hebt sowieso recht op de basistoelage, wanneer je ouders niet veel verdienen kun je ook een aanvullende toelage aanvragen. De tegemoetkoming is een gift en hoeft niet te worden terugbetaald. Je kunt deze tegemoetkoming aanvragen via de site van DUO.

Zorgverzekering

Wanneer je 18 jaar bent ben je verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. In dit pakket zitten de basisdingen die je aan zorg nodig hebt, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts en de meeste medicijnen. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren, maar dit is niet verplicht. Alle aanvullende verzekeringen verschillen, het is daarom belangrijk dat je goed uitzoekt wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, brillen/lenzen, tandzorg en orthodontie. Je kunt een zorgverzekering het beste ongeveer een maand voordat je 18 wordt aanvragen.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor de kosten die het met zich mee brengt mocht je overlijden. Door je hiervoor te verzekeren bespaar je een hoop problemen voor je nabestaanden. Een uitvaartverzekering kun je al afsluiten voor een paar euro per maand. Ook is er een mogelijkheid om de verzekering in koopsom af te kopen. Dit houdt in dat je in een keer een groot bedrag betaalt, maar dan wel voor de rest van je leven verzekerd bent. Op deze manier kun je al voor €12.000 euro verzekerd zijn terwijl je maar €2.500 hebt betaald. Je kan een uitvaartverzekering op eigen naam afsluiten vanaf de dag dat je 18 bent.

Toeslagen

Wanneer je 18 wordt kun je recht krijgen op toeslagen. Je hebt sowieso recht op zorgtoeslag. Hoe hoog deze toeslag is hangt af van je inkomen. Voor de meeste 18-jarigen is het €72,00 per maand. Deze toeslag is bedoelt als bijdrage voor je zorgverzekering. Daarnaast heb je nog huurtoeslag, op deze toeslag heb je alleen recht wanneer je een huis huurt. Verder heb je nog kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget, op deze twee toeslagen heb je uiteraard alleen recht wanneer je een kind hebt. Je kunt de toeslagen aanvragen via de site van de belastingdienst.

Bankrekening

Wanneer je minderjarig bent heb je waarschijnlijk een speciale kinder-, scholieren of tienerrekening. Deze moet je omzetten wanneer je 18 wordt. De meeste banken bieden een speciale studentenrekening aan, deze betaalrekeningen zijn vaak gratis en een goede optie. Wanneer je hier geen recht op hebt moet je een gewone betaalrekening openen, deze kosten vaak geld. Naast de betaalrekening kun je ook een spaarrekening openen, deze zijn in de meeste gevallen gratis. Er zijn een hoop spaarrekeningen met allemaal hun eigen plus- en minpunten, let hier dus goed op. Wanneer je nog geen mobielinternetbanieren hebt kun je dit ook aanvragen. Bij de meeste banken krijg je vanzelf bericht wanneer je de rekening moet omzetten. Wel is het slim om er van te voren vast naar te kijken, misschien vind je een bank die voor jou gunstiger is. In dat geval kun je overstappen van bank.

Overig

Naast bovenstaande dingen zijn er nog verschillende andere dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van je telefoonrekening, sportabonnementen en tijdschriftabonnementen. Wanneer je lid bent van de bibliotheek is dit in de meeste gevallen vanaf je 18de verjaardag niet meer gratis.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kind wordt 18, een financiële checklistAls een kind 18 jaar wordt, verandert er het een en ander, uiteraard afhankelijk van de situatie. Het is goed om hier op…
Je eigen DigiD aanvragenTegenwoordig kan je heel veel zaken met overheidsinstellingen, zoals het UWV en de Belastingdienst, heel gemakkelijk via…
Uw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelenUw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelenUw zoon of dochter is net 18 jaar geworden of wordt dit binnenkort. Dan zal uw kind een aantal zaken zelf moeten regelen…
Rechten en plichten van een achttienjarigeRechten en plichten van een achttienjarigeJe achttiende verjaardag is een belangrijke mijlpaal in je leven. Vanaf dit moment ben je namelijk volgens de Nederlands…

Help, ik trek het niet meerHelp, ik trek het niet meerMisschien zit er wel even zoveel tegen op het moment dat je het allemaal niet meer trekt. Je voelt je volledig overvraag…
De schort als beschermend kledingstukKleding heeft heel vaak de functie van bescherming. Dat kan zijn om de onderkleding niet vuil te laten worden zoals dat…
Bronnen en referenties
  • https://www.digid.nl/
  • http://duo.nl/particulieren/default.asp
  • http://www.belastingdienst.nl/
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.