Feiten of toch fabels?

Feiten of toch fabels? Er zijn van die dingen die om onverklaarbare redenen de wereld in geholpen worden en waar we massaal in gaan geloven. Niet onderzocht en niet doordacht, maar door overleveringen is het een eigen leven gaan leiden. Een aantal van deze weetjes, waarbij de vraag is of het wel een weetje is, bij elkaar gezet. Waarbij er of een bevestiging is of het ontkracht kan worden.

Wat zijn “weetjes”?

Weetjes zijn van die dingen die vaak overbodige informatie betreft en zo nu en dan handig is te weten. Maar er zijn nogal wat weetjes die meer een eigen leven zijn gaan leiden en dan is de vraag of het eigenlijk wel klopt. Van een aantal weetjes, weten we eigenlijk niet of het klopt. De overlevering is mogelijk met de waarheid op de loop gegaan.

Onderstaand een opsomming van weetjes die ook daadwerkelijk kloppen en de overlevering er dus geen eigen verhaal van gemaakt heeft.

Wat klopt er?

Voeding

  • Het klopt dat als je wilt weten of een ei nog te eten is, wat je aan de schil niet kunt zien, dat je het in een bakje met water moet leggen. Als het ei naar de bodem zinkt is het nog goed, komt het ei een klein beetje omhoog, ga dan uit van nog een dag of 2 te eten. Blijft het ei drijven, gooi het dan maar weg.
  • Er zijn mensen die zeggen dat urine drinken goed is tegen keel- en oorontsteking, wintertenen en eczeem, maar daarvan is niets bewezen. Wel is het zo dat de nieren de afvalstoffen uit je bloed halen en maken hieruit, in combinatie met een overschot aan water, urine. Als je gezond bent is dat 95% water en 5% opgeloste stoffen. Urine is in principe steriel en bevat bij een normale gezondheid dus geen schadelijke stoffen. Het kan dus wel gedronken worden, maar er zitten niet voor niets afvalstoffen in en bovendien is het zout, dus als je het al drinkt … je krijgt er alleen nog maar meer dorst van.
  • Er heeft in het verleden daadwerkelijk cocaïne (althans de basis, nl. coca bladeren) in coca cola gezeten. In 1885 bedacht de zakenpartner van de ontdekker John Pemberton, te weten Frank Robinson, de naam. Pemberton was een apotheker en werd eigenlijk als medicinaal product gebruikt. Cocabladeren en kolanoten hebben er tot 1929 ingezeten.
  • De banaan schillen doen we bijna allemaal door bovenaan te gaan pellen of er een stuk af te bijten, als de schil niet mee wil. Echter, iedere banaan kan je het beste aan de onderkant een beetje samenknijpen. Dat splijt de bananenschil in twee delen en haal je hem er zo af.
  • Een niet rijpe avocado krijg je snel rijp door deze samen met een banaan in een zakje te doen.

Huishouden

  • Kaarsen kunnen snel opbranden en er is wel degelijk iets aan te doen om dit proces te vertragen. Het werkt bijvoorbeeld door de kaars voor het branden enkele uren in de vriezer te leggen. Een andere methode is de kaars vooraf in zout water te leggen (ongeveer anderhalf uur) en daarna buiten drogen.
  • Bloemen doen het daadwerkelijk beter door het water te vermengen met 7-up en wat ijsblokjes. Verdeel het ongeveer fifty-fifty. De suikers in de 7-up doen het perfect bij de bloemen en met 7-up zie je geen verschil in het water.
  • Vervelende luchtjes los je op door wat schoonmaakazijn in een bakje op de verwarming te zetten. Het duurt wel even, maar nare luchtjes verdwijnen echt.
  • Vette kragen bij t-shirts en overhemden krijg je eenvoudig schoon door er wat shampoo op te smeren. Even in laten trekken dan dan gewoon bij de normale was voegen.

Dieren

  • De echte goudvis, de wilde is eigenlijk groen van kleur, maar is te fokken in allerlei kleuren. Verder zijn de bekende goudkleurige goudvissen ook vissen die door toedoen van de omgeving kunnen veranderen. Het heeft betrekking op veranderingen in de omgeving en het water, maar ook de temperatuur, hoeveel licht er binnenkomt en de leeftijd van de goudvis.
  • De grootste rover in de oceaan is niet de haai, zoals vele mensen denken, maar het lieflijke zeepaardje. Dit is gebaseerd op het gegeven dat het zeepaardje maar liefst 90% van zijn prooien vangt. Geen zeeroofdier doet het zeepaardje dit na.
  • Mieren zijn over het algemeen alleen lastig voor de mens maar niet gevaarlijk. Toch klopt het dat er een dodelijke mier is. In Australië leeft de Bulldogmier en deze zal de mens aanvallen als je te dicht bij het nest komt. De mier zal de mens enkele keren stevig bijten en als je allergisch bent kan je er aan sterven.
  • De stier is, zoals zoveel dieren, nagenoeg kleurenblind. De rode lap is dus helemaal niet de boosdoener voor de stier, maar het gewapper van de lap die voor hem gehouden wordt.

Tot slot

Soms zijn weetjes nutteloos en soms zijn ze reuze handig en goed te gebruiken. Soms is het gewoon leuk om bepaalde dingen te weten en soms vergeet je het net zo snel weer. Dat zijn feitjes en fabeltjes die de mens in het leven brengt.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…
Elementen en metalenElementen en metalenWeetjes en wetenswaardigheden. Wat is een element? Welk element komt het meeste voor? Welk element werd als eerste in de…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…
De Zon (zonnestelsel)De Zon (zonnestelsel)Zon en zonnestelsel. Weetjes c.q. wetenswaardigheden over de zon. De zon, een bekend hemellichaam. Maar hoe groot is de…

Beginnen met oppassenBeginnen met oppassenJe hebt besloten om te gaan oppassen om wat extra bij te verdienen, maar hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk. Wa…
Hoe kom je aan een waterdicht alibi?Hoe kom je aan een waterdicht alibi?Als de verdachte van een misdrijf wordt ondervraagd door de politie, dan is daar doorgaans onderdeel van dat diens alibi…
Bronnen en referenties
  • J. Fletcher - schrijver / columnist
  • A. Dubois - journalist
  • Y. Brabander - auteur van verschillende "weetjes" boeken
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.